Само за седем месеца правителството Петков увеличи заплати и пенсии

...
Само за седем месеца правителството Петков увеличи заплати и пенсии
Коментари Харесай

Бойко Рашков: Трябва ни нов затвор за крадливи политици, може и да е в Банкя

Само за седем месеца държавното управление " Петков " усили заплати и пенсии в изискванията на война, енергийна рецесия и пандемия. Този развой би трябвало да продължи

Това споделя в изявление за вестник лидерът на листата на " Продължаваме промяната " в 14 МИР - Перник:

- Г-н Рашков, от " Продължаваме промяната " казвате: " Да си довършим работата ". Какво не успяхте да извършите за 7-те месеца в постоянното държавно управление и коя е най-важната задача след изборите?

- За седем месеца не могат да се създадат доста неща, само че има с какво да запомним нашите първи стъпки. Започнахме и съвсем приключихме структурната промяна в Министерство на вътрешните работи. Подготвихме 5 плана за промени в закони за работата на вътрешното министерство, в това число и за промените. Например за извеждането на противопожарната работа от Министерство на вътрешните работи и превръщането ѝ в независима организация към Министерския съвет, каквато има в съвсем всички цивилизовани страни.

За първи път започнахме упорито да разясняваме нуждата от промени в Наказателно-процесуален кодекс, с цел да може следствието от Националната следствена работа и органите в Министерство на вътрешните работи да имат малко повече пълномощия, без да се накърняват тези на прокуратурата. Но те дават относителна независимост на проверяващите за по-бързо решение на оперативни задания.

Представихме обществено и план за промени в Закона за придвижване по пътищата, с цел да ограничим тежкия пътнотранспортен травматизъм. Тенденцията там не е добра, изключително през лятото.

За първи път започнаха съществени следствия на активността на държавни чиновници от времето на ГЕРБ. Така стана известно, че от 50 до 70 милиона са плащани предплатено на 20 компании, близки до ръководещите, без те да имат право да правят строителни действия по " Хемус ", без да има дефинитивно одобрено трасе на автомагистралата. Поради липса на строителни документи от 1 година насам, когато започнахме следствията, няма строителство. И никой не връща средствата в държавния бюджет. Българският поданик е лишен от 1,2 милиарда лева единствено от тези предплатени заплащания. За страдание, тази активност по строителството, обвързвана с изключителни нарушавания на законите, е толкоз огромна, че не е допустимо следствията на схемите по време на ръководството на ГЕРБ да приключат в къси периоди. Тази работа ще я довършим след изборите.

- Ще научим ли цялата истина за парите, отпуснати за Автомагистрала " Хемус "? Служебното управление на Министерство на регионалното развитие предлага промени в Закон за устройство на територията, с които противозаконното строителство там да се разгласи за търпимо, започнаха нови заплащания по инхаус процедурите, които Министерство на вътрешните работи разследваше, до момента в който бяхте министър на вътрешните работи.

- Няма спънка да се одобри закон, с който да се даде опция за приемане на осъщественото за търпимо. Но то е извънредно аморално. Защото, в случай че един жител извърши нелегално строителство, ще го накарат да го събори и ще бъде глобен. Когато страната прави извънредно огромни нарушавания, желае да промени закона, с цел да оневини някои, които са правили тежки нарушавания – това е тъпо. Жалко е за това ръководство, което позволи работата по един толкоз нужен обект да се извърши по противозаконен метод, с незнайни строители, с потъването на над 1 милиард лв. на данъкоплатеца. Сега мълчат тези, които позволиха това. И се готвят още веднъж да влязат в Народното събрание, което е отблъскващо.

- Чуват се версии за общо ръководство на " Продължаваме промяната " с евро-атлантически насочени партии, измежду които са ГЕРБ и Движение за права и свободи. Възможно ли е това?

- Изключено е! Българските гласоподаватели би трябвало да са спокойни, че " Продължаваме промяната " няма да се съюзи с политици, които са се занимавали години наред с обири, заграбване на държавен запас и които бяха оповестени още първоначално за токсични. Млада и перспективна партия като " Продължаваме промяната " не може да се съюзява и да образува управнически екип с такива партии.

- Срещате се с хората в Перник и региона. Те усещат ли смяната? Какво ви питат?

- Вълнуват се от всекидневието, от покачващите се цени. Това е обикновено. Но показват удовлетворение от това, че макар късото време им беше обърнато внимание. Доходите на пенсионерите се покачиха, както и заплатите. В Министерство на вътрешните работи да вземем за пример за първи път заплатите бяха нараснали с 20%. Срещнах се със чиновници на Министерство на вътрешните работи, които към този момент са усмихнати. Това би трябвало да се оцени. Хората в третата възраст са удовлетворени от повишението на техните пенсии. Всички одобряваме, че този развой на възстановяване на материалното положение на българите би трябвало да продължи. Идеята на " Продължаваме промяната " е от октомври нататък да има ново повишаване на приходите. Българите би трябвало да са спокойни. Ако дадат доверието си на " Продължаваме промяната ", ще получат това, което е планувано от тази млада, само че перспективна партия.

- Осъзнават ли, че повишението на приходите е обвързвано с битката с корупцията?

- Не всички свързват напъните на държавното управление на премиера Петков с такива елементи. Нямаше време да се обясни безусловно всичко на хората, да вземем за пример какво се е случвало години наред на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " и напъните, които положихме кранчето за замогване на избрани лица да се затвори. Освен това малко се знае, че това място акумулира финансов запас, който отива и за сенчестия бизнес. Направиха се и други стъпки срещу порочните практики. Например в Министерство на вътрешните работи положихме много старания да отстраняваме корупционните схеми, основани преди нас. Включително поръчките за облеклото на служителите на реда, ремонтите на служебните коли и доста други. Обезпокоителното е, че служебното държавно управление преди малко върна схемата със скъпите и некачествени дрехи за чиновниците на Министерство на вътрешните работи, като анулира наше решение. Промяната се саботира, вместо да се прави всичко допустимо България да се отърси от зависимостите и да върви напред.

- Предлага се следващ законопроект за антикорупционна комисия, която да проверява високите етажи на властта. Вие бяхте номинацията на " Продължаваме промяната " за ръководител на тази институция. Това е тематиката, по която няма консенсус. Защо?

- В политическите среди има партийни деятели, които се опасяват от това човек като мен да заеме управителни функционалности в такава значима комисия. Не мога да си обясня по различен метод този писък, който нададоха някои хора в Народното събрание, когато се гледаше законопроектът на " Продължаваме промяната ". От парламентаристи се трансфораха в смешници. Смешници, които се опасяват, че някой може по-внимателно да надникне в тяхното имуществено състояние и да предприеме дейности, в случай че се окаже, че имат недекларирани парцели. По времето на Цацаров като основен прокурор бяха подхванати дейности, тъй че години наред да не стане известно на обществеността кои са магистратите и политиците, които не са заявили парцелите си в чужбина и с каква цел са го прикрили. Тази преживелица беше засекретена за 5 години с гриф " Поверително ". И до момента не знаем каква е задачата да се дискриминират жители, които са подавали заявления пред КПКОНПИ и поради това са ставали обект на спекулации, а информацията за други да се пази в загадка. Кой ще управлява Антикорупционната комисия, е от извънредно значение за политиците от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Те бяха доста удовлетворени, че Цацаров беше ръководител на тази комисия. Но българското общество се убеди, че по времето на Цацаров нямаше разкрития за корупция по високите етажи на властта. Може би по тази причина тези партии го харесваха.

- В програмата на " Продължаваме промяната " има точка за създаване на нов затвор на територията на град Банкя. Има ли символика в това?

- Бих разделил отговора на две. Отдавна се разисква построяването на нови затвори на основата на публично-частното партньорство. Повечето от местата за отнемане от независимост са строени от дълго време и не дават отговор на стандартите в другите страни, с които би трябвало да се съобразяваме. Критикуват ни от Комитета срещу изтезанията при Организация на обединените нации. Дължим на обществото местата за отнемане от независимост да придобият актуален тип като в цивилизованите страни. Дали този затвор, който би трябвало да построим, ще бъде в Банкя, с цел да бъде по-близо до дома на някого, е въпрос на преценка. Струва ми се, че в случай че политици не престават да се занимават с престъпни закононарушения, би трябвало да има затвор за тях и този затвор да дава отговор на всички интернационалните стандарти.

- Виждате ли воля в настоящето управление на Министерство на вътрешните работи за битка с пазаруването на гласове? Отнесохте много рецензии от ГЕРБ и Движение за права и свободи за това.

- Щом от ГЕРБ и Движение за права и свободи са ме подлагали на критика, значи са правилни констатациите, че това са партиите, които са се занимавали с пазаруване на гласове. Не се притеснявах, и в бъдеще няма да се тормозя, че като министър съм взел ограничения да ограничим осъществяването на това закононарушение. В момента нямам данни настоящето политическо управление на Министерство на вътрешните работи да обръща съществено внимание на престъпния избор. Получих информация, която не съм ревизирал, че чиновниците на Министерство на вътрешните работи на управителни равнища имат инструкции да не употребяват метода да сформират предупредителни протоколи при данни, че ще се купуват и продават гласове. Нещо, което е в прорез със закона. Ако това е правилно, притеснявам се, че настоящето управление на Министерство на вътрешните работи няма да се отнесе с нужната отговорност за ограничение на престъпния избор. От обществени източници разбирам, че още веднъж има прояви в тази посока - в Дупница се купували гласове за Движение за права и свободи. В Северна България се купували гласове за ГЕРБ посредством притежателите на локалните магазини и заведения. И в тази предизборна акция виждаме, че партиите поставят доста старания да трансферират отговорността за тази си активност от своите структури върху министъра на вътрешните работи. Очевидно не са си взели поука и ще не престават по този начин, до момента в който не се промени законът, който би трябвало да стане още по-строг. Възнамеряваме да го създадем в идващия парламент.

- Къде ще бъдете най-полезен след вота - в Народното събрание, в Министерство на вътрешните работи или в управлението на нова антикорупционна комисия?

- Бих бил потребен и на трите места. Имам за дотъкмяване задания в Министерство на вътрешните работи. Бил съм и народен представител на цялостен мандат. Парламентарната активност не е тера инкогнита за мен. Бих се справил. Антикорупционата комисия с функционалности по следствие също не би ме затруднила. Бил съм началник в Националната следствена работа години наред.

- Повече от 30 година сте в изпълнителната, правосъдната и законодателната власт. Имате задоволително информация. Защо България остана най-бедна и корумпирана в Европа и по какъв начин ще убедите хората, че с " Продължаваме промяната " ще обърнете този развой?

- Най-голямата част от професионалния си път съм минал в правосъдната власт - в следствените органи. От най-ниското до най-високото равнище. Не може да се желае от правосъдната власт да взема решения за икономическите процеси да вземем за пример. С изключение на хипотези, в които избрани дейности съдържат признаци на закононарушения. Не изключвам отговорността на правосъдната власт за положението на страната. Бавното разглеждане и решение на каузи отблъсква задграничния вложител - той не усеща сигурна среда за насърчаване на естествен бизнес. Не мога да кажа, че правосъдната система няма отношение към неудачите в страната, само че най-голямата виновност за положението на страната е на политиците. Една част от тях са към този момент над 30 година във властта. По-подходящо е този въпрос да се насочи към тях. Те вземаха политическите решения. Те продаваха държавни активи на смешно ниски цени. Има доста какво да прави " Продължаваме промяната ". Това е напълно нова партия. Тя не е от старите, които на процедура носят главната виновност и отговорността за положението на страната. " Продължаваме промяната " ръководи в тежки условия - война на няколкостотин километра от границата, енергийна рецесия, пандемия. Но се увеличаваха заплати и пенсии. Запазиха се относително търпими цени на силата спрямо европейските. Българският гласоподавател може да съпостави това, което се реализира единствено за 7 месеца, с това, което е направено за 10-12 година по време на ръководството на ГЕРБ. Колко и изобщо покачиха ли се тогава заплати и пенсии? Какво беше отношението към младежите? Дали имаше безвъзмездни детски градини, каквито кабинетът " Петков " обезпечи? И ред други неща. Българският гласоподавател би трябвало съществено да намерения по тези въпроси, когато избира кой да го ръководи през идващите години.

Биография:

Министърът на вътрешните работи в кабинета на Кирил Петков е лидер на листата на “Продължаваме смяната ” в Перник.

Завършил е право в Юридическия факултет на Софийския университет. Доктор по право от 1993 година

Има дълготраен опит в следствените органи на правосъдната власт. От 1992 година е заместник- шеф на Национална следствена работа (НСлС), а от 1995 година до 2001 година – шеф на Национална следствена служба.

През 2001 година е определен за депутат в 39-о Народно заседание, където е и член на правната комисия и заместник-председател на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред – до 2005 година

От 2005 г до 2008 година е началник на отдел в Национална следствена служба.

В интервала януари 2008 година до месец май 2009 година е заместник-министър на правораздаването.

Бил е и ръководител на Национално бюро за надзор на специфични разследващи средства (НБКСРС).

Бойко Рашков развива и дейна научно-преподавателска активност в Юридическия факултет на УНСС, където от 2012 година е доцент по наказателно-процесуално право. В същия факултет е определен за началник на катедра „ Наказателноправни науки “ от 2016г. Преподавател е и в Юридическия факултет на ВСУ,,Черноризец Храбър ".

Автор е на редица публикации и изявления в региона на наказателно-процесуалното право. Ползва френски и съветски език.

Заместник министър-председател и министър на вътрешните работи в двата служебни кабинета през 2021 година, а от 13 декември 2021 година до 2 август 2022 година е министър на вътрешните работи в кабинета на Кирил Петков.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР