Само от трафика към България очакваме увеличение от 5-6%, каза

...
Само от трафика към България очакваме увеличение от 5-6%, каза
Коментари Харесай

В куриерския Шенген

" Само от трафика към България чакаме нарастване от 5-6%, " сподели единият от шефовете на " Рапидо " - Радослав Крумов

© Надежда Чипева
Финансови резултати на " Рапидо "

Увеличаване

Финансови резултати на " Рапидо "

Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

За българските компании с електронни магазини услугата значи достъп до нови пазари на естествени цени за доставката. Договорът ще продължи да подвига с двуцифрени проценти бизнеса на българската куриерска компания. Още по тематиката
" Рапидо " ще е сътрудник на DHL при доставката на пакети от и за Европа

През мрежата на международната компания българският пощальон ще обезпечи достъп на онлайн търговци до над 20 пазара
4 сеп 2017
Как се развива онлайн търговията в България

Мненията на специалистите
4 авг 2017
Бързи, смели, сръчни

Един от най-важните сътрудници на онлайн търговците са куриерските компании
31 мар 2017
Куриери във вихъра на интернета

Електронната търговия все по този начин движи пазара на доставчиците на колета
24 дек 2016 В куриерския бизнес коледно-новогодишната акция по доставка на дарове е пъкъл като организация, само че пък е щастлив разцвет на бизнеса. Затова когато предишния декември шефовете на " Рапидо " получават позвъняване от DHL Parcel, не го одобряват съществено. Макар и трета в бизнеса в страната, българската компания е стотици пъти по-малка от куриерското отделение на немския колос на Deutsche Post.

Осем месеца и няколко срещи по-късно обаче " Рапидо " към този момент е част от европейската мрежа на DHL Parcel, която към края на предходната година обгръща 19 страни и продължава да се уголемява. За клиентите й – главно от бурно развиващия се бранш на онлайн търговията, това значи улеснен достъп до нови пазари и консуматори. За компанията пък резултатът ще е допълнителeн бизнес. Затова и упованията й са следващата година да пораства с над междинното за пазара равнище.

По разпоредбите на колоса

Споразумението за партньорство е подписано на 23 август и с него " Рапидо експрес енд лоджистикс " става единствен представител на DHL Parcel за България. Мрежата за пакетни доставки на немската компания съществува от няколко години и се разраства, като задачата е последователно да обхване цяла Европа, в това число страните отвън Европейския съюз. Чрез нея се предлага услуга за целия континент, което подсигурява сигурност и проследяемост на всяка пратка. На някои места DHL Parcel работи със лични сдружения, а в други подписва партньорства с локални компании. Мрежата към този момент покрива 19 страни, а дружно с " Рапидо " в България към нея ще бъдат добавени и още три страни – Румъния (чрез Urgent Cargus), Хърватия и Ирландия (чрез държавните им пощи).

Предимствата на сходна мрежа са няколко и едно от тях са общите стандарти. " И сега работим с Гърция и Румъния, както и с други страни, като сме интегрирали системите си с техните. Но в случай че искаш да го направиш с всички страни в Европа, всяка от които има разнообразни стандарти за услугата, време за погашение на наложени платежи, условия за проследяемост и потребителско обслужване, това е на практика невероятно ", споделя Васил Атанасов, един от шефовете на " Рапидо ". " Освен това стои и въпросът с логистиката ", прибавя другият шеф, Радослав Крумов. Подобни европейски мрежи с изключение на Deutsche Post DHL имат единствено френските и английските пощи. Те обаче не са дейни от България.

" Рапидо " ще продължи да работи със своята осведомителна система, само че тя към този момент е обвързвана с тази на DHL. " Ние сме единствените, които съумяха да го създадат за два месеца ", споделя Крумов. В момента текат последните проби, като на 1 ноември българският сътрудник би трябвало да проработи в мрежата и да обслужва входящите колета от DHL Parcel. За пакетите от страната на открито по контракт компанията има право да употребява или не мрежата на DHL по своя преценка.

Ангажиментът на " Рапидо " е да достави пратките до определен от нея хъб (Братислава), откъдето те се популяризират към цяла Европа. Пакетите, които идват извън към " Рапидо ", ще идват в София.

Пробив към източния блок

За българската компания включването в мрежата на DHL ще донесе напредък по два канала. " Единият е този, който ще получим като трафик от Европа към България, откъдето чакаме нарастване от 5-6% в приходите ", споделя Крумов. Досега сътрудник за пакетните колета на немската група са били главно Български пощи, а в много лимитирани количества и " Ди Ейч Ел експрес " (дъщерно на друго отделение на DHL, което се занимава със скоростни доставки, да вземем за пример на документи със самолети).

" Тези десетки хиляди колета не са за занемаряване, само че не те ще създадат разликата ", прецизира Атанасов. И прибавя: " Включването в мрежата ни дава опция да растем като експорт на открито, а също така ще заздрави позициите ни и на българския пазар. " По думите му това ще даде по-голям избор на настоящия сухопътен трафик към Европа и ще обезпечи една точка за достъп до всеки пазар на Стария континент.

В момента, в случай че български онлайн търговец желае да достави пратка в чужбина, се договаря с куриерска компания в съответната страна, а до такава степен пакетът пътува с някакъв превоз, без да има проследяемост. Възможност има и посредством мрежата на френските пощи, с която е обвързвана българската " Спиди ", само че цените са като за по-скъпи единични колета, а не за по-масов бизнес. Освен това тя не предлага опция за натрапен платеж, който остава доста известен в страните от някогашния соцлагер. В мрежата на DHL Parcel наложеният платеж е общоприета алтернатива.

" Рапидо " чака, че услугата ще отвари пазара към Източна Европа за българските електронни магазини. " Потенциалът на този бизнес е голям. На някои от тях България към този момент им е тясна, само че в това време за тях е по-трудно и скъпо да завоюват клиент на Запад ", показва Атанасов. Затова от компанията чакат те да се насочат към Източна Европа. " Ние ще им дадем опция да продават там, където желаят, като им предложим естествена цена за доставка, поръчана онлайн ", прибавя Атанасов.

Цените за клиентите ще зависят от размерите. Така онлайн търговците, които могат да подсигуряват по-голям трафик, ще имат право на отстъпки. Това е значимо за тях, защото постоянно стоките са с ниска себестойност и цената на доставката не може да е забранително висока.

В отдалечен и оптимистичен небосвод дистрибуторската мрежа към Европа може да направи България забележима и за огромните онлайн търговци (дори от калибъра на Amazon и Alibaba) и да е фактор при избора им на идващ логистичен център.

Всичко пораства

През тази година " Рапидо " чака да усили приходите си с 25-30%. По-висок от междинния за пазара растеж от 20% се планува и за последваща година. " Досега успявахме да го реализираме без DHL, с тях се надяваме да е по-добре ", споделя Крумов. По-точни прогнози обаче могат да се създадат в края на годината, откакто завърши есенно-зимната акция, която действително обгръща последните 3-4 месеца. Заради взрива на онлайн търговията около празниците предходната година, а и преди този момент, всички компании в бранша имаха проблеми - забавени доставки, отдръпване на клиенти и така нататък

Другата огромна въпросителна е обвързвана с служащите. " Няма по какъв начин да растеш без хора, а да ги намериш и задържиш не е елементарно. Освен това не може да ги наемеш от през днешния ден за на следващия ден, образованието лишава минимум два месеца ", разяснява Атанасов. В момента в " Рапидо " работят към 450 души. С новия бизнес, който чакат да пристигна от контракта с DHL, броят им би трябвало да нарасне.

Заради пазара на труда заплатите в бранша също ще тръгнат нагоре и защото те са най-големият разход за куриерските компании, цените на услугите доста евентуално ще ги последват. " Последните девет години цените не са променяни ", разяснява Крумов.

Все по-ясно ще става и разделянето сред експресните и пакетните доставки, предвиждат от " Рапидо ". " В България, а и изобщо в Източна Европа, границата сред двете услуги съвсем не съществува, като клиентите чакат пакетните колета да идват бързо като експресните. В Западна Европа не е по този начин ", разяснява Крумов. Според него колкото по-развит става пазарът, толкоз разграничението сред двете ще бъде по-голямо, а бързите доставки ще нарастват. " Рапидо "

" Рапидо експрес енд лоджистикс " е третата по величина локална компания в куриерския бизнес в страната след " Спиди " и " Еконт ". За 2016 година компанията регистрира 14.5 млн. лева доходи, като резултатът се усилва с 60% на годишна база. Печалбата пораства повече от два пъти до 801 хиляди лева Най-голям дял в сдружението държи записаната в Лихтенщайн Venax Establishment (78%). По 10% държат шефът Радослав Крумов и свързаната с него " Икар 96 ", а 2% са благосъстоятелност на другия шеф - Васил Атанасов. DHL Parcel

DHL Parcel е част от групата на Deutsche Post DHL, която се занимава с пакетни доставки. Освен нея немската група има поделения за огромни товари, ръководство на веригата на доставки и експресни колета. Приходите на групата за 2016 година са 57.3 милиарда евро, а облагата й от оперативна активност (EBITDA) е 3.5 милиарда евро. Оборотът единствено на пакетния бизнес на DHL през предходната година нараства с над 11% и доближава 7 милиарда евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР