Съединените щати за пореден път подчертаха, че „опитите на Китай“

...
Съединените щати за пореден път подчертаха, че „опитите на Китай“
Коментари Харесай

Администрацията на Байдън призовава Пекин да прекрати военния натиск срещу Тайван

Съединените щати за следващ път подчертаха, че „ опитите на Китай “ да сплашат Тайван са сериозна опасност за районния мир.

Това бяха първите мнения за връзките сред двете азиатски страни след встъпването в служба на президента Джо Байдън и пристигнаха в деня, когато Тайпе заяви, че голям брой китайски самолети и бомбардировачи са влезнали в Идентификационната зона за въздушна защита.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс съобщи, че „ отбелязва със угриженост модела на продължаващите опити на КНР за заплашване на съседите си “ и „ упорства Пекин да приключи военния, дипломатическия и стопански напън върху Тайван “.

В изказването бе очебийно, че Вашингтон ще продължи да работи за задълбочаване на връзките с либерален Тайван и да противостои на всевъзможни опити за оказване на напън и военни закани.

Островната страна се отдели от Китай в края на гражданската война през 1949 година Нейните 23 милиона жители живеят под непрекъсната опасност от настъпление от страна на Пекин, чиито водачи гледат на острова като на своя територия и са безапелационни, че ще го завладяват по един или различен метод.

Вашингтон дипломатически признава Пекин, само че остава най-важният всекидневен съдружник и боен покровител на Тайван. В същото време на собствен ред Пекин се пробва да държи островната страна в дипломатическа изолираност.

По време на своя мандат Доналд Тръмп задълбочи връзките с Тайпе, като в това време враждуваше намерено с Китай по въпроси, свързани с търговията и националната сигурност.

Пекин прикани за възобновяване на връзките със Съединени американски щати, като в същото време насочи предизвестие Съединени американски щати деликатно да се оправи с тайванските въпроси, с цел да предотврати утежняване на връзките с Китай. Въпреки това се чака новият президент да не се поддава на операциите и да продължава да стои зад ползите на либерален Тайван, без значение от смекчаването на дипломатическия звук.

Припомняме, че предходната година китайски самолети направиха над 380 нахлувания в тайванската идентификационна зона за въздушна защита и сякаш няма признаци за смяна в политиката на деяние от страна на Пекин откогато Байдън встъпи в служба.

В сряда сутринта, часове преди Джо Байдън да постави клетва като 46-тия президент на Съединените щати, военновъздушните сили на Народната освободителна войска изпратиха тактически разследващ аероплан в идентификационната зона за въздушна защита на Тайван. Вчера от Министерство на защитата на страната оповестиха, че 13 изтребители и бомбардировачи още веднъж на Народната освободителна войска за следващ път са нахлули в идентификационната зона за въздушна защита.

От Министерство на външните работи на Тайпе благодариха на Съединени американски щати за изказването им в поддръжка на страната пред продължаващите закани от страна на Китай.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР