Само преди няколко години китайските пари се вливаха в богатия

...
Само преди няколко години китайските пари се вливаха в богатия
Коментари Харесай

Китайските инвестиции се изтеглят от Запада

Само преди няколко години китайските пари се вливаха в богатия свят. Китайски вложители правеха големи покупко-продажби и разграбваха трофейни активи – от първокласни жилища и петзвездни хотели в Ню Йорк до швейцарска химическа компания и немски колос в региона на роботиката, написа The Wall Street Journal.

Тази ера завърши - китайските вложения се изтеглят от Запада, защото враждебността към китайските капитали нараства. Вместо това китайските компании влагат парите си в фабрики в Югоизточна Азия и в минни и енергийни планове в Азия, Близкия изток и Южна Африка в устрема на Пекин да затвърди съюзите си на тези места и да си обезпечи достъп до значими запаси.

Най-големият адресат на китайски вложения от началото на тази година е богатата на никел Индонезия, сочат първични данни за китайските вложения, събрани от American Enterprise Institute. Никелът е основен съставен елемент в доста от батериите, употребявани за зареждане на електрически автомобили.

Пренасочването на капиталовите потоци демонстрира по какъв начин Китай реагира на влошаващите се връзки със Запада отпред със Съединени американски щати и ускорява търговията и капиталовите връзки с други елементи на света по способи, които може да основат нови разграничителни линии в международната стопанска система.

Оттеглянето на китайски пари от Запада може да понижи броя на новосъздаваните работни места в някои страни и също по този начин да ограничи източниците на капитали, които бизнесмени тук-там като Силициевата котловина могат да употребяват. Слабата китайска стопанска система към този момент лишава света от един от обичайните му мотори на растежа.

В по-широк проект смяната е показателна за свят, в който глобализацията затихва, а геополитическото напрежение е по-вероятно да се задържи за дълго време. Преките задгранични вложения от Китай към останалия свят са намалели с 18% на годишна база, съгласно нов индикатор, оповестен наскоро. Новото им равнище е с 25% надолу по отношение на връхната точка през 2016 година, до момента в който сливанията и придобиванията понижават, а Пекин стяга разпоредбите за ограничение на приключването на капитали.

Въпреки смекчаването на Коронавирус рестриктивните мерки от Китай предходната година страната евентуално няма да се върне към мощните времена за покупко-продажбите в чужбина, значително поради растящото геополитическо напрежение със Съединени американски щати и съдружниците им, които съгласно анализатори блокират нови китайски вложения от съображения за националната сигурност.

В Китай отслабващата валута, изпитващият усложнения частен бранш и растящото внимание на Пекин върху построяването на локална стопанска система за усилване на самодостатъчността на страната също ще подкопаят вложенията й в чужбина, считат анализатори.

До огромна степен пространството на Китай за ориентиране на вложения към задгранични развити стопански системи се свива. Малко е евентуално задграничните вложения на Китай да набъбнат доста през идващите три до пет години “, разяснява Луис Куджис, основен икономист за Азиатско-Тихоокеанския район в S&P Global Ratings.

Вместо това Китай евентуално ще пренареди вложения, с цел да затвърди превъзходството си в браншове като възобновимата сила и електрическите автомобили. Това евентуално ще значи пренасочване на вложения от разрастващи се пазари от Югоизточна Азия към Близкия изток и Африка, до момента в който китайските притежатели на фабрики търсят места за разширение на дейностите си и за намиране на нови клиенти, а Пекин се насочва към пазари, богати на първични материали.

Китайският авто производител BYD заяви този месец, че възнамерява да влага над 600 млн. $ в няколко автомобилни завода в Бразилия.

Докато Си Дзинпин е жив, няма да се върнем към 2016 година “, споделя Дерек Сисърс, старши помощник в American Enterprise Institute, имайки поради връхната точка на китайските вложения в чужбина.

Според него въпреки да е евентуално китайските капитали да не липсват прекалено на американската стопанска система, отдръпването им може да е по-болезнено за по-малки западни стопански системи като Австралия, Канада или Унгария.

По-малкото китайски пари в западните стопански системи имат и някои преимущества. Това може да ограничи спекулативно държание, което тласна нагоре цените на парцелите в страни като Канада, Съединени американски щати и Австралия преди пандемията да вземем за пример.

Китайски вложители провокираха спекулативна тресчица на пазари като Ню Йорк в средата на предишното десетилетие. Застрахователната компания Anbang купи хотел Waldorf Astoria за 1.96 милиарда $ през 2015 година, по това време най-скъпата покупка на хотел в Съединени американски щати в историята. Anbang беше поета от  държавното управление през 2018 година, малко преди създателят й да бъде наказан на 18 години затвор за финансови закононарушения, свързани с машинация и корист с власт. План за превръщането на Waldorf Astoria в първокласни жилища не беше приключен.

Напоследък директните задгранични вложения са по-слаби в света, освен в Китай. Във всички страни, в това число в Съединени американски щати, задграничните вложения са намалели с 14% през 2022 година по отношение на година по-рано, защото инфлацията, опасенията от криза и разтърсванията на финансовите пазари водят до блокиране на вложения, демонстрират данни на Конференцията за търговия и развиване към Организация на обединените нации.

Но спадът в Китай е по-рязък и обгръща по-дълъг интервал, изключително в развити стопански системи, симптом за икономическо разкъсване със Запада. Данни на Организация на обединените нации сочат, че вложенията на Китай са се свили до към 147 милиарда $ през 2022 година, спад с 18% по отношение на година по-рано. Те доближиха връх от 196 милиарда $ през 2016 година Преди това Пекин интензивно насърчаваше китайски компании да влагат в чужбина, с цел да оказват помощ за разширението на китайското икономическо въздействие. Конгломерати като HNA и Dalian Wanda вложиха кеш в световни банки, хотелски вериги и киносалони.

Активните придобивания породиха съпоставения със устрема на корпорациите в Япония за покупки в Съединени американски щати и освен през 80-те години на предишния век, когато японски компании купиха стоманени фабрики, известни хотели и киностудиа. Но през 2016 година терзанията от приключването на капитали и финансовия напън в китайските конгломерати накараха Пекин да затегне контрола върху капиталите и да ускори вниманието към сключваните от фирмите покупко-продажби.

В последно време отношението към китайски придобивания се втвърдява, защото връзките със Запада отпред със Съединени американски щати се утежняват. Вашингтон и съдружниците му влязоха в спор с Пекин по въпроси като националната сигурност, търговията и Тайван. Освен това Китай премисля самодейността си “Един пояс, веднъж “, съсредоточена върху построяването на инфраструктура в развиващия се свят. Официални представители желаят китайски кредитори да подхващат по-предпазлив метод към нови планове, откакто заеми за милиарди долари станаха неприятни.

През 2016 година китайски компании и държавни сдружения са създали 120 вложения в развити стопански системи от Г-7, 63 от които бяха в Съединени американски щати, сочат данни за китайски планове в чужбина, поддържани от American Enterprise Institute и Heritage Foundation. Сделките включваха придобиването на производителя на компютърни принтери Lexmark в Съединени американски щати от консорциум от китайски купувачи и продажбата на немския производител на роботика Kuka на китайската компания Midea.

Миналата година е имало 13 китайски вложения в страни от Г-7. През 2016 година китайски компании вложиха 84 милиарда $ в страни от Г-7 и те съставляваха към половината от общите китайски вложения в чужбина. През 2022 година вложенията в стопански системи от Г-7 възлизат на 7.4 милиарда $, или единствено 18% от задграничните вложения на Китай същата година, сочат данните на American Enterprise Institute.

Преките задгранични вложения на Китай в Европа са достигнали десетилетно дъно от 8.8 милиарда $ през 2022 година, сочат данни на нюйоркската компания Rhodium Group и института Mercator за китайски проучвания, основан в Берлин. Индустрията на електрическите автомобили е една от дребното, които притеглят доста китайски вложения, въпреки че мащабът не е задоволително огромен, с цел да компенсира свиването на покупко-продажбите другаде.

Китайски компании и държавни сдружения са вложили общо 24.5 милиарда $ в Азия, Южна Америка и Близкия изток предходната година, сочат данните на American Enterprise Institute. Това е растеж с 13 на 100 по отношение на 2021 година Сделките включват инвестиция от 1.9 милиарда $ на китайския държавен петролен колос Cnooc в Бразилия и вложения на автомобилните производители Great Wall Motor и BYD в Тайланд.

През първото полугодие на тази година задграничните вложения на китайски компании са възлезли на 29.5 милиарда $, което е непретенциозно възобновяване на интензивността в чужбина в този момент, когато пандемията отшумява. Индонезия е водеща дестинация с помощта на богатите си находища на стратегически потребни изкопаеми. Тя е получила 17% от общия размер вложения, макар че данните може да се трансформират с приемането на повече информация за точния миг на вложенията.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР