Само два дни след като Светият синод на Вселенската патриаршия

...
Само два дни след като Светият синод на Вселенската патриаршия
Коментари Харесай

Сръбската църква искала да реши въпроса за Македонската църква-Охридска архиепископия

Само два дни откакто Светият синод на Вселенската патриаршия сложи на дневен ред въпроса за статута на Македонската православна църква-Охридска архиепископия /МПЦ-ОА/ Сръбската черква реши да “възстанови договарянията с представителите на МПЦ-ОА. Кореспондентът на БГНЕС от Белград прецизира, че тази информация беше публикувана тази заран единствено от държавната организация ТАНЮГ и официоза вестник „ Политика “.

Това е било и единствената точка, която през вчерашния ден е обсъждана на Светия архиерейски събор на СПЦ в Белград. В началото на съвещанието участва и президентът Александър Вучич, което бе наказано и несъмнено като “безпрецедентна интервенция ” в църквата от страна на доста митрополити.

На последното си съвещание Светият синод на Вселенската патриаршия, който се организира под председателството на Вселенския патриарх Вартоломей, разиска настояването за приемане на автокефалност от страна на Македонската православна черква – Охридска архиепископия /МПЦ-ОА/. На съвещанието, което продължи три дни от 9 до 11 май, бяха прегледани три въпроса. “Светият синод попълни вакантните места на архиепископиите в Австралия и Америка и прегледа полученото искане от страна на църквата на Северна Македония, която сега, по този начин както стоят нещата, е в положение на ерес ”, се споделя още в документа.

БГНЕС напомня, че разискването на въпроса за приемането на автокефалност от страна на МПЦ-Охридска архиепископия съответствува с началото на постоянното съвещание на Светия архиерейски събор на Сръбската православна черква – най-високият орган на СПЦ.

През есента на 2017 година МПЦ-ОА изиска Българската православна черква /БПЦ/ да й бъде Църква-майка и да се пребори за нейната автокефалност. Светият синод на БПЦ сътвори специфична комисия за разрешаването на този въпрос.

Тази година за първи път македонски свещеник пътува с българската църковна делегация в Йерусалим за приемането на плодородния огън. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР