Само няколко часа след изборите БДЖ – Пътнически превози“ (БДЖ-ПП)

...
Само няколко часа след изборите БДЖ – Пътнически превози“ (БДЖ-ПП)
Коментари Харесай

БДЖ прекрати най-скъпата си поръчка

Само няколко часа след изборите „ БДЖ – Пътнически транспорти “ (БДЖ-ПП) приключи и най-голямата си социална поръчка, обявявана през последните три десетилетия - за доставка на 16 нови електрически мотрисни влака за междинни дистанции, която е на обща стойност 246.7 млн. лв. без Данък добавена стойност.

 

Поръчката е прекъсната на съображение член 110, алинея 2, т.2 от Закона за публичните поръчки, която гласи: „ Възложителят може да приключи процедурата с стимулирано решение когато има единствено едно уместно заявление за присъединяване или една подобаваща оферта “.

Веднага поражда въпросът за какво едвам няколко часа след изборите управлението на БДЖ-ПП се сети, че има единствено „ една подобаваща оферта “ при съществуването на три, и то подадени не седмица или две преди изборите. Нещо повече, от оповестените документи е видно, че с Решение № 2 от 16 юли 2020 година публично са оповестени и поканени да вземат участие в договаряния тримата претенденти, които дават отговор на критериите на БДЖ-ПП за асортимент. Безспорно и тримата претенденти са представители на най-реномирани компании за произвеждане на мотриси – Siemens, Alstom и Stadler.

Предложението на Siemens е БДЖ-ПП да закупи мотриси Siemens Desiro ML, които са и най-евтини. Изтъква се и фактът, че Австрийските федерални железници ÖBB към този момент са поръчали 189 такива мотриси. Влакчетата са положителни, само че австрийците ще ги употребяват единствено за къси дистанции и за тях фактът, че те са оборудвани единствено с една тоалетна не на вагон, а на мотриса, не е проблем. Само че БДЖ-ПП счита да обслужва с тези 16 мотриси линиите до морето, а човек, колкото и да се стиска, не може да издържи 6 часа от столицата до Бургас или над 7 часа до Варна, без да посети най-малко един път тоалетна. А една тоалетна на цялостен трен за 6-7 часа път е, най-меко казано, извънредно незадоволително.

Предлаганите от останалите две компании мотриси – Alstom Coradia и Stadler Flirt, са публикувани в Европа и биха правили работа на БДЖ-ПП, само че пък са по-скъпи. Така договарянията се проточват с месеци, върху управлението на БДЖ-ПП се оказва разнопосочен напън за закупуване на немските мотриси Siemens Desiro ML, само че то устоя на въздействията.

И всичко това беше пределно ясно още надалеч преди края на предходната година.

Същественият въпрос е за какво процедурата не беше прекъсната още в края на предходната година или при започване на тази, а се чака денят след изборите?!

Още по-съществен е въпросът на фона на дългогодишната трагичната липса на тягов преносим състав в БДЖ-ПП, поради която непрекъснато се анулират или закъсняват влакове. И сега на писането на публикацията (вторник, 6 април, преди обяд) е анулиран БВ (бърз влак) 5610 в сектора Благоевград – София заради щета на локомотива; ПВ (пътнически влак) 50110, пътуващ от Благоевград за София, закъснява с 46 минути поради изчакване на локомотив в гара Благоевград; с 56 минути закъснява ПВ 90101; с 28 минути закъснява МБВ 464 от Димитровград за Горна Оряховица и така нататък.

Всъщност, става известно, че настоящето управление на БДЖ-ПП е цар на анулираните публични поръчки, и то – точно за доставка на вагони и локомотиви, за които сдружението изпитва голяма потребност.

БДЖ-ПП приключи процедурата за закупуване на 30 извадени от употреба половинвековни вагона от немските железници Deutsche Bahn AG. Неотдавна с гръм и тропот се провали и публичната поръчка за наем на 5 плюс 5 магистрални електрически локомотива, към която даже имаше мощен интерес. При съществуването на съществени снабдители обаче конкурсната комисия избра за хазяин никому незнайна великотърновска компания „ ЮБЕКС – България “ ЕООД, която в „ партньорство “ с японската Mitsui Rail Capital Europe B.V. трябваше да достави чисто нови електровози от по-високия клас на Siemens - Vectron. Преди още управлението на БДЖ да се порадва на триумфа обаче стана ясно, че определената компания не може да извърши поръчката, заради което не даде документи за сключване на контракт.

Така обявяваните от управлението на БДЖ-ПП поръчки се провалят една след друга, а основният проблем – неналичието на локомотиви и вагони, си стои. В резултат всеки ден се анулират или фрапантно закъсняват влакове, а даже и последните пасажери, ползващи понижения, загърбват влаковете. Още повече, че огромна част от тези влакове са архаични над половинвековни латвийски мотриси (б.а. – на снимката), които някогашният шеф на ИА „ Железопътна администрация “ Симеон Ананиев спря от придвижване преди 13 години.

На този декор единственото хубаво е, че в недалечното бъдеще настоящето управление на БДЖ-ПП, в което няма железничари, ще бъде сменено от същински експерти, които най-накрая ще се заемат в решение на проблемите на най-старата българска транспортна компания.

Белчо Цанев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР