Само от началото на годината до 27 юли държавата и

...
Само от началото на годината до 27 юли държавата и
Коментари Харесай

Държавата и общините са възложили поръчки за рекордните 5.12 млрд. лева 

Само от началото на годината до 27 юли страната и общините са сключили 11 330 контракта за публични поръчки на стойност 5.12 милиарда лв.. Това значи, че централната и локалната власт харчат парите на данъкоплатците с рекордна за последните пет години скорост - по 25 300 000 лв. на ден, разкри Българска национална телевизия.  От 12 януари насам са отворени над 6600 процедури, за които се търсят реализатори. Една от всеки шест поръчки ще се финансира от еврофондовете.

На процедура всеки ден ведомства, общини, държавни предприятия пускат приблизително по 18 разгласи за доставки на разнообразни артикули и услуги. Спектърът на поръчките е необхватен - от кламери, тоалетна хартия и мастило за принтери до комплицирано строителство и високотехнологична инсталация. Бърз обзор на поръчките единствено от юли демонстрира, че " Български пощи " да вземем за пример желаят да купят машини за преброяване на банкноти, а Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) -  асансьор за постройката на ул. " Алабин ". Община Разград си търси осигурител за личния състав, а Софийската прокуратурата - реализатор за " Извършване на очни прегледи на магистратите и чиновниците ". Министерството на стопанската система е оповестило поръчка за аварийни елементи и ремонт на колите си. Командването на Военновъздушните сили е на вълна " ободряване " и търси снабдител на " пердах " (т.е. бои - б. р.), лакове, разредители, лепила и др. БДЖ си поръчва електронни системи с фискална памет, с цел да извърши условията на Национална агенция за приходите за отчитане на оборотите. Столичната община желае да се погрижи за новооткритата антична гробница на ул. " Московска " и ще разпореди консервационно-реставрационни действия и т.н. 

Увеличаването на подписаните контракти и на новите поръчки може да се одобри и за добра вест, защото един от проблемите, често  откриван от Държавната финансова ревизия, е заобикалянето на спортните процедури с разнообразни финтове и директното сключване на контракти с " наши " компании.

Но въпреки това, засилващото се движение на харчене е и притеснително, тъй като огромна част от публичните поръчки са нагласени и в тях печели не най-хубавият претендент, а този, които има връзки или дава " комисиони ". Положението с публичните поръчки в България се утежнява, разкрива годишният отчет на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за предходната година. Според документа през 2018 година държавните ревизори са ревизирали 1204 поръчки на стойност съвсем 1.39 милиарда лева. В 614 от тях - за 729 милиона лева, са открити разнообразни по тежест " недостатъци ". Иначе казано, във всеки втори тестван случай на консумиране на публични средства има нередности и нарушавания. " Това са най-лошите данни за последните пет години ", разясниха по този мотив от Института за пазарна стопанска система (ИПИ). Изводът е, че държавните служби и общините не престават да харчат неефективно и не по разпоредбите големи средства на българските и на европейските данъкоплатци. 

От началото на годината в Комисията за защита на конкуренцията са подадени 624 тъжби против открити публични поръчки. Близо 40% от възраженията, по които Комисия за защита на конкуренцията се е произнесла, се оказват основателни и комисията е пратила процедурите назад на възложителите за " корекция ". Отделно инспекциите, които прави финансовата ревизия, разкриват пороци в самото осъществяване на публичните поръчки. Продължава да вземем за пример практиката с сключване на анекси, които удължават сроковете и оскъпяват дейностите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР