Само ден, след като Българската народна банка (БНБ) обяви, че

...
Само ден, след като Българската народна банка (БНБ) обяви, че
Коментари Харесай

София светкавично приключва сделката за Общинска банка

Само ден, откакто Българската национална банка (БНБ) разгласи, че утвърждава продажбата на Общинска банка, Столичната община подписа контракта с мистериозния покупател от Лихтенщайн. Договорът е реалност и макар терзанията към появилата се информация, че заплащането по покупката в размер на 46 млн. лева е обезпечено от българската петролна компания " Инса ойл “ на предприемача и спонсор на ГЕРБ и Българска социалистическа партия Георги Самуилов, прочут в Пловдив като Жоро Инса.

" Столичната общинска организация за приватизация и вложения подписа през днешния ден контракта за продажбата на 67.64 % от акционерния капитал на " Общинска Банка “ АД с купувача " Новито Опортюнитис Фонд АгмвК “, оповестиха от институцията в петък.

Парите са обезпечени от Жоро Инса

Междувременно, в четвъртък Българска народна банка заяви, че утвърждава договорката за продажбата на мажоритарния дял в Общинска банка на лихтенщайнския фонд " Новито Опортюнитиис Фонд АгмвК ", който е благосъстоятелност на друго лихтенщайнско сдружение - " КАИАК Фонд Мениджмънт АГ ".

Разрешението на договорката било обещано след разбор на документите, в допълнение събрана информация и изследване на ДАНС, без обаче да се оповестява кой е действителният притежател на купувача.

От известието на Българска народна банка изненадващо стана ясно, че главен участник в договорката е българската петролна компания " Инса ойл ", която е осигурила финансирането на стойност 46 млн. лева Преди няколко месеца лихтенщайнският фонд " Новито " е емитирал дялови бумаги, които са били закупени от " Инса ойл " за покупката на Общинска банка, само че те не дават право на глас. Петролната компания въпреки всичко може да получи право да взема решения в ръководството на трезора, само че за задачата би трябвало да се мине през нова процедура на утвърждение от Българска народна банка.

Собственик на " Инса Ойл " е пловдивският предприемач Георги Самуилов, прочут в Пловдивско като Жоро Инса. Кариерата му потегля от " Мултигруп ", където е финансов шеф на групировката на убития Илия Павлов през 90-те години на предишния век. Компанията на Самуилов неведнъж е била обект на инспекции и разработки от страна на НСБОП и митниците поради хипотетични злоупотреби с горива, изключително до момента в който отпред на тези звена бе починалият Ваньо Танов. Впоследствие Самуилов похвали, че е спечелил всички сходни каузи против компанията си. Георги Самуилов има и хотели по Черноморието, а в изявление от 2011 година се бе похвалил, че е бил спонсор и на ГЕРБ, и на Българска социалистическа партия.

Сделката още не е финализирана

" Подписаният в петък контракт не завърши процеса по договорката за Общинска банка. Предстои купувачът да заплати останалите 80% от цената на акциите и тогава те ще бъдат джиросани “, прецизираха от столичната организация за приватизация.

Оттам прибавиха, че купувачът се задължава в период от 5 години след прехвърлянето на пакета от акции Общинска банка да резервира седалището си в България. Ако това не се съблюдава, е планувана наказателна клауза от 50% от цената по договорката.

За същия интервал би трябвало да се подсигурява запазването на главния предмет на активност. При нарушаване на това условие плануванаъа наказателна клауза е в размер 100% от сумата на покупната цена за продаваните акции за всеки случай на несъблюдение.

Купувачът се задължава в период от 5 години да не позволява слагане на банката под необикновен контрол или отнемането на банковия лиценз. Предвидената наказателна клауза също е размер на 100% от сумата на покупната цена за продаваните акции за всеки случай на несъблюдение.

" Новито Опортюнитис “ би трябвало да извърши и създадените от него тактики за консолидиране и ръководство, за финансова непоклатимост и поддръжка, обстоен бизнес проект за развиването на банката, както и да извърши програмата за претовареност и проект за развиване на връзките и услугите на банката със Столичната община. Всяко нарушаване на заложените предварителни условия е обвързано със наказания “, написа още в известието на общинската организация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР