Само за няколко дни, след като скандалът за сделката с

...
Само за няколко дни, след като скандалът за сделката с
Коментари Харесай

Как Борисов и Върбакова си смениха мнението за ЧЕЗ за три дни

Само за няколко дни, откакто абсурдът за договорката с ЧЕЗ ескалира и излезе отвън границите на страната, двамата съществени участника в него - министър председателят Бойко Борисов и собственичката на компанията " Инерком България " , която взе участие в договарянията за покупката на чешката компания, смениха мнението си на 180 градуса. 

Първоначално посредством държавната пресслужба, а по-късно и пред младежката организация на ГЕРБ, Борисов даде да се разбере, че договорката е сред " частни субекти " и страната не може да се меси в нея. По мотив информацията, че министър председателят е разпоредил на цялостна инспекция на договорката, от държавната пресслужба прецизираха, че: " че държавното управление няма отношение по договорката сред двете частни компании, само че ще употребява ресурса си да ревизира всички условия и да подсигурява енергийната сигурност ".

Ден по-късно Борисов разви тази позиция, като сподели, че страната е доста по-лош собственик: 

Защо по време на техните държавни управления от 2005 година не си ги откупиха назад и за какво единствено ЧЕЗ да купим, а Енерго-Про и EVN за какво не ги купим? Защо да подсигуряваме на половина българи държавна компания, а на другите частна, откакто и с трите се съдим от години? Един почитан народен представител от Българска социалистическа партия през вчерашния ден го чух сподели да се одържави. Държавата е доста по-лош собственик и аз ги връщам - помните ли България от въздуха споделяха, че наподобява като дискотека, тъй като имаше режим на тока, когато бяха държавни електроразпределителните сдружения?

Тогава Борисов застана зад позицията, че като дясна партия ГЕРБ е напълно за частния бизнес, който обаче би трябвало да бъде жанр контрола на независими регулатори:

Внимателно ще проверим като пристигна в нашите институции, на едните мога да разпоредя, другите мога да помоля, тъй като са самостоятелен регулатор и ще забележим по какъв начин ще се развият нещата. Но във всички случаи това е договорка сред частни субекти и от отвън България. Ако тръгнем да изкупуваме по този начин, за какво не изкупим и " Нефтохим " -Бургас и банките назад, да върнем всичко на страната, за какво единствено ЧЕЗ? ", добави още той.

В първото си изявление пред медиите Гинка Върбакова  застана зад същата позиция. " Това е една частна договорка сред две компании ", съобщи пред Нова тв тя, като добави: 

Ако се връщаме към национализацията това са едни много далечни и тъмни времена за мене.

Тя няколко пъти даде да се разбере, че диалозите по договорката са водени в Прага съгласно чешкото за чешкото законодателство. Върбакова напомни:

Ако искаше страната можеше да взе участие в тази процедура.

Цялата договорка се организира по чешкото законодателство, диалозите бяха в Прага и българското държавно управление, български министри или български политически лица не са имали безусловно никаква информация за нея. Това е една частна договорка сред две компании.

Няколко дни по-късно, откакто министър-председателят съзря скрит план за събаряне на държавното управление поради тази договорка, обърна мнението си. Той привика на среща в кабинета си частният бизнесмен, водил договарянията по договорката, след което стана ясно, че самата Върбакова към този момент няма нищо срещу страната да взе участие в договорката. Тя даже увери, че отпътува за Прага, за договаряния с продавача за включване и на българското държавно управление в договорката: 

" Водихме диалози за това, че министър председателят желае да има цялостен надзор върху договорката, която сключваме и върху компанията, която ще придобием “, заяви пред медиите Върбакова.

От думите на финансовия министър Владислав Горанов пък стана ясно, че страната желае да има " най-малкото надзорен дял " в компанията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР