Съмнителни сделки и преводи на пари за над 4,2 млрд.

...
Съмнителни сделки и преводи на пари за над 4,2 млрд.
Коментари Харесай

ДАНС разкрила схема за пране на пари с помощи за COVID-19

Съмнителни покупко-продажби и преводи на пари за над 4,2 милиарда евро е проверила организацията през предходната година
Схеми за финансови злоупотреби и пране на пари от помощи, които се отпускат на бизнеса поради пандемията от COVID-19, е открило финансовото разузнаване към ДАНС. Това излиза наяве от на финансовото разузнаване за 2021 година

" Налична е информация за получавани държавни безплатни помощи по отношение на отрицателните икономическите последствия от обстановката с COVID-19 от юридически лица в държава-членка на Европейски Съюз със притежатели физически лица жители на същата страна, с следващо разпореждане на средства към България в интерес на български сдружения с съображение „ по фактура” или „ заем”, чийто притежатели са същите непознати жители ", изяснява схемата отчетът.

Документът разказва трендове в процесите на изпиране на пари и открити типологии.

За предходната година в САД ФР – ДАНС са получени 6223 бр. уведомления за съмнителни покупко-продажби и интервенции на приблизителна обща стойност 4 277 милиарда евро, като по отношение на 2020 година (4 966 бр.) има нарастване с почти 20%. Над 34% от постъпилите уведомления за съмнителни покупко-продажби и интервенции са от банки, а останалите са от други снабдители на платежни услуги. През 2021 година са спрени 130 бр. интервенции на обща стойност 3 325 766 евро за пет работни дни.

Тенденцията за създаване на схеми за изпиране на пари е посредством високо ликвидни активи или потреблението на виртуални валути за затрудняване на институциите да открият несъответствия.

Друга скица е посредством интернационалните кореспонденции, като в част от случаите краен адресат на средствата от измами са лица в азиатски страни. Основните способи са посредством вложения, криптовалути и платформи за онлайн търговия. Практиката е да се вършат лъжливи преводи по български сметки в търговски банки.

Продължава и наклонността за Данък добавена стойност измами. В огромна част от случаите в схемите вземат участие юридически лица най-вече от Западна Европа, като постоянно се включват лица от повече от две страни. В част от случаите, участващите в интервенциите сдружения са благосъстоятелност на лица с поданство от друга страна членка, като връзката с България е по линия на открити преводи към сметки в България и български сдружения. Има и информация за правене на документи от членове на проведена незаконна група, свързани с фиктивни покупко-продажби, като са изпълнявани преводи към сметки на следени компании в страна членка на Европейски Съюз, както и българска със сметка в България. Тези сдружения са употребявани за прикриване на същинския генезис на средствата, изпирането и връщането им към членовете на групата. Целите на тази скица са фискални изгоди, отбягване заплащането на налози в забележителен размер и струпване на средства за персонални потребности и обезпечаване на първокласен метод на живот на участниците в измамата.

Разкрити са и огромни парични потоци, генерирани от трафик на дами, за полова употреба в непознати страни, като в тази скица вземат участие и българи, които употребяват банкови сметки на родственици или им изпращат парични преводи. Подозренията са, че получените пари се изпират, с цел да бъде симулиран законен източник на доходи, като в същото време паричните потоци се насочват към членове на фамилии на причинителите на незаконна активност, или се влагат в страната им по генезис.

Агенцията разкрива още и скица за бързо трансфериране на огромни суми пари по сметка на българска компания от името на разнообразни физически и юридически лица от чужбина, като по-късно незабавно се връщат към задграничните сметки. В множеството случаи чужденците са били придружавани при откриването на българската банкова сметка от еднакъв български жител. Установено е, че комерсиалните сдружения са така наречен " кухи " сдружения, употребявани в разнообразни лъжливи схеми, включително изпиране на пари – без известна бизнес история, без индикации за действителна комерсиална активност, регистрирани с най-малък капитал, честа промяна на собствеността на сдруженията и чиито сметки се употребяват за осъществяване на финансови интервенции със средства, които постъпват посредством машинация. Установено е, че по новооткрити сметки на български сдружения, с най-малък капитал, постъпват интернационалните валутни преводи за къс интервал от време, следвани от разпореждане на средствата към сметки на разнообразни физически и юридически лица в страната и чужбина. Също по този начин има и отводи за връщане на средства по отношение на получени претенции за връщане на преводи заради машинация.

Има и друга процедура за бързо трансфериране на средства без икономическа аргументация. За интервал от към четири месеца, по сметка на българско комерсиално сдружение е осъществен кредитен оборот в размер на над 900 хиляди лв. и дебитeн в почти същия размер. Установено е, че кредитните обороти по сметката се натрупват главно от входящи преводи, подредени от три разнообразни сметки, открити в разнообразни търговски банки, с титуляр едно и също сдружение. Основанията за преводите са „ заплащане горива”, „ превод по контракт за врем. финансиране”, „ фактури”. Дебитните интервенции се характеризират с трансфериране на постъпилия финансов запас, (обикновено още в деня на приемане на входящите преводи), към две сметки, открити в разнообразни търговски банки, на едно и също трето сдружение, като сумата на изходящите преводи постоянно съответствува с тази на входящите. Преводите се подреждат само, посредством електронно банкиране, а основанието за тях е „ По фактура”. По сметка на сдружението не се следи осъществяване на действителна комерсиална активност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР