Само 10 от 163 партии са подали финансовите си отчети

...
Само 10 от 163 партии са подали финансовите си отчети
Коментари Харесай

Само 10 от 163 партии са дали отчет на Сметната палата

Само 10 от 163 партии са подали финансовите си доклади пред Сметната палата две седмици преди крайния период. По закон той е 31 март 2018 година, само че защото 31 март тази година е в събота, последната опция за партиите е 2 април. Отчетите би трябвало да се показват в Сметната палата на книжен и електронен притежател. Към тях наложително се изискват и заявления по пример със описи на физическите лица, които са създали дарения.

От Сметната палата предизвестяват, че според Закона за политическите партии, годишен финансов доклад, който не дава отговор на условията по отношение на формата, наличието и метода на представянето му, както и когато не е съпроводен с декларацията със листата на донорите, се счита за неподаден.

Политическите партии, които нарушат разпоредбите, ги чакат строги наказания: санкция в размер от 5 000 до 10 000 лева, както и загуба на правото на държавна дотация до провеждането на последващи избори за народни представители. Има и трета фрапантна мярка - тези, които не са показали в Сметната палата годишни финансови доклади за две поредни години, допустимо е Софийският градски съд да постанови разформироване на политическата партия.

До 16 април Сметната палата ще разгласява на интернет страницата си показаните от политическите партии финансови доклади за 2017 година и описите на донорите им, наименованията на партиите, които не са подали доклади в период, както и лист на партиите, получили държавна дотация през миналата година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР