Съединените щати свалят от въоръжение термоядрената бомба B83-1, която е

...
Съединените щати свалят от въоръжение термоядрената бомба B83-1, която е
Коментари Харесай

САЩ свалят от въоръжение термоядрена бомба, 100-пъти по-мощна от хвърлената над Хирошима

Съединените щати смъкват от въоръжение термоядрената бомба B83-1, която е най-мощната в арсенала им. Това се споделя в новата национална отбранителна тактика, оповестена от Пентагона на 27 октомври.
Още по темата
Както е маркирано в документа, повода за това решение е увеличението на разноските за поддръжка, както и лимитираният потенциал на потреблението му.

B83 е на въоръжение в Съединени американски щати от 1983 г.; създадени са общо 650 такива бомби.

B83 е планиран да нападна цели на дълбочина. Бомбата е с мощ 1,2 мегатона тротилов еквивалент. Това е последната мегатонна бомба в нуклеарния боеприпас на Съединени американски щати.

Бомбата се изтегля от арсенала като част от цялостната политика на администрацията на Джо Байдън за последователно унищожаване на остарелите нуклеарни оръжия.

Съвсем неотдавна стана известно, че Съединените щати са ускорили разполагането на по-прецизната версия на главната си нуклеарна бомба в базите на НАТО в Европа.

Пристигането на осъвременената бомба B61-12, която в началото е планувано за идната пролет, до момента в който в този момент това следва през декември тази година.

Този ход, който включва подмяна на по-старите бомби с по-новата версия в разнообразни бази в Европа за евентуално потребление от американски и съюзнически бомбардировачи и изтребители, се случва на фона на нарасналото напрежение поради заканите на Русия да употребява нуклеарно оръжие в Украйна и възходящите опасения, че Западът би трябвало да направи повече, с цел да възпре Москва да премине тази граница.

Новата версия е проектирана по този начин, че бойната авиация на Съединени американски щати и съдружниците - в това число бомбардировачите B-2 и B-21 и изтребителите F-15, F-16, F-35 и Tornado - да могат да носят оръжието, за разлика от няколкото по-стари версии на B61, които се съхраняват от години.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР