Съединените щати заявиха, че Китай обмисля да предостави военна подкрепа

...
Съединените щати заявиха, че Китай обмисля да предостави военна подкрепа
Коментари Харесай

Може ли военна подкрепа на Китай за Русия да промени хода на войната?

Съединените щати обявиха, че Китай " обмисля да даде военна поддръжка " за войната на Русия в Украйна. Пекин бързо отхвърли това съмнение, само че специалистите настояват, че то може да има известно съображение и в случай че Китай в действителност окаже такава помощ на Москва, това би могло да " промени играта " в продължаващия към този момент година спор.

Ето някои основни въпроси по отношение на изказванието на Вашингтон и неговите последствия:

Какво се крие зад изказванието на Съединени американски щати?

Откакто съветските танкове минаха границата с Украйна, Китай предложи на Путин дипломатическа и финансова поддръжка, само че се въздържа от намерено военно присъединяване или изпращане на контейнери със смъртоносни оръжия.

Китайски държавно следени компании продадоха дронове и друго съоръжение както на Русия, по този начин и на Украйна, само че Москва беше принудена да се обърне към Иран за по този начин нужните доставки, като да вземем за пример безпилотни летателни апарати. Съединените щати обявиха, че Северна Корея също е предоставила на Русия ракети и артилерийски снаряди.

Вашингтон има вяра, че това може би ще се промени и през вчерашния ден държавният секретар Антъни Блинкен оповести тези опасения.

" Въз основа на информацията, с която разполагаме... те обмислят да дават военна поддръжка ", сподели той за китайците.

Блинкен не показа никакви доказателства в поддръжка на изказванието - а критиците ще посочат предходни провали на американското разузнаване - само че то следва модела на Вашингтон, който разгласява сензитивна информация, с цел да изпревари и скапе съветските военни проекти.

" Фактът, че Антъни Блинкен е решил да оповести опасенията си, допуска, че Съединени американски щати разполагат с надеждна разследваща информация ", сподели Ричард Макгрегър, старши помощник за Източна Азия в Института Лоуи в Сидни.

Пекин не разяснява непосредствено възможните разисквания при закрити врата, само че упрекна Вашингтон в " разпространение на погрешна информация ".

Какво тормози Вашингтон?

По време на войната Русия се бори да събере задоволително хора, муниции и оръжия, с цел да преодолее ожесточената украинска опозиция - това принуди Путин да се обърне към всеобща военна тегоба, наемнически групи и импорт на амуниции.

В същото време Украйна съумя да спре съветския удар и даже да завоюва превъзходство. Но някои специалисти считат, че войната се намира в сериозна точка, в която всяка от страните се бори за запаси и се стреми към решителни триумфи с оглед настъпващата пролет.

На този декор притокът на китайски оръжия би бил " смяна в играта ", сподели пред Агенция Франс Прес Мик Райън, пълководец и пенсиониран генерал-майор от австралийската войска.

" Това е война на индустриалните системи. В момента Русия е превъзхождана от Запада. Ако се появи Китай, всяко преимущество, което Украйна е имала поради индустриалния потенциал на Запада ще изчезне мигновено ".

Китайските муниции биха създали живота на украинците доста сложен, без значение дали става въпрос за артилерийски муниции или за оръжия с по-дълъг обхват на деяние, които Русия изчерпва ", добави Райън.

Защо Китай би се намесил?

Китайският боен коментатор Сун Джънпин настоя, че Китай няма да изпрати оръжие, само че съобщи, че политическото, комерсиалното и военното съдействие сред Москва и Пекин се е задълбочило преди войната в Украйна и ще продължава в тази посока.

" Китай няма да се вслуша в настояванията на Съединените щати. Китай ще ускори съдействието с Русия в сходство със личната си национална воля и съображения за националната си сигурност ", сподели той.

" Войната в Украйна е време на рецесия за интернационалната среда за сигурност, за международния ред ", сподели Алексей Муравьов, професор по сигурност и стратегически проучвания в университета " Къртин " в Пърт.

Едно китайско решение за експорт на оръжия би било " голяма стъпка ", която рискува западни наказания, изгаря всички мостове с Вашингтон и проваля връзките с Европа.

Но Муравьов счита, че вероятността за съветско проваляне е най-малко толкоз тревожна за Пекин.

" Ако Русия загуби в Украйна в политически или боен проект, Китай ще остане самичък ", споделя той. " Русия е единствената огромна мощ, която поддържа Китай. "

И противоположното, съветска победа би означавала " нанасяне на стратегическо проваляне на Съединените щати ", сподели той, което би спомогнало за възраждането на тезата на президента Си Дзинпин, че Западът е в крах - концепция, застрашена от слабото военно показване на Русия в Украйна.

" За китайците неуспехът на Русия да реализира победа предходната година беше като леден душ ", сподели той. " Войната в Украйна демонстрира, че може да имаш обилни военни паради, блестящи огромни учения, само че същинският тест за това дали твоята войска се оправя със задачата е на бойното поле ".

Муравьов счита, че Китай може да се опита да откри салдото сред риска и изгодата от победа на Русия в Украйна, като доставя оръжия посредством следени от страната компании, Северна Корея или групата " Вагнер ", а не непосредствено на съветската войска. " Мисля, че методът им ще бъде по-прикрит ", сподели той./БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР