Самият факт, че се деблокира диалогът между Гърция и Македония

...
Самият факт, че се деблокира диалогът между Гърция и Македония
Коментари Харесай

Георги Първанов: Преговорите за името на Македония бият по българската позиция

Самият факт, че се деблокира разговорът сред Гърция и Македония е позитивен. Притеснява ме, че стартират да се водят диалози, които бият по българската позиция. Ние сме признали Македония, само че има догаваряне за сметка на България. Трябва да има някаква координация и с нас. Това сподели президентът в интервала 2002-2012 година Георги Първанов в ефира на БТВ.

Той добави, че претенциите към България висят в пространството. „ Подкрепям апела на премиера за прекъсване на враждите и търсенето на разговор “. „ Деблокирането на договарянията е по-скоро западен напън. Няма неприятно - дано този напън да докара до нещо положително. Има заплаха, обаче да се придвижи един малък непълен спор да натовари в нови проблеми Европейски Съюз, който и в този момент се задъхва “, предизвести президентът.

По отношение на претенциите на турския президент Ердоган, Първанов съобщи, че те не се вписват с европейските. Припомняме, че Реджеп Ердоган разгласи за следващ път, че Турция е правоприемник на Османската империя. „ Има две трендове - едната е османизацията на Турция и европейският път. Разговорът с него няма да бъде елементарен. Претенцията на страната ни да бъдем медиатор е много огромна. Самата организация на тази среща е положителен знак. не трябва да се натоварваме с прекомерни упования. Липсва ми в българската дипломация слагането на нашите проблеми “, уточни Първанов.

По отношение на Истанбулска спогодба той сподели: „ Идват ми допълнително непрекъснатите ултиматуми. Има доста по-значими проблеми за българското общество. Корнелия Нинова предлага референдум, само че какъв брой депутати са я прочели. 56 пъти се приказва за насилието. Очевидно е заложена една ниша, само че е заложен и другия проблем. Не позволявам Българска социалистическа партия да бъде изключена от ПЕС поради конвенцията “. На въпрос по какъв начин се оправя Корнелия Нинова като водач, Първанов сподели: " Изборите ще покажат. Това ще бъде един конфликт сред лявото и дясното, избор против статуквото. Ако левицата не се сплоти и загуби изборите - това ще бъде съдбовно ", предвижда той.

На финала Първанов разяснява и проучването на комунизма в образователната стратегия за 10 клас. По думите му МОН е заложил двоен стандарт за комунизма в учебно заведение. „ Искам нашите деца да орис по идентичен стандарт. Стига с това принуждение. Да се покаже, че в двата интервала е имало градивност и в България са се случвали и положителни неща “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР