Само преди ден кметът на Пловдив Иван Тотев официално обяви

...
Само преди ден кметът на Пловдив Иван Тотев официално обяви
Коментари Харесай

Системата на Индра хем лъже, хем краде

Само преди ден кметът на Пловдив Иван Тотев публично разгласи на конференция в общината, че в рейсовете по 5 градски линии пловдивчани към този момент могат да се таксуват освен от кондуктора, а и като си купят билет от автоматите, инсталирани във возилата. А билетопродавачите щели още известно време да сноват сред седалките, като до момента в който таксуват, изясняват на пасажерите по какъв начин да се самообслужат.  Посочените линии бяха с номера 4, 12, 25, 26 и 113. Затова екип на " Марица " реши още първия ден да тества по какъв начин работи благината за пасажерите, с цел да изясни на читателите си по какъв начин тъкмо става таксуването. От начинанието обаче остана единствено положителното ни желание.

За опита избрахме да пътуваме по маршрута от Централна гара до обръщалото в квартал " Смирненски " и назад. Точно в 12 без 10 по обяд рейсът по линия 12 на " Хеброс бус " дебаркира на спирката пред гарата. В ивекото с регистрационен номер РВ 2540 МВ с изключение на водача и кондуктора имаше още четирима пасажери, всеки от които стискаше зелено билетче, закупено от служителката с кочан в ръка.

" Ако някой ви каже, че в градските рейсове в Пловдив може да се таксувате електронно, не му вярвайте ", подшушна ни мъж от седалката до втора врата. Само на метър от него - на необятната площадка по средата на рейса, синичкият билетен автомат със светещ екран очакваше следващата си жертва. Кондукторката също ни предизвести тактично, че хората избират тя да ги таксува, вместо да рискуват, като пускат монети в апарата.

Ние обаче взехме решение да пробваме. И естествено попаднахме в клопката на испанската компания " Индра ", инсталирала против 20 милиона електронната система на градския превоз.

Оказа се, че на пръв взор обикновеният уред за самотаксуване наподобява обикновено, само че в действителност процедурата по закупуване на билет може да затрудни мнозина. Върху горния панел на апаратчето има дребна табелка с указания за приложимост. Ако съумеете да видите дребния шрифт върху нея, ще разберете, че са нужни 4 стъпки, с цел да се снабдите с ваучър за пътешестване. Непременно първо прочетете упътването, преди да пуснете стотинките в процепа на машинката. В противоположен случай рискувате да останете хем без пари, хем без билет.

Първо на сензорния панел до табелката би трябвало да докоснете надписа „ Билет за еднократно пътешестване “. После дисплеят се сменя и в долния му десен ъгъл се появява зелена отметка, вид " чавка ", която също би трябвало да се натисне, с цел да се удостовери настояването. 

Чак по-късно идва ред да се пуснат стотинките. На апарата е изписано, че работи с монети от 10, 20, 50 стотинки и 1 лев. 

Последната директива гласи: " Изчакайте да спре отпечатването, след което вземете Вашия билет ".

Изпълнихме прецизно упътването малко по малко. Когато обаче на екрана се появи надпис " Изчакайте ", апаратът заспа и реши, че няма да отпечата ваучър за пътуването, макар че към този момент беше прибрал левчето. 

До екрана има и стоп бутон, който би трябвало да се употребява за връщане на стотинките, в случай че устройството запецне. Опитът да го натиснем обаче също не даде резултат - копчето въобще не поддаде. Така се оказахме гратисчии непредпазливо макар пуснатото левче.

Кондукторката в рейса остана сюрпризирана, че апаратът трябвало към този момент да работи. " Никой не ни е предизвестил, нито са ни инструктирали. Тези апарати стоят в автобуса от две години. В последно време постоянно при нас се качват хора от общината, които ревизират системата. Ако ги заварим някъде по спирките, могат да отворят автомата и да извадят глътнатата монета ", изясни дамата.

И екипажът на идващия автобус по същата линия, който дойде малко по-късно на последната спирка в " Западен ", изясни, че системата не работи. Действат единствено валидаторите на карти до вратите на рейса, само че и те постоянно дават недостатъци и светват в алено, без някой да ги е доближил. " Преди две години сложиха апаратите и споделиха, че ги пускат. Уплашиха ни, половината кондуктори избягаха, а техниката не потегли ", разяснява водачът.

За връщане по противоположния маршрут избрахме един от новите автобуси " Исузу " по линия 26 на " Автобусни транспорти ". Там най-малко си спестихме левчето, защото на екрана на монетния уред светеше червен надпис " Системата не работи ". Затова кондукторката ни таксува по естествения метод с билет от кочана. " Дори да тръгнат тези апарати, още дълго време ние ще бъдем нужни, тъй като се скапват. А и би трябвало да обясняваме на пасажерите по какъв начин работят. Колегите разправят, че по линиите 25 и 113 апаратите им са настроени и работят безотказно. Не знам по кое време ще тръгнат при нас ", разяснява билетопродавачката Мария Събева. 

Тя увери, че в случай че би трябвало да се преквалифицира от кондуктор на инспектор, ще си прави добре работата, тъй като е видяла всичко в занаята, в който е натрупала 23 години стаж. " Не се заблуждавайте по външния ми тип, знам по какъв начин да се оправям с гратисчиите. Само дето никой не ме е поканил за инспектор ", сподели Мария и се отдалечи да таксува ръчно идната група пасажери.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР