Съмненията около това дали Румен Радев би наложил вето върху

...
Съмненията около това дали Румен Радев би наложил вето върху
Коментари Харесай

Няма да има вето на Радев: Механизмът за контрол на главния прокурор влиза в сила

Съмненията към това дали Румен Радев би наложил несъгласие върху механизма за надзор на основния прокурор бяха разсеяни от един от създателите му - Крум Зарков.

В четвъртък следобяд той разгласява фотография, на която се вижда по какъв начин подписва и слага държавния щемпел върху указа на Радев за обявяване на законовите промени в Държавен вестник.

Това се случва след съвсем едноседмично закъснение от страна на президента за текстове, които към този момент бяха утвърдени на второ четене от Народното събрание още предишния петък.

Заради прекъсването на законовите промени в президентството се стигна до невъзможна обстановка в Народното събрание - да не може да се премине към гласоподаване на други промени в Закона за правосъдната власт, които са директно свързани с механизма за следствие на възможни закононарушения, осъществени от основния прокурор.

Това докара и до спекулации от страна на Българска социалистическа партия (които даже не участваха в пленарната зала при гласуването на закона), че признатите текстове са признати преждевременно.

В същия ден Висш съдебен съвет преглежда настояването за отстраняването на Иван Гешев от поста му - процедура, която също е според от обнародването на измененията " Зарков ", тъй като там е заложено по-ниско болшинство за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР