Само двама от седмината предложени от Прокурорската колегия на Висшия

...
Само двама от седмината предложени от Прокурорската колегия на Висшия
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши хареса само двама от 7 българи за европрокурори

Само двама от седмината препоръчани от Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет за европейски делегирани прокурори в България, са утвърдени от Колегиума на европейската прокуратура. Това се вижда от документите на уеб страницата на ръководената от Лаура Кьовеши институция.
Одобрените са Анна Каменова и Моника Михайлова-Митова. И двете са от Софийската районна прокуратура. Те получават 5-годишен мандат с опция за още един.
Така България още веднъж остава с непопълнена квота за делегирани прокурори, които да работят тук по делата за крупни злоупотреби с европейско финансиране. С новите две попълнения страната ще има 10 делегирани прокурори при квота от 15. Досега Колегиумът не един път е прибирал български номинации.
В Колегиума на европейската прокуратура от българска страна взе участие Теодора Георгиева. Неотдавна в България против нея стартира инспекция по тайнствен сигнал от известния като Пепи Еврото някогашен следовател, а в този момент търсен обвинен Петьо Петров. Георгиева настойчиво се спряга и като евентуална кандидатура за основен прокурор.
През февруари т.г. Кьовеши подреди одит на българските делегирани прокурори, с цел да бъде открито каква е повода те да напущат службата един по един. Междувременно от 1 май напусна трети европейски делегиран прокурор - Ивайло Илиев. Той беше определен за асистент на националния член от България в Евроюст. Преди Илиев постовете си в европрокуратурата напуснаха Елена Попова, която реши да се върне в съда, преди да е изминал мандатът ѝ, и Бойко Калфин, който избра да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура.
Европрокуратурата организира няколко знакови акции в България. Но към този момент не може да се похвали с триумфи в съда.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР