Сагата се точи от 2009 година насамСлед сигнали на рибарите

...
Сагата се точи от 2009 година насамСлед сигнали на рибарите
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва скандална заменка и продажба на имот в “Траката”

Сагата се точи от 2009 година насам

След сигнали на риболовците от кооперация „ Траката “ до основния прокурор Сотир Цацаров е разпоредена инспекция на скандална заменка и на продажба на парцел по подготвеност надлежно на Софийска градска прокуратура и на Варненска окръжна прокуратура. Това стана ясно от неофициална среща, на която беше поканен от морските мъже регионалният шеф на Варна Стоян Пасев. Той беседва с ръководителя на кооперацията Иван Копчев и с писателя – риболовец Коста Радев, които показаха терзанията на всички за покрива и поминъка им.
 14-3  14-2  14-1
От рибарска кооперация „ Траката “ наскоро биха паника до премиера, до основния прокурор и до омбудсмана, за коeто „ Труд “ писа. Единият сигнал напомня имотната сага край двореца Евксиноград, която е от 2009 година с три имота от „ Горски фонд “ с обща повърхност близо 94 дка на морския бряг, добити след заменка от някогашния зам.-вътрешен министър в държавното управление на Иван Костов Явор Хайтов и брачната половинка му, след което продадени на „ Сий Сайд “ ЕООД. Сделката породи голям медиен и публичен интерес, имаше митинги на риболовци и жители. Вследствие на това Областна администрация Варна оспори заменката в съда през 2010 година, вадейки всички нарушавания на държавни чиновници от всевъзможен сан и най-много на тогавашния някогашен началник на Агенцията по горите Стефан Юруков. По този метод беше атакувана единствената от стотиците скандални заменки по морето, само че единствено за половината от парцела. За останалите имоти, на които попада и най-старото рибарското населено място край Варна, има цялостно мъртвило. Въпреки че основанията на съда да разгласи договорката за порочна, са годни и за тази част, която страната очевидно не желае и не търси да си върне назад.

Сделката с продаденото рибарско населено място беше една от 13-те, за които Европейската комисия изиска да бъдат неотложно развалени.

Другият сигнал беше за продаден терен с повърхност от 2429 кв. м, които от обществена държавна благосъстоятелност са станали преди този момент частна държавна благосъстоятелност. Наследничка на 600 кв. м от имота получи още 1829 кв. м държавна земя като съсобственик на обща стойност 128 000 лв.. След това продаде апетитния парцел край морето за 375 000 евро на притежателя на веригата от заведения за хранене „ Немо “, който има заведение в местността „ Траката “ и към този момент държи нотариалния акт. В негово притежание попадат домовете на 8 члена на рибарската кооперация, които са в цялостна неопределеност за своята орис. Сред тях е и фамилията на известната българска актриса Виолета Донева, чийто брачен партньор – някогашният национал по баскетбол Атанас Грънчаров, е член на кооперация „ Траката “ от 1990 година Сделката, която провокира огромно напрежение, стана през февруари с подписа на регионалния шеф Стоян Пасев, който ликвидира съсобствеността сред страната и наследените имоти. След митинги и тъжба на риболовците, че наследствената земя е добита с подправени документи, той назначи междуведомствена комисия по ЗМСМА с представители на разнообразни институции. Ако има и най-малкото подозрение, че документите са нередовни, се скапва договорката, увери на срещата Стоян Пасев. Според него до края на месеца комисията, която е от специалисти от Министерство на земеделието, Поземлена комисия и адвокати от София би трябвало да се произнесе с резултати от инспекцията.

„ Един другар пристигна на посетители от Австрия и ми сподели: Толкова е хубаво това място, че няма по какъв начин да остане на вас, риболовците “, показа ръководителят Иван Копчев пред регионалния шеф, невярвайки, че нещата може да имат различен поврат след назначените инспекции. Особено по тежкия проблем със заменката. „ Излиза, че ние 8 години не може да накараме страната да си изиска своето, вървим да й се молим да си го вземе. Има влезнали в действие решения и на кого ли му се занимава да ги скапва, а това им е работата- нито орат, нито копаят… “, разяснява Коста Радев.

Никой не може да строи в тази свлачищна зона, безапелационен е регионалният шеф, базирайки се на последния отчет на Министерство на регионалното развитие. Според него задачата е невъзможна – никой не може да изкара строително позволение. На този терен, за който от общината са споделили, че няма да има Подробен устройствен план, може да има единствено краткотрайни постройки. С нотариалния акт за имота притежателят на „ Немо “ може единствено да узакони кръчмата си, за която възобновява издаденото позволение на всеки 5 години, само че няма по какъв начин да строи, твърди Стоян Пасев. С риболовците той огледа лодкостоянките, за които счита, че може да се узаконят. Брегът е изключителна държавна благосъстоятелност и рибарска кооперация „ Траката “ като юридическо лице може да договаря с регионалната администрация.

„ С страната можеш да се схванеш, с тези мутри по какъв начин ще се разбереш- стопират вода, ток… Или би трябвало да заминем отсам, или да създадем някоя пакост “, споделя Коста Радев. Рибарите още веднъж сложиха въпроса регионалната администрация да се намеси и да стартира дело против заменката, с цел да си върне държавната благосъстоятелност.Тогава те ще могат да си узаконят статута и да заплащат наем за местата и издигнатите отпреди повече от половин век хижи тук. Стоян Пасев посъветва кооперацията да се включи в Местна инициативна рибарска група (МИРГ) за риболовците от Варна, Аксаково и Белослав. Областният шеф заяви, че преди дни е актувал плажа в „ Траката “ в обществена държавна благосъстоятелност и по този начин е спрял желанията да се закупи посредством Агенцията по приватизация. Някой от предшествениците му го направил частна държавна благосъстоятелност, очевидно поради бъдеща договорка на екзотичния бряг.Той даже не се води плаж, само че дневно през сезона събира най-малко 200 летовници край морето. Това беше обичано място и на починалия Варненски и Великопреславски митрополит дядо Кирил, който се удави мистериозно близо до брега там на 9 юли 2013 година

Рибарите имат отговор на писмото си до омбудсмана Мая Манолова, която ги твърди, че ще следи доста деликатно развиването на въпросите. А от кабинета на премиера Бойко Борисов са показали ограниченията, които подхваща регионалният шеф на Варна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР