Само едно е писмото, изпратено от Министерството на отбраната към

...
Само едно е писмото, изпратено от Министерството на отбраната към
Коментари Харесай

Министър Милков опроверга Радев и Стоянов: Търсим да купим само „Грипен“

Само едно е писмото, изпратено от Министерството на защитата към друга страна за заместваща платформа на МиГ-29. То е до Швеция за 10 броя изтребители „ Грипен “. Това излиза наяве от отговор на външния министър Николай Милков до депутата от ГЕРБ Христо Гаджев за това до кои страни са изпратени запитвания за заместващи изтребители след 1 август, на коя дата и с какви параметри, написа „ 24 часа “.

Новите изтребители би трябвало да запълнят времето, в което МиГ-29 няма да могат да летят, тъй като ресурсът им изтича в средата на 2023 година (б.а. – сега МО договаря с Полша за ремонта на моторите им, с цел да продължат да летят до края на идната година), до идването на американските изтребители F-16. На 16 септември министърът на защитата Димитър Стоянов разгласи, че България обмисля предложения от Швеция и Франция за наем на самолети „ Грипен “ или „ Мираж “.

А по-късно с писмо, подписано на 30 септември, Стоянов изиска оферта за закупуването на 10 нови изтребителя „ Грипен “, които да бъдат създадени и доставени в границите на 2 години от сключването на контракта. Стоянов желае въпреки всичко и оферта за лизинг, която би била по-добра за България.

То е предадено на Министерството на външните работи на 6 октомври, съпроводено с писмо от Стоянов до шведския му сътрудник и с молба Министерство на външните работи да спомага то да се изпрати по дипломатически път, излиза наяве от отговора на Милков.

След като „ 24 часа “ разкри за поисканата оферта Димитър Стоянов и президентът Румен Радев твърдяха, че има изпратено писмо и до Франция, Израел и Съединени американски щати за заместващи изтребители. Такива писма обаче през Външно няма, излиза наяве от отговора на Милков.

„ Министерство на външните работи навреме препрати писмото до Министерството на защитата на Швеция посредством посолството ни в Стокхолм “, написа Милков до Гаджев.

И добавя: „ Други запитвания и писма по този въпрос посредством Министерство на външните работи към наши сътрудници и съдружници не са постъпвали. Въпросът следва да бъде съотнесен към Министерството на защитата по подготвеност. “

Шведските изтребители “Грипен ” бяха любимец за нов военен аероплан на Военновъздушни сили през 2017 година при първото, назначено от Румен Радев, служебно държавно управление. Тяхната оферта бе предпочетена пред закупуването на F-16. Впоследствие третото държавно управление на Бойко Борисов ревизира това решение, скапе търга и организира нов, след който бяха платени над 2 милиарда лева за осем чисто нови F-16. Тогава, пробвайки да вземат договорката, шведите предложиха вместо 8 да ни продадат 10 „ Грипен “-а.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР