Само за 13 държави и територии в света може да

...
Само за 13 държави и територии в света може да
Коментари Харесай

Само в 13 държави и територии в света се диша чист въздух

Само за 13 страни и територии в света може да се каже, че имат здравословно качество на въздуха. През 2022 година равнищата на замърсен въздух са достигнали рекордни стойности. Това сочат данните в отчет на швейцарската компания IQAir, която следи качеството на въздуха по света, заяви БГНЕС.

Експертите на IQAir са анализирали данни за качеството на въздуха от 30 000 станции за мониторинг в 7323 града в 131 страни из целия свят. IQAir показва Австралия, Естония, Финландия, Гренада, Исландия, Нова Зеландия и териториите в Тихия океан и Карибския басейн, в това число Гуам и Пуерто Рико, измежду страните с по-чист въздух съгласно Световната здравна организация (СЗО).

Най-мръсен въздух съгласно IQAir има в Чад, Ирак, Пакистан, Бахрейн, Бангладеш, Буркина Фасо, Кувейт и Индия.

Насоките на СЗО дефинират безвредното равнище на замърсяване като такова, при което концентрацията на прахови частици PM2,5 не надвишава 50 микрограма на пространствен метър. В Чад този индикатор е 89,7, а в Ирак – 80,1.
Експертите на IQAir акцентират, че замърсяването на въздуха е най-сериозната опасност за околната среда.
Всяка година повече от 6 милиона души по света умират заради последствията от замърсяването на въздуха. Общите стопански вреди от замърсяването на въздуха се правят оценка на 8 трилиона щатски $, което надвишава 6,1 % от международния Брутният вътрешен продукт. Замърсяване на въздуха предизвиква и утежнява няколко здравословни положения, измежду които астма, рак, белодробни болести, сърдечни болести, и преждевременна гибел.

Замърсяването на въздуха визира най-сериозно към този момент уязвимите групи от популацията. Повече от 90% от смъртните случаи, свързани със замърсяването, се случват в страните с ниски и междинни приходи. Децата под 18 години, бременните дами и по-възрастните хора са с нараснал риск от развиване или утежняване на здравословни проблеми от излагане на нечист въздух.
Световен отчет за качеството на въздуха за 2022 година и централизация на прахови частици по страни, райони и територии
 Таблица, замърсяване на въздуха
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР