Само 13% от японците са съгласни да защитават родната си

...
Само 13% от японците са съгласни да защитават родната си
Коментари Харесай

В Токио не искат трета китайско-японска война

Само 13% от японците са съгласни да пазят родната си Япония

Наскоро един от участниците в токшоуто „ Голямата игра “ по 1-ви канал на съветската телевизия съобщи, че Япония сякаш към този момент е оповестила готовността си да води война за Тайван. Изказването на специалиста, както се споделя, беше малко прекомерно.

Към днешна дата са известни единствено думите на японския министър председател Фумио Кишида по този въпрос, когато, откакто президентът на Съединени американски щати Джоузеф Байдън удостовери желанието си да „ отбрани Тайван “, в това число със силата на оръжието, той сподели, че в този случай Япония няма да бъде способна да стои настрани.

Кишида подбра деликатно думите си, когато беше запитан дали японската страна е подготвена да изпрати войски за отбрана на Тайван, и сподели, че би желал да избягне говоренето за това.

Свързах се с мой японски сътрудник, прочут професор по политически науки в моята страна, с молба да разяснява изказването на съветския специалист. И получих следния отговор: „ Японските дипломати, пазейки се, не вършат толкоз рисковани изказвания. Няма такава информация “.

Позицията на Япония при положение на изостряне на обстановката към Тайван също съставлява интерес за европейците. Вниманието ми беше привлечено от публикация във френския Le Monde, която гласеше: „ Решавайки да изостави пацифизма, залегнал в закона, заради опасността от Китай, Япония създаде нова военна тактика. С този ход тя има две цели: да укрепи защитата и да покаже на Вашингтон, че Токио ще му бъде предан в идната война на Съединени американски щати с Китай. “

Колко предан обаче? Сега Кишида плаши японците: „ Утре Далечният изток може да стане днешна Украйна “. Авторите на публикацията в Le Monde напомнят, че вероятността за интервенция на Токио в евентуален спор стана по-вероятна през 2015 година и назовават тази дата " стратегическа повратна точка ".

Тогава държавното управление на премиера Шиндзо Абе прикани Япония да придобие правото на " групова защита ". Тази идея, заложена в законодателството през септември същата година, разрешава на японските сили за самозащита, до тогава лимитирани до отбраната на архипелага, да вземат участие във военни интервенции дружно със съдружник, който е бил атакуван от трета страна.

Авторът на тези редове не счита, че директното присъединяване на японските сили за самозащита в борбите в Тайван и в заобикалящите го води с армията и флота на КНР е неизбежно. Не е изключено обаче Токио да поеме ролята на база за материално доставяне на въоръжените сили на Съединени американски щати и лекуване на ранени американски бойци.

Японските ястреби мислят иначе. „ Трябва да изпратим явен сигнал до Пекин, че разполагаме с нужните военни средства, с цел да унищожим нашественика “, сподели Куни Мияке, някогашен консултант в японското посолство в Пекин, а в този момент политически ефирен коментатор. Той не се съмнява, че при положение на китайско нахлуване против Тайван, " Япония ще бъде въвлечена в спора, без значение от степента на американска реакция ".

Le Monde цитира мнението на Дайсуке Акимото, експерт от Института за сигурност и развиване в Стокхолм, който също е безапелационен: „ Ако Китай нападне Тайван и Съединени американски щати се намесят, Япония незабавно ще влезе във войната като съдружник на Америка “.

Гореспоменатият Куни Мияке счита, че положението на публичното мнение разрешава на политиците да вършат и по-твърди изказвания: „ прокитайските капиталисти се пенсионираха или умряха. Те дадоха път на едно потомство по-решително в интерес на укрепването на стратегическия капацитет на страната. “

Например, в случай че приемането през 2015 година на закона за правото на „ колективнаотбрана “ докара до огромни опозиционни дейности, то публикуването на новите стратегически документи в края на 2022 година провокира единствено скромни митинги.

Трябва да се признае, че в случай че американците употребяват своите въоръжени сили непосредствено при положение на обединяване на Тайван с КНР посредством немирни средства, те могат да изискат Япония да изпрати своите сили за самозащита на фронта.

Le Monde написа: „ В случай на китайска инвазия в Тайван, който се намира на към 100 километра от най-южния остров на японския архипелаг Йонагуни, господин Мичишита от Института за политически проучвания Grips разпознава три вероятни сюжета: „ Или Токио взема решение да остане отвън спора, което е доста малко евентуално, или с 30% късмет да предложи логистична поддръжка на американските войски, основани в Япония, или да изпрати своите бойци дружно с американските сили... ” Същият господин Мичишита счита последният сюжет за най-вероятния. "

Перспективата за трета китайско-японска война в историята обаче не е толкоз ясна. Бих желал да напомня сравнението на командващия американските войски в Япония Джоел Воуел: „ Япония е като Полша. Филипините са като Румъния. Китай е като Русия. А Тайван е като Украйна.

Това се отнася до обстановка, в която Съединените щати ще напомпват оръжия в Тайван и, без да влизат във война, ще се лимитират до даване на разузнаване на Тайпе и изпращане на военни съветници. Друго нещо е, че дребният остров Тайван може бързо да бъде окупиран от китайски войски и блокиран от китайския флот, което ще затрудни даването на каквато и да е американска военна помощ.

Френските анализатори не могат да заобиколят въпроса дали японците ще се съгласят да умират за Тайван. „ Проучванията на публичното мнение (в Япония) демонстрират липса на единогласие “, споделя социологът Пол Джобин от Института по социология към Academia Sinica в Тайпе. „ Китай, повече от Северна Корея или Русия, се възприема от японците като опасност, само че благосклонностите им към Тайван не значат, че са подготвени да поддържат военна интервенция за отбрана на острова. “

Според Световното изследване на полезностите, японците, както и германците, са минимум склонни към война. През 2019 година на въпроса „ Готови ли сте да воювате, с цел да отбраните страната си? “, единствено 13% от респондентите в Япония са дали отговор с „ да “; 48% са избрали „ не “, а 38% са споделили, че не са решили. В Китай и Тайван надлежно 90% и 70% от интервюираните дават отговор позитивно. Освен това въпросът не беше за присъединяване във война някъде в чужбина, а за отбрана на самата Япония.

Разпалването на суматоха по отношение на хипотетично идното навлизане на Китай в Тайван е изкуствено. Пекин е създал проекти за връщане на бунтовната провинция с мирни средства, както беше направено да вземем за пример с Хонконг. Пекин може да прибегне до въоръжена мощ единствено в един случай: в случай че тайванските управляващи, подстрекавани от Вашингтон, решат да провъзгласят своя остров за самостоятелна страна.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР