Само на 10 км северно от центъра на Копенхаген, в

...
Само на 10 км северно от центъра на Копенхаген, в
Коментари Харесай

Bakken - най-старият увеселителен парк в света

Само на 10 км северно от центъра на Копенхаген, в горите на Дайрахейвън, се намира Dyrehavsbakken, или просто Bakken.

Това е увеселителен парк, който притегля близо 3 милиона гости годишно, което го прави втората най-популярна атракция в Дания, споделя Amusing Planet.

Докато атракционите и влаковете в него са съвременни допълнения, тук парк, под една или друга форма, съществува повече от четиристотин години, което прави Bakken най-стария увеселителен парк в света.

Според легендата, началото на парка се поставя през 1583 година с откриването на натурален извор в гората от локална жена, който стартира да притегля жителите на Копенхаген заради неприятното качество на водата в града.

Мнозина имат вяра, че естественият извор има лечебни свойства и по тази причина откритието притегля огромни тълпи, изключително напролет. Те, от своя страна, водят в региона актьори и търговци, които стартират да извършват трикове и да продават артикули и внезапно гората пулсира от интензивности.
View this post on Instagram
A post shared by???????? Jo-Joo Panduro (@jo.panduro)

През 1669 година крал Фредерик III взема решение да сътвори в региона парк за животни. На идната година, когато синът му Кристиан V става крал, усилва размера на парка четири пъти. Въпреки това, от 1670 до 1756 година местността, в която се намира изворът, е оповестена за царско ловно поле и затворена за обществеността.

Това се промени, когато Фредерик V става крал през 1756 година, като паркът още веднъж е отворен за обществеността и Dyrehavsbakken стартира да процъфтява.
View this post on Instagram
A post shared by Joan Trunte Petersen (@joantruntepetersen)

Арситтите и търговците се връщат в региона, а възходящата известност на Bakken в цяла Европа притегля и други, в това число Pjerrot - клоунът, който към момента е непрекъснато в парка и през днешния ден.

Bakken продължава да пораства даже през Наполеоновите войни. По-късно известността му е подкрепена от по-лесната досегаемост заради развиването на параходния превоз (1820) и железопътните линии (1864), както и положителната реклама от поети и създатели.

През 1885 година някои от притежателите на бизнес в парка се събират и основават асоциация за възстановяване на изискванията в него. Усъвършествани са събирането на боклука, тоалетните, водоснабдяването, рекламата и електричеството. Асоциацията съществува и през днешния ден и всички компании, работещи в парка, би трябвало да се причислят към нея.

Днес паркът предлага 31 атракции, слот машини, над 30 разнообразни надпревари и игри, в това число 90-годишно влакче. Има и голямо многообразие от осъществявания и музикални занимания.

Паркът е и дом на Circus Revyen, който е най-големият в Дания.
View this post on Instagram
A post shared by Joan Trunte Petersen (@joantruntepetersen)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР