Само през касовите апарати в последните дни – между Коледа

...
Само през касовите апарати в последните дни – между Коледа
Коментари Харесай

2 млрд. лева са похарчили българите за празниците

Само през касовите апарати в последните дни – сред Коледа и Нова година - са минали 2 милиарда лева, сочат предварителните данни на търговците. Окончателно какъв брой тъкмо са похарчили българите приходната организация ще заключи в края на месеца. Но сигурно оборотите в комерсиалната мрежа са надскочили тези от предходната година, когато са били 1,4 милиарда лева, оповестява Нова телевизия.
Само за пътувания и туризъм – по Коледа и Нова година, са изхарчени 195 млн. лева От тях 136 млн. са за туризъм в България, а 59 млн. – за екскурзии в чужбина.
От началото на 2019-та година за вода към този момент плащаме по нови цени. Най-голямо е повишаването в София и в Бургас, а по-малко за вода ще заплащат само – в Кърджали.Още по тематаОчаква се по празниците да бъдат изхарчени към 2 милиарда лв.
От 1 януари природният газ нараства с 3,51 %. Тъй като покачването е под 5 на 100 - няма да се отрази върху сметките ни за парно, топла вода и ток.
С до 30% скачат и налозите на старите коли. Всяка община сама ще реши с какъв брой да вдигне данъка – като ще се управлява от три индикатора – възраст на колата, евро стандарт и мощ.
По-високи налози ще заплащат и притежателите на повече от едно главно жилище. От тази година те губят отстъпката си от 50 % и на процедура ще заплащат двойно.
В мощ към този момент са и електронните винетки – те се продават на старите цени от 97 лева А от 16 август водачите на камиони към този момент ще заплащат тол такси – т.е. не за време, а за изминато разстояние.
Що се отнася до приходите през 2019-та - от 1 януари нарастват всички заплати в държавната администрацията с 10%, а с 20% се усилват възнагражденията на учителите. Минималната работна заплата в страната към този момент е 560 лв.. А минималните пенсии се резервират до 1 юли – когато ще бъдат увеличени с 12 лева - до 219 лева
В частния бранш – половината от работодателите ще вдигнат заплатите, като за две трети – растежът ще е до 10 %.
От тази година се чака и началото на края на ниските лихви по ипотечните заеми. Още от лятото специалистите предвиждат гладко повишаване – с сред 0,2-0,3 %. Брокерите обаче чакат задържане на цените на парцелите и през тази година.
Заради рекордното повишаване на промишления ток, бизнесът предизвести за по-скъпи съществени храни и артикули - самун, месни и млечни артикули, сладкарски произведения.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР