Сами ли сме във Вселената? Това безспорно е най-интересният въпрос

...
Сами ли сме във Вселената? Това безспорно е най-интересният въпрос
Коментари Харесай

Сдружение на НАСА ще търси извънземен живот!

Сами ли сме във Вселената? Това несъмнено е най-интересният въпрос за тези от нас, които се интересуваме от астрономия и космос. За голямо страдание въпросът към момента стои неотговорен.

Но ние не можем да се оплачем от неналичието на прогрес. Изминали са едвам 20 години от откритието на първата планета, която обикаля към звезда, друга от Слънцето. А пък след изстрелването на телескопа “Кеплер ” в космоса през 2009 година бяха открити над 1000 извънслънчеви планети. Оттук насетне стои въпросът кои от тези новооткрити планети са подобаващи за развиването на живот и кои фактически имат живот.

За да може да бъде позволен този проблем, НАСА събира специалисти в границите на огромна колаборация – Nexus for Exoplanet System Science, или NExSS. Това е интердисциплинарно начинание, което ще свърже върхови научни екипи.

Учените от тези области ще вземат участие в начинанието:

– учени, които употребяват систематичния теоретичен метод за проучването на нашата планета – Земята.

– те ползват систематичния теоретичен метод към всички светове, които са в границите на нашата Слънчева система.

– те учат по какъв начин Слънцето си въздейства с обикалящите към него планети.

– те дават данни за екзопланетите и техните звезди, с цел да възложат рамката на този систематичен теоретичен метод.

Всички тези научни общности ще бъдат обединени в невиждано съдействие, те ще споделят личните си вероятности, научни резултати и подходи при търсенето на отговора на един от най-дълбоките научни въпроси: “Сами ли сме? ”

Екипът ще помогне да бъде класифицирано разнообразието от новооткритите светове, ще разбере евентуалната им обитаемост и ще създаде средства и технологии, които ще бъдат нужни при търсенето на живот отвън нашата Земя.

Работата на NExSS ще бъде извънредно значима за идващите галактически задачи, които ще бъдат изстреляни, с цел да учат извънслънчевите планети. Това са TESS, JWST и WFIRST. Спътникът, който ще учи екзопланети TESS ще излети през 2017 година, а телескопът JWST или Джеймс Уеб ще лети през 2018. Инфрачервеният инструмент WFIRST се чака да лети през 20-те години.

Инфо: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР