Само два дни след като бившият руски офицер Михаил Ходарьонок

...
Само два дни след като бившият руски офицер Михаил Ходарьонок
Коментари Харесай

Офицерът, който критикува стратегическия провал на Русия, беше върнат в ефир с възхвали за Путин

Само два дни откакто някогашният съветски офицер Михаил Ходарьонок разкритикува в народен ефир стратегическите неточности на армията във войната в Украйна, запасният полковник беше върнат още веднъж на екран в " Россия 1 ".

Този път - с цел да се отхвърли от думите си и да сипе похвали за " реализацията на замислите на нашето висшо командване ". 

На 16 май Ходарьонок явно изненада неприятно водещите на предаването " 60 минути " по съветската медия, която обичайно поддържа Кремъл и се е трансформирала в рупор за военната инвазия в Украйна. 

Запасният офицер направи мощно сериозен разбор на резултатите от съветската война, като уточни, че страната е изпаднала в цялостна геополитическа изолираност и " на процедура целият свят е против нас ". 

Тогава той предизвести да не се има вяра на " осведомителните болкоуспокоителни ", с които съпостави изказванията за деморализиране на украинската войска, и съобщи, че страната има опция да активизира 1 милион души, когато получи доставките на оръжия от Съединени американски щати по схемата Lend/Lease и цялостния пакет от помощи от Европа. 

" Така че би трябвало да възприемем концепцията за един милион въоръжени украински бойци като действителност от най-скоро бъдеще. Трябва да отчитаме, че обстановката за нас, искрено казано, ще се утежнява ", беше оценката му на 16 май. 

Точно 48 часа по-късно - Михаил Ходарьонок още веднъж се появи в ефира на " 60 минути ", само че с тотално изменен звук. 

Военният специалист получи опция да приказва за малко повече от две минути, след което присъединяване му завърши. 

Времето му стигна за две тематики - прогноза по какъв начин съветската артилерия всеки миг ще унищожи американските гаубици M777, предоставени на Украйна, както и опровергаване на хипотетични изказвания за това, че украинската войска може да контраатакува съветските позиции.

За разлика от предходното му присъединяване - водещите нито сложиха въпрос на Ходарьонок, нито го прекъсваха за разяснения, което още повече ускори усещането за авансово готова " декларация ".  

" Има учредения да се счита, че тези гаубици ще бъдат най-приоритетни цели в близко бъдеще за нашите подразделения и елементи на ракетните войски и артилерията, на подразделенията на въздушно-космическите сили. Ще се организира търсене, засичане и поразяване. Смятаме - имаме всички учредения за това - че в най-скоро време от тези гаубици ще остане единствено един спомен. Мисля, че тази задача стои пред Въоръжените сили и в най-скоро време ще се осъществя ", споделя полковникът.

На фона тече видеозапис от няколко секунди, на който се виждат серия опити на руснаците да обстрелват установките, само че без да съумеят да нанесат прецизен удар против тях. 

Ходарьонок самичък си подава идната тематика - " слуховете, че сякаш украинците реализирали някакви огромни триумфи ". 

Той декларира, че това би било невероятно, като взема решение да даде образец със Змийския остров. 

" Първият опит за преодоляването му се провали - проектът беше създаден благодарение на английски инструктори. Сега споделиха " Сами ще разработим проекта и сигурно ще успеем ". Но с цел да се осъществя този план за морско-десантна интервенция би трябвало най-малко да се завоюва владичество на въздушното пространство. В идващите няколко месеца украинските Въоръжени сили няма да имат такава опция. Докато в Черно море се намира съветският Черноморски флот, не може да се приказва за никакво владичество на Черноморския флот на Украйна. За тази цел биха били нужни години, в най-хубавия случай, дори десетилетия. А що се отнася до дейностите на нашето висшо главнокомандване - има всички учредения да считаме, че реализацията на тези замисли в най-скоро време неприятно ще изненада украинската страна ", заключва Михаил Ходарьонок, след което водещите поставят завършек на сегмента с негово присъединяване. 

Нито публицистите, нито останалите събеседници влизат в разговор с него. 

Позицията на Ходарьонок от 18 май влиза в цялостно несъгласие с главната теза, която той пази още преди началото на войната - Русия се въвлича в голям риск, който не дава отговор на националните ѝ ползи.  

В началото на февруари 2022 година той разгласява публикация, озаглавена " Прогнозите на кръвожадните политолози ", в която разказва какви са рисковете от боен спор в Украйна. 

Той опровергава една по една всички опорни точки на пропагандаторите на войната - от концепцията, че " никой няма да пази режима ", през прогнозите за " проливане на малко кръв с мощен удар ", през изказванието, че Русия ще превземе възушното пространство на Украйна в най-кратки периоди, до илюзията, че огромните украински градове може да се завладяват " от един парашутно-десантен полк за два часа ". 

Тогава Ходарьонок призовава   " някои превъзбудени съветски специалисти " освен да не помнят за победните си мечти към Украйна, а " в никакъв случай повече да не си ги напомнят, с цел да не позволяват повече репутационни загуби ". 

 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР