Съгласно действащата нормативна уредба, НЗОК заплаща на лица със злокачествени

...
Съгласно действащата нормативна уредба, НЗОК заплаща на лица със злокачествени
Коментари Харесай

НЗОК ще заплаща лекарства за лечение на рак на млечната жлеза при мъжете

Съгласно настоящата нормативна уредба, НЗОК заплаща на лица със злокачествени болести на млечна жлеза хормонална терапия с лекарствени артикули, включени в Приложение №1 на Позитивния лекарствен лист (ПЛС).

Става въпрос за лекарствените артикули, прилагани само в извънболничната помощ. Тези артикули се предписват с протокол и се отпускат за домашно лекуване на територията на страната след осъществяване на експертиза по член 78, т. 2 от Закона за здравното обезпечаване (ЗЗО). С електронен протокол се предписват лекарствени артикули съгласно лечебните показания, вписани в късите им характерности, оповестиха от НЗОК.

Лекарствените артикули с интернационално непатентно название Fulvestrant, са включени в Приложение №1 на ПЛС, само че в късите им характерности е посочено, че се ползват единствено при постменoпаузални дами. Именно това е и основанието Комисията за експертизи по член 78, т. 2 от ЗЗО в Централно управление на НЗОК да отхвърля определяне на лекарствения артикул на мъже с диагноза карцином на млечната жлеза.

Към момента мъже със злокачествени болести на млечната жлеза могат да получат хормонална терапия с други лекарствени артикули от групата на ароматазните инхибитори и LHRH-агонисти, които са включени в Приложение №1 на ПЛС и които са показани за използване и при мъже съгласно късата характерност на продукта.

При нужда от парентерална хормонална терапия при диагноза карцином на гърда при мъже, НЗОК ще обезпечи заплащането, като за задачата в Списъка с лекарствени артикули, заплащани отвън цената на клиничните пътеки в болничната здравна помощ, в това число Fulvestrant, би трябвало да бъдат декларирани от Притежателите на позволение за приложимост (ПРУ) за възнаграждение, прилагани в болничната здравна помощ.

По този метод заплащането на лекарствените артикули ще се прави според Списъка на противотуморните лекарствени артикули за лекуване по амбулаторни процедури № 6 „ Системно лекарствено лекуване при злокачествени солидни тумори и хематологични болести “ и № 7 „ Амбулаторно наблюдение/диспансеризация при злокачествени болести и при вродени хематологични болести “ и клинични пътеки  № 240, 242, 243, 244, 245, 246, 248, 249, 250.1, 250.2, 251.1, 251.2  и 252, на нужните еритро- и гранулоцитните колонистимулиращи фактори и бифосфонати, в действие от 01.01.2024 година

На съображение член 56, т. 2 от ЗЗО лекарите, работещи в лечебните заведения, към този момент ще могат да предписват тези лекарствени артикули по одобрените фармакотерапевтични управления. Лекарственият артикул с INN Fulvestrant също ще бъде включен в този Списък и ще се заплаща единствено за лица от мъжки пол с карцином на млечната жлеза.

Това предложение е в съгласие с специалисти от научното сдружение по здравна онкология.

НЗОК осведоми първия пациент, който ще получи лекуването си, за идните стъпки, обезпечени от институцията.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР