Само за последния месец при омбудсмана са постъпили има ръст

...
Коментари Харесай

Диана Ковачева: Основният проблем в момента - хора остават без доходи

Само за последния месец при омбудсмана са постъпили има растеж на жалбите от 20%. Оплакванията са за нарушени потребителски права и понижени приходи.
Пред Българска национална телевизия Диана Ковачева изясни, че е изпратила над 20 рекомендации до 2 разнообразни институции за последния един месец. Изпратила е и рекомендация до икономическия министър за нуждата от разпространение на икономическите ограничения, тъй като доста хора се обяждат да питат какви са те. Тя означи като позитивно динамичността на ограниченията.

Омбудсманът предложи в изключителното състояние са не се заплащат такси, свързани със обществени услуги. Става въпрос за обществени услуги, които сега се дават отдалечено. Сходен е и казусът с частните детски градини където Ковачева също е издала рекомендация, защото от родителите се е очаквало да заплащат цялостна такса за услуга, която детските градини в действителност не дават сега.

Основният проблем сега е, че огромна част от хората остават без приходи. Фактически те не могат да покриват своите отговорности. Тревогата им се насочва и към частните правосъдни реализатори, и към колекторските компании, и към компаниите за бързи преводи, уточни тя.

При Законът за електронните известия не става въпрос за подслушване, а за следене на трафични данни по отношение на карантинта, изясни Ковачева. Тя е отправила питане към министъра на вътрешните работи във връзка с ограниченията, които подхваща за реализиране на надзор върху своите случители когато имат достъп до такива трафични данни. В момента органите на Министерство на вътрешните работи могат да изискат от мобилните оператори достъп до такива данни за лица, които са в каранатина, и те би трябвало да им бъдат предоставени неотложно. Омбудсманът беше безапелационна, че тази мярка би трябвало да отпадне незабавно след отпадането на изключителното състояние.

През последната седмица Ковачева непрестанно се занимава с проблема за " Топлофикация ". Три рекомендации е изпратила. " Топлофикация " е сменила ненадейно, без да предизвести хората абонатните им онмера, което пречи на онлайн заплащанията. Излезе информацията, че топлофикационните сдружения в страната са поискали фрапантно нарастване на сметките за идващия сезон. Имало е искане за нарастване със 140% за Велико Търново. След това излязоха сметките на хората за месец март.

Всички ние чакахме, че рухването на цената на природния газ с 40% сметките ще бъдат по-ниски. Няма никаква справедлива причина да се усилят сметките. Смятам, че това е безусловно голословно и затова се обърнах към КЕВР с гледище инспекцията, която те оповестиха, че ще създадат да стане доста бързо, да бъдат преизчислени сметките и те да кажат на хората какво да вършат в тази обстановка. КЕВР би трябвало незабавно да вземе ограничения и да реши този проблем, сподели още Ковачева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР