Съединените щати ще изпратят повече войски в източноевропейските държави членки

...
Съединените щати ще изпратят повече войски в източноевропейските държави членки
Коментари Харесай

На ръба на война в Украйна - ситуацията се изостря

Съединените щати ще изпратят повече войски в източноевропейските страни членки на НАТО, в това число в Полша и Румъния, в случай че съветският президент Владимир Путин предприеме инвазия в Украйна. Това съобщи в американският президент Джо Байдън.

Съединени американски щати няма да изтеглят войските си от някогашните руски републики, с цел да деескалират напрежението с Русия, сподели още той по време на конференция във връзка годишнината от встъпването си в служба. Байдън визираше главно прибалтийските страни - Литва, Латвия и Естония. Напрежението нараства през последните месеци на фона на скупчването на съветски войски наоколо до границата с Украйна, оповестява уеб сайтът Military Times.

" Няма да се разположим за непрекъснато ", разяснява Байдън, само че акцентира: " Имаме свещеното обвързване по член 5 да пазиме тези страни, защото те са част от НАТО ".

Съединени американски щати са " мощно загрижени " за протичащото се в Украйна, макар че страната не е член на НАТО. Според Байдън, Владимир Путин не желае пълномащабна война в Украйна. По думите му Русия се готви да предприеме дейности във връзка с Украйна, макар че съветският президент още не е взел дефинитивно решение. В случай на навлизане на Русия в Украйна, достъпът на Москва до интернационалната банкова система може да бъде стеснен.

" Не съм толкоз уверен, че той е сигурен какво ще направи ", сподели Байдън. Но добави: " Моето съмнение е, че ще нахлуе ".

Коментарите на Байдън бяха направени часове, откакто държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен по време на визитата си в Киев упрекна Русия, че възнамерява да укрепи намиращите се над 100 000 свои военнослужещи покрай украинската граница и допусна, че броят им може да се удвои " в относително къс период ". Русия изпрати неизяснен брой военнослужещи в своя съдружник Беларус, който също има обща граница с Украйна, за огромни военни учения идващия месец.
Байдън заприказва за навлизане на Русия в Украйна - Кремъл щял да даде доста жертви
Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предизвести, че Русия ще заплати висока цена, в случай че нахлуе в Украйна, в това число голям брой човешки жертви и с...
Прочети повече
Президентът на Съединени американски щати съобщи, че има вяра, че решението ще бъде " само " на Путин, и загатна, че не е изцяло сигурен, че съветските чиновници, с които договарят висши съветници на Белия дом, са изцяло осведомени за желанията на Путин. Както се изрази американският президент - решението на Путин може би ще зависи от това в какво въодушевление ще се разсъни.

Според него, едно " нищожно навлизане " би провокирало по-малък отговор, в сравнение с пълномащабно навлизане в Украйна. По-късно по време на конференцията Байдън се опита да разясни, че има поради невоенни дейности като хакерска атака, които биха били посрещнати с сходен взаимен отговор.

Русия от своя страна изрази безпокойствие, че НАТО и Съединени американски щати се пробват да трансфорат Украйна във боен плацдарм против Русия. Високопоставен съветски посланик съобщи, че Москва няма да отстъпи от настояването си Съединени американски щати да не одобряват за член на НАТО Украйна, както и да понижат своето и на алианса военно наличие в Източна Европа. Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков съобщи, че Москва няма желание да нахлува в Украйна, само че че настояванията ѝ за гаранции за сигурност не подлежат на договаряния. Рябков настоя, че няма по какъв начин да има смислени диалози по тези въпроси, в случай че Западът не се вслуша в главните съветски претенции за неразширяване на НАТО с формален отговор. Руските претенции са " пакет и ние не сме подготвени да го разделим на разнообразни елементи, да стартираме да обработваме някои от тях за сметка на бездействието по други ", безапелационен беше той.

Позицията на Съединени американски щати и техните съдружници е, че съветските претенции са неоснователни, че Русия добре знае, че това е по този начин и че Путин употребява тези претенции частично, с цел да сътвори предлог за навлизане в Украйна. Основанието за американската позиция - в нито един миг от историята си НАТО не е обещавало на Кремъл да не се уголемява, както Путин пробва да тиражира от доста време насам, сочейки 90-те години на XX век.

Междувременно самата Украйна съобщи, че е готова за най-лошото и ще преживее каквито и компликации да се появят на пътя ѝ. Президентът Зеленски прикани страната да не изпада в суматоха. В сряда вечерта във видеообръщение към нацията той съобщи, че страната живее с съветската опасност от доста години и постоянно би трябвало да е подготвена за война. Държавният глава прикани всички украинци, изключително възрастните хора - " дишайте и се успокойте ".
Блинкен в Украйна: Топката е в полето на Русия
Съединените щати имат намерение да продължат дипломатическото съдействие с Руската федерация за разрешаване на обстановката към Украй...
Прочети повече
Посещението на Блинкен в украинската столица се състоя два дни преди той да се срещне в Женева с съветския външен министър Сергей Лавров. Това се случва след поредност от безрезултатни диалози предходната седмица, които не съумяха да понижат възходящото напрежение.

През последните седмици съветската военна интензивност се усилва, само че Съединени американски щати не са стигнали до заключението дали Путин възнамерява да нахлуе или демонстрацията на мощ има за цел да изтръгне отстъпки в региона на сигурността без действителен спор.

Байдън, който беседва на два пъти с Путин предишния месец, съобщи, че му е дал ясно да разбере, че Русия ще бъде изправена пред строги наказания, като даже ги назова " невиждани ". " Те ще платят жестока цена незабавно " и в средносрочен и дълготраен проект, " в случай че го създадат ", съобщи Байдън.

В Киев Блинкен повтори настояванията на Вашингтон към Русия да деескалира обстановката, като изтегли силите си от граничния регион - нещо, което Москва изрично отхвърля да направи. Освен това държавният секретар разгласи, че когато двамата с Лавров се срещнат в Женева, няма да даде на Русия писмения отговор, който тя чака в отговор на своите претенции. " Няма да връчвам документ на външния министър Лавров. Трябва да забележим къде се намираме и дали остават благоприятни условия за продължение на дипломацията и разговора ", акцентира Блинкен.

Блинкен прикани западните страни да останат единни пред лицето на съветската експанзия и увери украинския водач в поддръжката на НАТО, като в същото време прикани украинците да бъдат мощни. По-рано администрацията на Байдън съобщи, че дава спомагателна военна помощ за защита на Украйна в размер на 200 млн. $. Блинкен съобщи, че следва още помощ и че тя ще се усили при положение на навлизане на Русия.
Съединени американски щати: Русия може да стартира инвазия в Украйна във всеки един миг
" Ние сме на стадий, в който Русия може да предприеме офанзива в Украйна когато и да е ". Това сподели през днешния ден говорителката на Белия дом, говорейк...
Прочети повече
Президентът на Украйна Зеленски благодари на Блинкен за помощта, която беше утвърдена в края на декември, само че не беше доказана до сряда. " Тази (военна) поддръжка приказва освен за стратегическите ни проекти за присъединение на Украйна към алианса, само че и за по-важното - за равнището на нашите военни сили, за нашите военни доставки ", сподели той.

От Киев Блинкен възнамерява малко пътешестване до Берлин за диалози с немски и други европейски съдружници преди идната в петък среща с Лавров.

Вашингтон и неговите съдружници оставиха отворена вратата за възможни по-нататъшни договаряния за надзор на въоръженията и ограничения за създаване на доверие за понижаване на капацитета за военни дейности.

Администрацията на Байдън и нейните съдружници упрекват Путин, че е основал рецесията, заплашвайки че в случай че той реши да нахлуе в Украйна, ще би трябвало да понесе тежки стопански последствия.

Русия отхвърли апелите за евакуиране на войските си, като съобщи, че има право да разположи силите си, където пожелае на личната си територия. Тя също по този начин отхвърли изказванията на Съединени американски щати, че приготвя интервенция, която да употребява като предлог за интервенция.

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР