Съкратените едва доставки на руски газ до Европа по Северен

...
Съкратените едва доставки на руски газ до Европа по Северен
Коментари Харесай

Намаленият руски газ за Европа: Призив за икономии в Германия и ръст на цените

Съкратените едвам доставки на съветски газ до Европа по " Северен поток " до едвам 40 % от потенциала на газопровода доведоха до проблеми за Германия, Франция и Италия, а цената на еропейската газова борса TTF в Нидерландия доближи 1400 $ за 1000 куб. м, което е двумесечен най-много. Германците бяха призовани да понижат потреблението на сила, а Берлин упрекна Москва, че дейностите ѝ са преднамерени, решението е политическо и предлог, употребен в подтекста на острото напрежение в връзките със западните страни поради спора в Украйна.

От " Газпром " обаче не престават да настояват, че намаляването на доставките е по механически аргументи – проблем с елементи на една от компресорните станции на " Северен поток ", наречена " Портовая ".

Прессекретарят на президента Дмитирй Песков съобщи, че няма никакви преднамерени дейности от страна на " Газплом " по отношение на намаляването на доставките за Европа и казусът напълно е обвързван с турбините.

Шефът на съветския газов колос Алексей Милер упрекна за казуса глобите на Запада, които пречели на ремонта на оборудването на газопровода. В същото време обаче той разяснява: " Наш артикул, наши правила ", а цените на природния газ се покачиха още веднъж в хода на борсовата търговия.

" Да, ние сме понижили доставките за Европа с няколко десетки проценти, само че цените на набъбнаха с няколко десетки %, а няколко пъти. Затова в случай че кажа, че на някого сме афектирани, ще си изкривя душата ", разяснява Милер, представен от ТАСС.

Всичко това се случва на фона на думите на вицепремиера на Русия и някогашен министър на енергетиката Александър Новак, че към 90-95 % от доставяния в Европа природен газ се заплаща в рубли, както искаше съветският президент Владимир Путин и което трябваше да е гаранция за безпроблемните доставки.

Докога ще продължи обстановката с понижени количества газ по " Северен поток " от 167 ммлн. куб. м на ден на 67 млн. куб. м не е ясно.

" Газпром " не вижда решение на продължаващия проблем с компресорната станция " Портовая ", съобщи Алексей Милер, представен от Ройтерс. По думите му наложените от Запада наказания пречат на компанията да се снабди с нужното ѝ за ремонта съоръжение от Канада. Германската компания " Сименс ", чието произвеждане са спрените турбини, изясни, че една от газовите турбини за " Северен поток " наскоро е била ремонтирана в Канада, само че не може да бъде превозена до Европа поради глобите против Русия.

Според Милер огромна част от оборудването има потребност от ремонт, а това не би могло да стане в санкционен режим.

Проблемите с доставките доведоха до апел на немския министър на стопанската система Роберт Хабек към сънародниците му да понижат потреблението на сила.

" Преди всичко не би трябвало да позволим на Путин да ни разедини ", съобщи немският министър на стопанската система във видеообръщение, оповестено в обществената мрежа Twitter. " Всеки икономисан киловат ще ни помогне в тази обстановка ", безапелационен е Хабек.
Намалени са доставките на съветски газ и за френската енергийна група " Анжи “ (Engie), само че тя твърди, че това няма да засегне клиентите ѝ.

Австрийската група " О Ем Ви " (OMV) също удостовери, че получава по-малко газ от " Газпром ".

Италианската компания " Ени " (Eni) пък разгласи, че в четвъртък е получила не повече от 65 на 100 от декларираните количества газ от " Газпром ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР