Самир Хюсеин, жител на предградие на Лондон, излизал от късна

...
Самир Хюсеин, жител на предградие на Лондон, излизал от късна
Коментари Харесай

Ужасната престъпна епидемия, завладяла Лондон

Самир Хюсеин, гражданин на предградие на Лондон, излизал от късна кино прожекция, съпроводен от собствен другар. Филмът им харесал, само че вътре се скарали с двама други нападателни гости, които ги замеряли с храна. На паркинга те ги настигнали.

Последвало сборичкване, а в един миг Самир бил напръскан с течност, която почувствал като „ по-тежка от водата”.

После тя почнала да гори лицето му.

Най-опасното място за една жена на света

Четири американки атакувани с киселина в Марсилия в изблик на отплата

Разказът на Хюсеин, жертва на офанзива с киселина в края на 2015, е една от многото сходни истории в английската столица.

От 2012 насам броят на сходни офанзиви съвсем се е утроил във Англия, а болшинството от тях се случват в Лондон.

Само през 2017 записаните от полицията в столицата случаи на набези с корозивна течност са над 100. В доста от случаите нападелите са неоткриваеми, в това число тъй като жертвите се опасяват от наново посягане върху тях.

London has become the world capital for acid attacks on young men. This victim describes how it happened to him https://t.co/ZLcwvBSnQy pic.twitter.com/XQ137DY8Br
— CNN International (@cnni) September 29, 2017
Атаките с киселина са публикувани по целия свят, само че изключително в Европа се възприемат по-скоро като рядка и доста фрапантна свирепост. Причината са следствията за жертвата, които в множеството случаи са съществени белези за цялостен живот, а в някои случаи и ослепяване.

През това десетилетие обаче флакони и шишенца със сярна киселина или друга корозивна течност стават част от арсенала на всевъзможни типове нарушители с всевъзможни мотиви в английската столица.

Фрапиращи случаи са офанзиви с расистки претекстове против цели фамилии азиатски мигранти или обособени мъже и дами с забележим арабски и различен генезис. Едновременно с това киселина скандал за опиати в локален клуб, при който са опръскани близо 20 души.

Мотивите стават все по-тривиални – десетки са случаите на улични кражби и елементарни квартални свади или домашни кавги, при които нападателите употребяват киселина.

Така да вземем за пример притежателят на заведение за бързо хранене Имран Кан бива атакуван по време на доставка. Младежи го обкръжават и желаят храната и парите. И тук не липсват расистки обиди.

London is the world capital for acid attacks on young men; this criminologist says it's used by gangs to spread fear https://t.co/QyJ8y3ckdn pic.twitter.com/Innskh7r6R
— CNN International (@cnni) September 29, 2017
Кан тръгнал да се връща в колата си, само че бил залят с корозивна течност по лицето. Описва болката като „ поглъщаща”. Продавач в магазин наоколо го избавя от по-трайни последици като измива лицето му с чиста вода директно след офанзивата. Дори по този начин обаче белезите остават.

Остава и посттравматичния стрес и страха на жертвите да излизат вечер.

Лондонски моторизирани снабдители постоянно са цел на такива кражби. (виж техен митинг във видеото горе)

Често причинителите са точно бели младежи от по-бедните квартали в сензитивно обществено разслоения Лондон. Бели младежи са и множеството от жертвите.

#amberrudd announces legislation banning sale of acids to under-18s, restricting sulfuric acid sales #CPC17 #acidattacks. London Incidents: pic.twitter.com/Tl1mwheUDe
— Intelligence Fusion (@IntellFusion) October 3, 2017
Нападателите могат да се снабдят с рискови течности извънредно елементарно и на ниска цена от супермаркети и профилирани магазини.

„ Повечето от тези вещества могат да бъдат открити под мивката в кухнята”, декларира Майк Уест от Лондонската полиция, представен от TIME.

Това е и повода вътрешния министър на Англия Амбър Ръд да разгласи проект за възбрана на продажбата на избрани вещества, употребявани при такива офанзиви, на лица под 18 години.

Другата й цел е носенето на такава течност на обществени места също да е неразрешено, както е с ножовете.

Това би дало на управляващите някакво средство за справяне с казуса, който във Англия е придобил особени мащаби и специфики. Лондон към този момент е града с най-вече такива набези на глава от популацията си в международен мащаб.

Докато другаде, в това число в България, жертвите са най-вече дами, като нападателите самобитно атакуват физическата им атрактивност, във Англия 2/3 от жертвите са бели мъже.

London is the world capital for acid attacks on young men. This youth worker explains what must be done to stop them https://t.co/ybC5T4xm1n pic.twitter.com/1igrbt2of1
— CNN (@CNN) September 29, 2017
Самите набези с киселина имат по-дълготрайни обичаи във Англия, където има записани такива случаи още при започване на 19-ти век.

Сега младите британци още веднъж са въоръжени с корозивна течност. Стига се и до набези в учебни заведения, в това число и такива с железни детектори на входа. Бутилките не могат да бъдат засечени.

Част от британците упорстват за още по-строги регулации, в това число за лицензиране на продавачите и купувачите на рискови вещества. Предвид разпространяването им в бита обаче това наподобява невероятно.

Каквито и да са идните ограничавания, английското общество наподобява има голям проблем, с който ще се оправи мъчно. Решението няма да включва единствено забрани, а изправяне пред самите обществени проблеми, провокиращи престъпността.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР