Само 12,3% от учениците във Варна ходят с желание на

...
Само 12,3% от учениците във Варна ходят с желание на
Коментари Харесай

Едва 12% от учениците във Варна ходят с желание на училище

Само 12,3% от учениците във Варна вървят с готовност на учебно заведение. Това сочат данните на първото социологическо изследване в морската столица, касаещо конфликтността измежду учащите, научи Moreto.net.

78,1% са дали отговор, че влизат в класните стаи с изменчиво възприятие, а 8,1% искрено споделят, че вървят на учебно заведение с отвращение.

Проучаването обхвана 350 ученика сред 14 и 18 години от варненските междинни учебни заведения. Основната извадка е двустепенна на лотариен принцип по учебни заведения и по паралелки в тях, с еднакъв дял по класове - 8, 9, 10 и 11 клас.

Голям % от интервюираните - 40,8% декларират, че претърпяват образователните часове умерено, само че постоянно се разсейват. 16,2% от тях признават, че се занимават с телефона, или приказват със себеседника си. 15,9% от учениците пък споделят, че изпитват напрежение да не бъдат изпитани или глобени със забележка.

Проучването засегна и тематиката за насилието в учебно заведение. 72,4 % от учениците считат, че в просветителната институция е имало прояви на принуждение. 55,3% от тях дават отговор, че не са изпадали в конфликтни обстановки в учебно заведение.

На въпроса: " Има ли прояви на тормоз във връзка с Вас или на Ваши съученици и какви най-често? ", интервюираните показали отговора " Да, най-вече словестно ".

Емпиричното социологическо изследване бе втория модул в плана " Да надмогнем спора в себе си и с другите ", на Сдружение с нестопанска цел " Културно пространство, взаимно с дирекция " Превенции " към Община Варна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР