Съгласно контракта тръбопроводът от съветско време Уренгой-Помари-Ужгород пренася газ от

...
Съгласно контракта тръбопроводът от съветско време Уренгой-Помари-Ужгород пренася газ от
Коментари Харесай

Кремъл: Европа ще плаща по-скъп газ, ако транзитът през Украйна не продължи

Съгласно договора тръбопроводът от руско време Уренгой-Помари-Ужгород придвижва газ от Западен Сибир до град Суджа, Курска област
Европейските консуматори ще се сблъскат с по-високи цени на газа, в случай че договорът за пренос на съветски природен газ през Украйна не бъде продължен, откакто изтече на 31 декември. Това съобщи прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков, заяви ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Отказът на Украйна да възобнови контракта " ще нанесе съществени вреди на ползите на европейските консуматори ", добави Песков.

Според него поради това решение Европа ще би трябвало да заплаща " доста повече " за газ, което ще направи промишлеността на европейските страни по-малко конкурентоспособна.

Многократно украински представители са твърдели, че Киев няма проекти да възобнови контракта за пренос на газ с Русия. Вчера президентът Володимир Зеленски удостовери, че Украйна няма да продължи съглашението за пренос на съветски газ, само че е подготвена да прегледа настояванията на европейски компании.

Съгласно контракта, който изтича в края на годината, тръбопроводът от руско време Уренгой-Помари-Ужгород придвижва газ от Западен Сибир до град Суджа, Курска област. Оттам газът продължава пътя си през Украйна към Словакия. В Словакия тръбата се разделя - едно направление поема към Чехия, а друго - към Австрия. Основните клиенти на този съветски газ са Унгария, Словакия и Австрия.

По-рано стана ясно, че доставките на природен газ от Норвегия за останалата част от Европа, превозен по газопроводи, може да доближат рекордните нива, реализирани през 2017 г. 

От началото на годината газовите доставки от Норвегия за другите европейски страни са нарастнали с 10% по отношение на същия интервал на 2023 година

 Днес на откритото съвещание в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) " Булгаргаз " разгласи, че ще внесе по-висока дефинитивна цена на природния газ за септември спрямо в началото декларираната, защото количествата, образуващи ценовия микс, се покачват.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР