Само 2% от българските ученици могат да решават най-трудните казуси,

...
Само 2% от българските ученици могат да решават най-трудните казуси,
Коментари Харесай

Българските ученици се затрудняват да решават трудни каузи при работа в екип

Само 2% от българските възпитаници могат да вземат решение най-трудните проблеми, когато работят в екип. Това демонстрират данните от интернационалното проучване Пиза за решение на проблеми в екип. В изследването са взели участие 6 000 възпитаници от 9-ти клас. Техните връстници от 50 други страни също се включиха в изследването.

Трима възпитаници, двама виртуални и един действителен - Алекс. Ще вземат решение задача в екип. Трябва да изследват географията, стопанската система и популацията на измислена страна.
Светла Петрова - началник-отдел,,Анализи и интернационалните проучвания " в Център за предучилищното и учебното обучение: Тези задания в известна степен се пробват да възпроизведат действителни житейски обстановки, в които учениците евентуално ще бъдат изправени, когато изоставен учебно заведение.
Алекс - действителният възпитаник го чакат предизвикателство след предизвикателство. Единият виртуален другар му оказва помощ, другият - пречи. Често влизат в спор - спорят, водят битка за превъзходство. И той - Алекс - би трябвало да ги поучава, да взема решения и по този начин да бъде оценен може ли да работи в екип.
Светла Петрова - началник-отдел,,Анализи и интернационалните проучвания " в Център за предучилищното и учебното обучение: Да, под чертата на междинното равнище сме. Данните ни демонстрират, че страните, които се ориентират към образуване на умения за мислене, а не просто към образуване на познания - съумяват.
Япония и Китай са измежду отличниците. Как ли е в известното като японско учебно заведение у нас? Никол, Теодора, Аделина и Йоана през днешния ден работят в екип по пресъздаване на Китайската история посредством ролева игра.
Никол Недева - ученичка в 10 клас в 18 СУ, София: Общо взето преглеждаме това, което сме избрали да пишем. Теодора Георгиева - ученичка в 10 клас в 18 СУ, София: Наистина има моменти, в които екипната работа ми оказва помощ доста повече, в сравнение с да работя сама. Аделина Кръстева - ученичка в 10 клас в 18 СУ, София: Взимаме решенията си без разногласия и всички се съгласяваме единомислещо. Йоана Захариева - ученичка в 10 клас в 18 СУ, София: И по този начин е един по-забавен метод да учим. Захари Вълчев - преподавател по японски език в 18 СУ, София: Те се научават да работят дружно, да не мислят единствено за себе си.
А по пътя към постигане на учениците от Япония - нашите от 18-то учебно заведение ни споделят по какъв начин натрупат познания без да се отегчават от часовете. Казва ни на японски и превежда незабавно: Здраво изучавам и качествено се развличам.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР