Само Господ ме спаси. Едва не ме убиха - дойдоха

...
Само Господ ме спаси. Едва не ме убиха - дойдоха
Коментари Харесай

Щяха да ме убият, защото ме нарочиха за вещица

" Само Господ ме избави. Едва не ме убиха - пристигнаха с оръжие и заплашваха, че ще го сторят. После ме отмъкнаха от селището и един от тях ми опря нож до гърлото и сподели, че е по-добре да ме заколят. А след това се озовах на това място ", споделя 71-годишната Колого Тингана. От 2016 година тя живее в село Гамбага. Наричат го селото на вещиците. В момента там живеят 87 отритнати от обществото дами.

Те живеят в ужасяващи условия

В Северната част на Гана има и други " села за вещици " - в тях живеят най-вече по-възрастни дами. Всички те са били оповестени за вещици от свои близки или родственици. Но има и по-млади ганайки, които са там дружно с децата си, а изискванията за живот са напряко ужасяващи. Обвиненията против въпросните дами са все едни и същи - те били отговорни за заболявания, суша, пожари или за кошмарни сънища.

Някои от дамите настояват, че са били нарочени за вещици от завист и злоба, тъй като са съумели да си изградят дребен персонален бизнес. Сходна е ориста и на Колого Тингана. Тя била оповестена за магьосница, откакто нейни клиенти не можели към този момент да си заплащат за закупените от нея хранителни артикули. Тогава почнали да описват наляво и надясно, че е магьосница, с цел да не заплащат. Едва се избавила от побеснялата навалица, пристигнала да я линчува. Изпитвала мощен боязън, тъй като към този момент е чувала за сходен случай на линчувана жена - тя била 90-годишна, само че това не попречило да я убият. " Плаках, когато убиха онази стара жена. Това са нарушители. Правителството би трябвало да направи нещо, другояче те всички ще ни избият ", споделя Колого Тангана.

" Условията за живот в селата на вещиците са доста неприятни. Жените имат колиби от глина, там няма кревати, те спят напряко на пода единствено върху плява. Да не приказваме, че и храната не доближава. Вчера дойдоха нови дами в селото, тъй като пасторът ги оповестил за вещици - какво безчовечие единствено! ", споделя Самсон Лаар, който е координатор на една неправителствена организация, оказваща помощ на дамите.

Пандемията от ковид в допълнение е влошила ситуацията на дамите. Мнозина в този момент считат, че вещиците са отговорни и за тази нова болест. Подобни суеверия са добре познати на държавното управление на Гана. Още преди години то разгласи, че има желание да закрие селата на вещиците, само че нищо изключително не се случи. В някои доста отдалечени кътчета на Гана има даже селища, които не са публично известни. А суеверията, свързани с вещици и вълшебства, са надълбоко вкоренени в традициите на страната. " Селата за вещици съществуват от епохи ", споделя Ламнату Адам от женската правозащитна организация Songtaba.

Зли сили в дъното на всеки персонален крах?
В Африка девойки изкупват греховете на предците
Обичаят да жертваш личната си щерка на провидение или сановник е разбираем и понятен, когато става въпрос за антични времена. Но и през днешния ден в...

Духовниците също не оказват помощ за превъзмогването на този проблем. Тъкмо противоположното - измежду тях има такива, които упрекват дамите за непознатото злощастие. А черквите практикуват екзорсизъм и виждат зли сили в дъното на всеки персонален крах ", споделя тя. Според правозащитничката, част от казуса се дължи и на това, че женските права не са задоволително предпазени, а уважението към дамите като цяло е ниско. Смята се да вземем за пример, че мъжете употребяват своите спиритуални сили, с цел да закрилят своите фамилии и общини, до момента в който дамите ги употребявали, с цел да вредят на другите.

Неслучайно в Гана и до през днешния ден има селища на вещиците. Вярно е, че техният брой понижава - в миналото там са живеели близо 1000 дами, а през днешния ден са единствено към 300. Но за множеството от тези дами така наречен села на вещиците са единственото леговище, което ги избавя от гонене и гибел.

 

Източник:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР