Съкратени миньори от мина „Бобов дол“ проведоха среща с парламентарните

...
Съкратени миньори от мина „Бобов дол“ проведоха среща с парламентарните
Коментари Харесай

Съкратените миньори от Бобов дол се срещнаха с управляващи и опозиция

Съкратени миньори от мина „ Бобов дол “ организираха среща с парламентарните групи на ГЕРБ и „ Българска социалистическа партия за България “.

Първата вълна от съкращения в рудника завърши към средата на месец юни, само че по информация на работодателите цялата процедура ще продължи до края на 2018 година, като се чака да бъдат съкратени общо към 400 души. От управлението на предприятието осведомиха, че съкращението на личния състав се постанова поради закриване на обекти за под земята рандеман на въглища, предава БГНЕС.

След срещата с групата на Българска социалистическа партия водачът на партията Корнелия Нинова се ангажира с казуса на миньорите и упрекна ръководещите от ГЕРБ, че съзнателно не придвижват направените от тях оферти за промени в Кодекса за обществено обезпечаване. „ Не се вкарва в комисии, не се вкарва в зала, а идва почивка “, разяснява Нинова и прикани за по-бързо разрешаване на казуса, тъй като съкратените миньори не дават отговор на изискванията за пенсиониране.

„ Става въпрос безусловно за един текст в закона, с който би трябвало да позволим, при редуциране преди навършване на възрастта, те да употребяват да се пенсионират по старите правила “, изясни водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

От левицата ще пристъпят към събиране на подписи, с които ще изискат включването на този текст в дневния ред на Комисията по труда и обществена политика, а по-късно и разискването му в пленарна зала на първо и второ четене, само че в границите на един ден. Според Корнелия Нинова това е единственият метод казусът на съкратените миньори да бъде решен до края на този парламентарен сезон.

Внесените промени в Кодекса за обществено обезпечаване разяснява и зам.-председателят на отрасловата парламентарна комисия и народен представител от ГЕРБ Светлана Ангелова. След среща с миньорите тя разясни, че във вторник следва въпросът да се разисква в Националния съвет за тристранно съдействие, а в сряда влиза като първа точка в съвещанието на обществената комисия.

„ Народните представители от ПГ на ГЕРБ подсигуряваме, че заставаме зад настояванията миньорите. Фактът, че сме внесли този законопроект и сме реагирали незабавно демонстрира, че разбираме техните проблеми и сме за окончателното му решение. Той касае единствено 80 индивида и няма да докара до спомагателни финансови средства “, аргументира се Светлана Ангелова. Тя също удостовери, че в допустимо измененията в закона да бъдат осъществени до края на тази парламентарна сесия.

Снимка: Архив

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР