Салвадор Дали е един от най-известните сюрреалисти в света. Картините

...
Салвадор Дали е един от най-известните сюрреалисти в света. Картините
Коментари Харесай

Гала Дали - кралицата на Салвадор, музата на Дали

Салвадор Дали е един от най-известните сюрреалисти в света. Картините му предизвиквали истински възторг, а банковите му сметки набъбвали. Но зад всички триумфи в живота му стои брачната половинка му - Гала Дали.

Тя е родена под името Елена Дяконова в Казан, Русия на 07.09. 1894 година
 церемония дали салвадор дали @NET
Още от дребна се отличавала от другите девойки. Знаела, че е родена за невероятен живот. Когато била на към 18-19 години почнала да кашля неприятно. Родителите ѝ се уплашили, че е болна от туберкулоза и я пратили на лекуване в безценен санаториум в Швейцария. Там пациентите се чувствали като на отмора - лекували ги с билки и езда. По време на престоя си измислила името Гала (празник).

Там се срещнала и с първия си брачен партньор - френския стихотворец Пол Елюар. Той се влюбил бясно в нея. Непрестанно ѝ пишел писма. Но родителите ѝ нямали пари да продължат да плашат скъпия санаториум и я върнали в Русия. Кореспонденцията с Пол не спряла. Един ден ги излъгала, че ще замине за Франция, с цел да учи в Сорбоната, само че в действителност отпътувала, с цел да се омъжи за Елюар.
 церемония дали салвадор дали @NET
Гала имала дарбата да кара всички мъже в живота си да извършват всяко нейно предпочитание категорично. С Пол имат щерка - Сесил, която още след раждането била оставена на грижите на френската си баба. Когато Гала забременяла с второто им дете, направила аборт. По време на процедурата станал случай и лекарят и съобщил със боязън, че няма да може да има повече деца. За негово удивление думите ѝ били: Какъв шанс! Никога не се е вълнувала от майчинството, тъй като желала да бъде постоянно млада, а свързвала децата с остаряването.
 церемония дали салвадор дали @NET
Гала в никакъв случай не била вярна единствено на един мъж. Докато живяла с Пол, непрекъснато му изневерявала с други мъже, а и доста пъти го канела да се причисли към нея и любовниците ѝ.

Един ден срещнала немския художник Макс Ернст. Толкова го харесала, че съумяла да го убеди да напусне жена си и децата си и да заживеят тримата на фамилни начала. Това необичайно семейство издържало 4 години. Докато не срещнала 10 години по-младия испански художник Салвадор Дали.

Гала имала уязвимост към надарените мъже. Мечтаела си да бъде муза на талант, а в лицето на Салвадор разкрила доста повече. Тя се трансформирала в негова стопанка.

Дали имал голям брой страхове и комплекси - боязън да реализира сексуален акт, боязън от женски гърди, боязън да рисува други хора с изключение на сестра си и най-хубавия си другар - хомосексуалния стихотворец и драматург Федерико Гарсия Лорка. Лорка знаел за всичките му проблеми с дамите и скрито се надявал от най-хубав другар и изповедник да се трансформира в ухажор на Салвадор.

Съдбата обаче мислела друго. Срещнала петимата - Пол Елюар, Макс Ернст, Гала, Салвадор Дали и Лорка на един плаж в Испания. Гала и Дали се влюбват от пръв взор. Същата нощ за първи път в живота си Салвадор прави обич. Лорка буен всичките му проекти отишли напразно.

Не след дълго Дали и Гала се женят и се трансформират в едно от най-ексцентричните фамилии в историята. Гала е освен брачна половинка и муза, само че и негов управител и счетоводител. Тя разпределяла времето му, казвала му по кое време да рисува. Дали на всички места казвал, че дължи всичко на жена си. Дори подписвал картините си Гала Салвадор Дали.
 церемония дали салвадор дали @NET  Формулата за здрави зъби, която усмивката обича Edna предлага Формулата за здрави зъби, която усмивката обича
Салвадор живял 7 години след Гала, само че не нарисувал нито една картина. Музата му си била отишла. Станал ядосан и неразговорлив. Тормозел прислугата. Докато живял в замъка, правил два опита за самоубийство. Първи - посредством обезводняване, и втори - запалил пожар в стаята си. Спасили го, само че имал тежки изгаряния. Напуснал двореца и заживял в родния си град Фигерас.

Починал на 23.01.1989 година от сърдечна непълнота. В гробницата на брачната половинка му имало особено място за неговия ковчег и отвор, през който да се държат за ръце. Но кметът на Фигерас излъгал, че последното предпочитание на Дали било да го погребат в криптата на неговия музей-театър във Фигерас. Така поради алчността за доходи от туристи двамата с Гала били разграничени в гибелта си.

Прочетете и няколко вдъхновяващи мисли на Салвадор Дали >>>> 10 вдъхновяващи цитата от огромния Салвадор Дали
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР