Само преди 11 дни 45-ото Народно събрание отвори врати. Надали

...
Само преди 11 дни 45-ото Народно събрание отвори врати. Надали
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Що е то парламентаризъм?

Само преди 11 дни 45-ото Народно заседание отвори порти. Надали сте пропуснали стила на доайена му Мика Зайкова. За последните 31 години тя е единствената жена измежду депутатите на достолепна възраст, натоварени със задължението да открият първото пленарно съвещание.

Мика Зайкова е дълготраен стопански специалист и синдикалист, през чиято биография може да се напише историята на българския преход.
Дали поради нейната персона, дали поради обстоятелството, че в 45-ото Народно заседание за първи път влязоха три антисистемни партии, или поради съществуването на доста на брой и на тип средства за всеобща информация, Народното събрание се трансформира в шлагер. И освен.

Бързо и изненадващо ползата към политиката се повиши с интензитет, съпоставим с началото на измененията у нас.

Преди 31 години Йосиф Петров сложи началото на традицията първата сесия на парламентите да се открива от най-възрастния народен представител. Земеделец по убеждения, стихотворец по предопределение, отстъпник и върл благородник, той откри Великото национално заседание откакто от 1944 до 1990 година цялата власт беше в ръцете на Българската комунистическа партия.

„ Той беше неоспорим интелектуалец, той се занимаваше с лирика, беше доста четящ човек. Бай Йосиф Петров беше уверен демократ, т.е. хората го споделят, хората го желаят, по този начин би трябвало да бъде и това също даде своя принос в разбирането в какво поле на живеене влязохме, политическо, че в последна сметка е въпрос на волята на гласоподавателя “, споделя проф. Веселин Методиев.

Великото национално заседание написа нова Конституция, само че с изключение на да дебатират по текстовете в главния закон, 400-те депутати вземат решение и по-висши задания. Един от тях - потомствен депутат, преводач, отстъпник и водач на Демократическата партия.

„ Нещата в действителност се побират в представителността на парламентарната народна власт, която, както споделяше Стефан Савов от трибуната доста пъти, не забравяйте, че е многопартийна. В оня режим, еднопартийният, той настояваше непрестанно да запомнят и да не наскърбяват думата партия “, изясни проф. Методиев.

Само за няколко месеца Гиньо Ганев, въпреки и да е бил народен представител по времето на комунизма, въпреки и единствено подпредседател на Великото национално заседание, завоюва прозвището Човекът парламент.

„ Запази своето възприятие за подигравка и самоирония, тогава пристрастеностите бяха доста по-разгорещени, тъй като тогава се променяше системата. Словото като се вземаше, не беше да те пресечен на 3-ата, 5-ата минута, да те пресечен механично. Парламентаризъм от висша форма за българските условия “, спомня си проф. Ивайло Ганев, наследник на Гиньо Ганев.

Гиньо Ганев постоянно подсещаше на сътрудниците си едно главно предписание на парламентаризма - " в случай че пленарната зала не реши друго! "

„ Там пленарната зала беше всичко. Търсеше се постоянно консенсус. Неговият лозунг беше - разсъдък, натурализъм, съгласие “, изясни синът на Гиньо Ганев.

Усилията да се реализира консенсус в никакъв случай не са непотребни, само че от време на време напразни, изключително в посткомунистическите общества. У нас тези апели се придвижват през годините, наред с апела за почтено държание към националното посланичество.

„ Българският народ желае повече морал, повече честност, повече бистрота в дейностите на всички управляващи в страната “, споделя Светослав Лучников, председателстващ 38-то Народно събрание.

За първи път Светослав Лучников е в ролята на председателстващ през 1997 година, когато Народното събрание се събира след тежка икономическа и политическа рецесия, провокирана от ръководството на Българска социалистическа партия. Вторият път той е доайен през 2001-ва - също повратна година за политическата сцена на България.

В пленарната зала един млад народен представител също съумява да респектира сътрудниците си. В 37-ото заседание Българска социалистическа партия има над 120 депутати и опозицията едвам удържа на настояването им в Народното събрание да бъде извикана за доклад Ренета Инджова, назначена за длъжностен министър председател от президента Желю Желев.

„ И аз събрах целият си кураж, въпреки всичко тогава бях на 37 години, цялата тази страст ме е владеела. Стефан Савов ме изгледа много с изненада, и желаех думата и отидох на трибуната и споделих: Г-жи и господа, в тази зала в никакъв случай
не е упражняван парламентарен надзор върху длъжностен министър председател, единствено от министър-председател, който излъчен от болшинството в тази зала. Ей, Богу, комунистите онемяха. Аз се шашнах, а пък какъв брой ми се зарадваха от опозицията, завоювах си доверие в този първи миг и Стефан Савов след това сподели: Браво, беше доста хубаво “, спомня си проф. Веселин Методиев, историк.

Участник в първата обща стачка, синдикалист, общински консултант - Илиян Попов има политически и административен опит, когато поема комисията по локално самоуправление в 38-ото Народното събрание.
И за първи път се сблъсква челно с парламентарните процедури.

„ На трета минута ми стопираха микрофона в пленарната зала пред всички, стопират ми микрофона, изтече ми времето, не ми дадоха опция да се доизкажа “, споделя Илиян Попов, някогашен народен представител от Съюз на демократичните сили.

Прекъснато от един от заместник-председателите на Народното събрание, изявлението е по закона за отбрана на териториите, който провокира опълчване, както в синята парламентарна група, по този начин и с Министерството на екологията.

„ Г-н Костов ни извика - мен като представител в групата народни представители от Пиринска Македония и госпожа Манева от министерството и споделя: Сядайте тука, желая да намерите консенсус, ние въпреки всичко сме виновни за този закон “, спомня си Попов.

И до през днешния ден той е на мнение, че тези законодателни текстове е трябвало да преследват по-добър баланс сред желанието на индивида да усвоява природата и нуждата да я опазва и почита.

По време на ударите на НАТО в Косово обаче държавното управление на Иван Костов получава цялостна поддръжка от своите - да не бъдат позволени бежанци на наша територия и да бъдат подкрепени македонските ни съседи, застрашени от филантропична рецесия.

„ Подкрепяме мнението на държавното управление, мнението на държавното управление подкрепено и от необятно единодушие в Народно събрание, дейности свързани със същината на парламентаризма “, споделя Илиян Попов, някогашен народен представител от Съюз на демократичните сили.

По това време връзките на Съюз на демократичните сили на парламентарно и държавно равнище с премиера с български паспорт Любчо Георгиевски и министрите му българофили бяха в интервал на напредък.

В актуалната българска политика има единствено една звезда на българското кино и спектакъл. Стефан Данаилов, именуван Ламбо, Серго и Мастъра удари звънеца в две национални събрания.

„ Аз постоянно съм казвал, Стефан Данаилов имаше едно извънредно качество и то беше, че той можеше да делегира права. За мен българският политик къде от пустославие, къде от криворазбрано възприятие за разсъдък, е решил, че владее всичко и може всичко. Стефан Данаилов знаеше какво той самият може и по-важното кой какво може “, споделя доцент Сава Драгунчев, помощник на Стефан Данаилов.

Ламбо в никакъв случай не се е крил до момента в който се приготвя, с цел да влезе в ролята си на народен представител.

„ Изкуството е пособие, тъй като машината на театъра изисква всеки да си знае работата, всеки да си прави това, което може. Всичките му изяви свързани с политическото по един встрастен фасон повтарят логаритъма на правенето на спектакъл, той се приготвя, по какъв начин ще бъде поднесено, по какъв начин самият той ще наподобява, какво има зад него, в този смисъл беше перфекционист “, изясни доктор Драгунчев.

А в случай че се постанова, Мастъра учи наизуст.

„ Стефан Данаилов държеше да си свърши работата, знаейки че той по този начин или другояче я харесва. В този смисъл той има отговорност към гения си по някакъв метод - да няма вид, в който е неопитен, напълно на прима виста нещо да направи “, изясни неговият помощник.

Съветник по стайлинг и политически ментор на водачите на Българска социалистическа партия. Не един път Корнелия Нинова и Сергей Станишев са изпитвали силата на волята му и са променяли към този момент взети решения.

„ Успяваше да подаде препоръки, къде търсени, къде нетърсени, само че поради харизмата му, те постоянно минаваха. Това, което ми прави усещане, че откогато него го няма, може би си втълпявам, политиката стартира да клони към някаква еклектика “, разяснява доктор Драгунчев.

При последното му присъединяване в Народното събрание като доайен Данаилов вкарва в самобитната си подготовка й сътрудници от НАТФИЗ.

„ Всички бяхме ангажирани с това да ревизираме, той понякога споделя нещо, сверява дали то работи, хора театрали сме към него, малко надалеч сме от тая тематика, само че той със мощно сценичен фасон репетираше. Това обаяние, което предложи последното разкриване, обаяние, не инцидентно употребявам тази дума, също се харесва, просто друг фасон “, споделя доктор Сава Драгунчев, учител в НАТФИЗ и СУ.

И трудът му на „ ползу роду “ се отплаща. Представители на всички политически партии пристигнаха да го почетат в Народния спектакъл - приживе и пост мортем.

„ След толкоз доста години политическа активност той не загуби по никакъв метод уважението на сътрудниците си, което е достижение, дължащо се на фигурата, на личността “, спомня си Драгунчев.

От 31 години доайени или единствено ръководители на Народното събрание, депутати или единствено министри - без значение на позицията, всички, които се занимават с обществена активност, са призвани да построяват политическа и гражданска просвета.

„ Председателят на Народното събрание, а не Народното събрание прави ръководителя, само че в изискванията на посткомунизма мъчно се схваща. Парламентаризъм без персони, които го вършат, не е неосъществим “, споделя проф. Веселин Методиев.

Общоизвестна рекомендация е, че жителите не би трябвало да снижават условията си, без значение дали ще са ръководещи или ръководени.

„ Аз желая човек, който е културен, който е подготвен да отстъпи от своя частен интерес в името на общия интерес и който ще пази нашия общ интерес. Точка. Нещата са идеални “, изясни историкът.

Преди 400 години във Англия първи са разбрали по какъв начин действа парламентарната народна власт. А в разгара на най-кървавия в човешката история 20-ти век, именитият Уинстън Чърчил е достигнал до едно леко иронично, само че доста обичано определение.

„ Може би не е най-хубавото, само че най-хубавото измислено досега е парламентарната народна власт. Тя се утвърждава всеки ден, напъните по нейното одобряване са всеки ден. Парламентаризъм е равно на независимост “, споделя Методиев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР