Само 7 от 30-те членове на Атлантическия алианс са изразходвали

...
Само 7 от 30-те членове на Атлантическия алианс са изразходвали
Коментари Харесай

Кой в НАТО харчи обещаното за отбрана и къде е България

Само 7 от 30-те членове на Атлантическия алианс са изразходвали най-малко 2% от своя Брутният вътрешен продукт за защита през 2022 година, демонстрира годишният отчет на междуправителствения боен съюз, публикуван от централата на пакта в Брюксел и представен от Българска телеграфна агенция.
Още по темата
Дори войната в Украйна не съумя да подтикне най-големите европейски сили да реализират задачите за разноски за защита, избрани още през 2014 година, т.е. в годината на анексирането на Крим от Русия.

В листата с неизпълнилите уговорката е и България, чиито разноски за защита съгласно отчета през 2022 година са били 1.54% от брутния й вътрешен артикул при ангажимент за два %. Спрямо размера на стопанската система си България е на 16-о място от 30 страни от НАТО по парите, които отделя за сигурността си.

Според оповестения през вчерашния ден отчет на НАТО, нито една от най-големите стопански системи в Европа не е постигнала общата цел да изразходва 2 % от своя Брутният вътрешен продукт за защита. В целия боен алианс единствено седем от 30-те членове през предходната година са изразходвали най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт за задачата.

И макар че това възлиза на милиарди, публични лица и специалисти предизвестяват, че членовете на организацията ще би трябвало да харчат доста повече, с цел да подсигуряват сигурността си, показва изданието " Политико ".

Данните на НАТО за 2022 година демонстрират, че въпреки съдружниците да наливат доста повече пари за защитата си от години, доста от тях към момента изостават в огромна степен от поставената през 2014 година цел алиансът да изразходва 2% за защита в границите на едно десетилетие.

От 30-те членки единствено Гърция, Полша, балтийските републики, Англия и Съединени американски щати са похарчили повече от 2 % от Брутният вътрешен продукт за защита през предходната година, демонстрира годишният отчет на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

От трите най-големи стопански системи в Европейски Съюз най-близо до задачата е Франция, която изразходва 1,89% от своя Брутният вътрешен продукт за защита. В същото време, макар многочислени обещания, Германия изостава с постигнатите 1,49%, а Италия е маркирала 1,51 на 100.

Министър-председателката на Естония Кая Калас, чиято страна съгласно отчета е достигнала 2,12 % разноски за защита през предходната година, съобщи при започване на седмицата, че е " много шокирана ", когато гледа кой извършва и кой не извършва задачата.

" Хайде де, това не е допустимо - мисля, че всички би трябвало да схванат, знаейки и виждайки какво се случва в Украйна, че не разполагаме с това време ", сподели тя пред " Политико ".

Докладът обаче акцентира по какъв начин съдружниците от НАТО непрестанно влагат и в този момент харчат доста повече, в сравнение с при първото договаряне на задачата.

" Европейските съдружници и Канада усилиха разноските за защита за осма поредна година. От 2021 до 2022 година разноските за защита са се нараснали с 2,2% в действително изражение. Общо през последните осем години това нарастване добави 350 милиарда щатски $ за защита ", сподели Столтенберг.

Шефът на алианса означи, че НАТО е очаквала още две членки да реализират задачата, само че техните стопански системи са нарастнали с повече от предстоящото, заради което разноските им са останали по-ниски като дял от Брутният вътрешен продукт.

Разминаване сред обещания и достижения

Съединени американски щати не престават да са най-щедри за защитата в НАТО.

Докато Съединени американски щати съставляват 54% от икономическата продукция на алианса, те способстват за 70% от разноските за защита, се отбелязва в отчета.

Следващият по величина длъжник, Англия, дава отговор за към 6 % от общите разноски на алианса, а Германия - за към 5 %.

Всъщност в алианса съществува схващане, че да обещаеш да увеличиш разноските за защита и да го направиш в реалност не е едно и също нещо.

" Политическите манифести за увеличение на отбранителните качества са добре пристигнали ", сподели почитан чиновник на защитата от Централна Европа. Поемането на обещания е елементарно.

" Но да се изразходват обилни спомагателни средства за защита е доста мъчно на процедура ", сподели служителят, като уточни многочислените спънки, които засягат европейските страни.

Сред тях са неефективното обмисляне на защитата, дефицитът на първични материали за произвеждане на оръжия и муниции, дългите процедури за възлагане на публични поръчки и лимитираният индустриален потенциал, чието разширение може да отнеме години.

" Реалните разноски за защита ще се усилят в някакъв миг, само че това ще отнеме най-малко няколко години - при изискване, че съществуващата политическа воля е устойчива ", добави служителят.

Вчера Столтенберг акцентира пред публицисти в централата на НАТО в Брюксел, че макар направеното, " няма подозрение, че би трябвало да създадем повече и би трябвало да го създадем по-бързо ".

" Темпото в този момент, когато става въпрос за увеличение на разноските за защита, не е задоволително високо ", сподели той. " Моето обръщение към съдружниците е, че приветстваме това, което са създали, само че те би трябвало да ускорят, би трябвало да реализират повече в един по-опасен свят. "

На процедура посочената цел от 2% от Брутният вътрешен продукт като разноски за защита към този момент се приема за нужен най-малко, а не като таван.

Многостранни провокации пред сигурността

Експертите предизвестяват, че процентите надалеч не са единствената мярка, която има значение, до момента в който алиансът се бори с разрастващите се закани за сигурността.

Дебатът за двата % " слага по-голям акцент върху вложенията в груповата сигурност на алианса, а не върху резултатите ", споделя Шеймъс П. Даниелс, анализатор на бюджета за защита в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания - основан във Вашингтон мозъчен концерн.

" Членовете на НАТО би трябвало да влагат съответните средства за защита ", сподели той, " само че би трябвало да се съсредоточим повече върху това дали съдружниците обезпечават модерни качества и сили, нужни за напъните за групова сигурност. "

Друг европейски посланик призна пречките на този фронт, като да вземем за пример това, че Германия към момента не е докоснала новия си фонд за военна рационализация на стойност 100 милиарда евро. А някои съдружници влагат в скъпоструващо съоръжение, до момента в който нямат задоволително сили за възможни интервенции.

Но дипломатът уточни и няколко фактора, които тласкат напред европейските вложения в защитата - в това число икономическите изгоди от харченето на пари за защита и вероятните политически промени в Съединени американски щати.

И въпреки че публични лица и специалисти чакат Вашингтон да продължи да играе водеща роля в границите на НАТО, се признава, че без значение от това кой е в Белия дом, вниманието на Америка ще се насочва от ден на ден към Азия.

Макар че сегашната американска администрация мощно поддържа НАТО и изразходва големи средства за подкрепяне на Украйна, някои гласове - в това число републикански кандидати за президентския пост - слагат под въпрос тези разноски.

Войната на Русия в Украйна " промени усещанията и всички схващат, че [САЩ] имат други цели, а не Европа ", означи вторият европейски посланик.

Съществуват " опасения ", сподели дипломатът, свързани с вероятно " завръщане на републиканците ".

Данните в отчета на Столтенберг демонстрират, че Хърватия и Франция са най-близо до постигането на задачата от 2 %, като всяка от тях отделя по към 1,9 % от Брутният вътрешен продукт за защита.

На опашката се подреждат Белгия, Испания и Люксембург, чиито разноски за защита са под 1,2 % от Брутният вътрешен продукт.

Общите военни разноски на НАТО през 2022 година се правят оценка на над 1 трилион щатски $. Очаква се водачите на НАТО да договорят нова цел на срещата на върха във Вилнюс, Литва, през юли, а Столтенберг съобщи, че 2 % от Брутният вътрешен продукт към този момент би трябвало да се преглеждат като най-малко, а членовете да се стремят да напредват по-бързо, в сравнение с до момента, с цел да доближат по-високи равнища, заяви Ройтерс.

" Ще се застъпвам за по-амбициозно заричане от това, което поехме през 2014 година ", сподели той. " Ако през 2014 година е имало потребност от увеличение на разноските за защита, то в този момент това е още по-очевидно. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР