Само един вид от 10 тествани овчи сирена и кашкавали

...
Само един вид от 10 тествани овчи сирена и кашкавали
Коментари Харесай

Проверка: От 10 вида овче сирене и кашкавал едва 1 е само от овче мляко

Само един тип от 10 тествани овчи сирена и кашкавали е подготвен единствено от овче мляко, демонстрира изследване на Сдружението за налична и качествена храна, представено от БНР.

Същото проучване, направено в акредитирана интернационална лаборатория, открива фрапиращ даже за екипа на лабораторията резултат от разбор на биволско сирене без нито грам биволско мляко, което е провокирало нуждата тестванията да бъдат повторени и потретени, подчертават от сдружението.

В края на май Сдружението за налична и качествена храна разгласява резултати от сходно изследване, което откри, че едвам едно от петте най-скъпи овчи сирена у нас съдържа единствено овче мляко.

Това е вторият разбор на сдружението, изработен поради мощен потребителски интерес, като в този момент са тествани 10 марки сирена и кашкавали.

Резултатите от изпълнените от една от най-авторитетните референтни интернационалните лаборатории проби са сходни - единствено един тип от тестваните най-скъпи и най-популярни овчи сирена и кашкавали са приготвени единствено от овче мляко, като водач в тази антикласация е биволско сирене, направено без биволско мляко. Производителят е измежду водещите компания в сектора - настояват от Сдружението.

Останалите артикули, с изключение на овче мляко, съдържат и до 50% краве мляко и на практика са примес, а са оповестени за овче сирене.

Освен че заблуждава потребителя, установеното нарушаване е в прорез с правилата на конкуренцията, тъй като все още 1 литър овче мляко е три пъти по-скъпо от кравето мляко, с което се смесва.

Производителите, чиито артикули са тествани, са същите, както в проучването, което сдружението направи през май.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg