Само до няколко седмици творческите и културни организации ще могат

...
Само до няколко седмици творческите и културни организации ще могат
Коментари Харесай

За 2022 г. Творческа Европа с бюджет от 385 млн. евро

Само до няколко седмици креативните и културни организации ще могат да се срещнат с оповестени предложения за показване на планови оферти по програмата " Творческа Европа " за 2022 година. Бюджетът й е 385 млн. евро, което е със 100 милиона евро повече спрямо 2021 година.

Това разгласи българският еврокомисар Мария Габриел, представяйки работната стратегия за 2022 година на „ Творческа Европа “.

Тя подчертава върху новостите по трите посоки на програмата. На първо място, направлението „ Култура “ ще включва нови начинания за секторите на музиката, културното завещание, театралните изкуства и литературата.

Предстои да стартира да действа скица за подвижност, предлагаща благоприятни условия на артистите и създателите да пътуват в чужбина за професионално развиване , взаимни продукции или шерване на опит и положителни практики.

По направлението „ МЕДИА “, която е ориентирана към промишленостите в аудио-визуалната област, ще се вкарат начинания, като да вземем за пример п одкрепа за създаването на новаторски видеоигри и планове в региона на виртуалната действителност. С цел стимулирането на нововъведения ще бъде основан специфичен Портал за медиен пазар за обещаващи стартъпи.

Ще има и междусекторно направление, което ще обезпечи поддръжка за основаване на лаборатории за креативен нововъведения в осъществяване на Новия европейски Баухаус за основаване на естетически и приобщаващи места за живеене.

Ще бъде засилена и поддръжката за новинарските медии посредством спомагателни ограничения за поощряване на свободата на медиите.

Мария Габриел обърна внимание, че с цел да подкрепи създателите в достъпа им до финансиране, през ноември 2021 година е стартирала платформата CulturEU. Това е онлайн управление за над 75 финансови източници в региона на културата - от „ Творческа Европа “ и „ Хоризонт Европа “ до структурните фондове и InvestEU.

Еврокомисарят ни за следващ път напомни, че културата и творчеството имат мощно обществено и икономическо измерение и че през 2019 година те са генерирали към 4% от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз и са осигурявали над 7 милиона работни места. От началото на пандемията обаче културно-творческият бранш търпи 30% загуби на доходи. Именно поради това бюджетът на " Творческа Европа " е повишен през 2022 година със 100 милиона евро спрямо предходната година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР