Само Централната избирателна комисия (ЦИК) ще вземе решение дали да

...
Само Централната избирателна комисия (ЦИК) ще вземе решение дали да
Коментари Харесай

Само ЦИК има право да прекъсне машинното гласуване и да позволи бюлетина

Само Централната изборна комисия (ЦИК) ще вземе решение дали да се прекрати машинното гласоподаване. Това акцентира представителят на комисията Росица Матева. Процесът на гласоподаване с устройствата не може да бъде преустановяван по прецента на Секционната изборна комисия.

Заради ковид още веднъж ще бъдат засилени санитарните ограничения.

Указанията за изборите постановат да не се прекъсва гласуването с машини и за стерилизация. Такава ще се прави, само че без да се стопира вотът. Всяка секция ще разполага със алкохол до 75% градуса.

На гласоподавателите пък ще се дават ръкавици, които след това ше бъдат изхвърляни. Не се предлага на хората да си дезинфекцират ръцете с гелообразни препарати директно преди гласуването.

Междувременно представителят на ЦИК изясни, че според последните промени на Изборния кодекс в изборния ден преди да стартира гласуването, всяка СИК би трябвало да разпечата от машините за гласоподаване хеш код, който е обезпечен от Държавна организация "Електронно ръководство ". За всеки подобен код следва да се сформира констативен протокол. След приключването на изборния ден машинният протокол се разпечатва в три екземпляра - за СИК, РИК и ЦИК.

Цветозар Томов пък прикани да не се спекулира с това, че машините за вота могат да бъдат манипулирани.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР