Само при пет на сто от хоспитализираните заради коронавнирусната инфекция

...
Само при пет на сто от хоспитализираните заради коронавнирусната инфекция
Коментари Харесай

Министър Сербезова: При 5% от хоспитализираните заради COVID-19 заболяването протича тежко

Само при пет на 100 от приетите в болница поради коронавнирусната зараза болестта протича тежко. Това съобщи министърът на опазването на здравето в оставка по време на чуването ѝ в Народното събрание.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 31839
" Здравната система не е мощно натоварена, макар регистрираното повишаване на броя на болните. Увеличаването на броя на инфектираните хора на над 65 год.  води и до повишаване на случаите на по-тежко протичане измежду тях, което не е учудващо поради съпътстващите им болести ", заяви тя. По думите ѝ няма регистрирана възходяща наклонност на смъртността.

Вариантът „ Омикрон “ продължава да господства, уточни още министър Сербезова. Министерството на здравеопазването продължава да следи непрестанно разпространяването на вируса в страната и при нужда има опция да се вкарат и други противоепидемични ограничения, добави тя. В областите София-град, Варна и Бургас заболеваемостта е над междинната за страната, наранени са всички възрастови групи, уточни още министър Сербезова. 

" Към момента няма възбрана за влизане в България, а също така въвеждането на сходна мярка зависи от разпространяването на вируса, изключително в европейски проект, и според от ограниченията в останалите страни, натовареността на здравните системи в България и в другите страни. Не се чака такова решение да бъде взето в границите на няколко часа ", увери тя. 

" Прогнозите се вършат на база математически модел и са вероятни за избран интервал от време, сподели още тя. Според модела се чака към 1 август районът на областите София-град, София област, Перник, Монтана, Враца, Видин, Перник, Благоевград и Кюстендил да премине в стадий две ", посочи още министър Сербезова.

" Повишаването на броя на болните се чака да е гладко, само че е допустимо и да бъде лимитирано, в случай че има отговорно държание и спазването на противопепидемичните ограничения ", заяви тя. " Далече сме от стадий три и от държанието на всички в съответните области в страната зависи дали ще се стигне до него ", добави тя.

Министърът на здравеопазването припомни промени от април 2022 година в Закона за здравето, съгласно които краткотрайните противоепидемични ограничения не могат да включват възбрана за влизане в страната и ограничение за напредването на територията на страната. Не може и да се спре работата на обекти с публично предопределение, сподели още тя. По данни на Световната здравна организация за пета седмица се регистрира повишаване на броя на новозаразените, следи се начало на поредна вълна, като за последната отчетна седмица - 4-10 юли, в света са докладвани 5.7 млн. случая, което е растеж от 6 на 100 по отношение на миналата седмица, уточни още министър Сербезова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР