Съединените щати сериозно обмисля дали да изключат Русия от системата

...
Съединените щати сериозно обмисля дали да изключат Русия от системата
Коментари Харесай

САЩ сериозно обмислят изключване на Русия от SWIFT

Съединените щати съществено обмисля дали да изключат Русия от системата за финансови известия SWIFT поради нашествието в Украйна. Съюзниците в Европа също към този момент не изключват сходна мярка, която единствено преди дни изглеждаше малко евентуална, съгласно източници на Bloomberg.

Служители на администрацията на Байдън в този момент разискват дали да упорстват за инструкция от страна на Европейския съюз, нужна за възбрана на Русия от SWIFT, макар че Съединени американски щати и решението на Европейски Съюз не е неизбежно, съгласно започнатите с тематиката.

Длъжностните лица разискват въпроса с Федералния запас, който е в надзорния орган на SWIFT. Друг източник на медията сподели, че са почнали договаряния с Европейската комисия.

Дискусиите на Съединени американски щати означават смяна в курса, откакто през вчерашния ден президентът Джо Байдън сподели, че се въздържа, тъй като европейските съдружници са изразили угриженост по отношение на риска, който сходен ход съставлява за техните стопански системи.

Но защото съветският президент Владимир Путин продължава с пълномащабната инвазия в Украйна и е към този момент съвсем в Киев, публични лица в Съединени американски щати и Европа търси по-тежки наказания против Москва в допълнение към другите, които към този момент разкриха.

Съединените щати, пресцентърът на Съвета за национална сигурност и говорителката на Фед Мишел Смит са отказали коментар за Bloomberg.

Досега изваждането на Русия от SWIFT съвсем не се разглеждаше като вид, защото би имало отрицателен резултат и върху запада поради комерсиалните връзки с Русия. Но защото Путин няма желание да стопира нашествието макар наложените наказания, а и поради острата социална реакция, която дефинира досегашните дейности на Запада и НАТО като прекомерно меки, към този момент концепцията е на масата на договарянията.

Обединеното кралство, Канада и Холандия към този момент обществено се застъпват за изваждане на Русия от SWIFT. Депутатите на демократите и републиканците във Вашингтон през последните дни също ескалираха апелите си за сходни дейности.

Холандският министър председател Марк Рюте сподели в петък, че Холандия поддържа възбрана.

Европейски Съюз направи огромна крачка напред във връзка с SWIFT “, сподели той на брифинг за пресата в Хага. „ Начертахме ясна картина въз основа на предложение от французите по отношение на плюсовете и минусите, с цел да сме сигурни, че можем да решим да го прибавим на по-късен стадий. “

Обединеното кралство съобщи, че желае да предприеме дейности по този въпрос. Британският министър на защитата Бен Уолъс сподели пред BBC в петък, че „ бихме желали да ги извадим от системата SWIFT “. Той също по този начин беше безапелационен, че към момента има някои упорити съперници.

Това са интернационалните организации и в случай че не всеки желае те да бъдат изхвърлени от системата SWIFT, става мъчно “.

Ръководството на SWIFT става все по-малко съпротивително на концепцията за възбрана на Русия, само че полемиките към момента не престават, споделиха двама от хората, участващи в разискванията.

Съединените щати нямат пълномощията да блокират едностранно Русия от SWIFT.

В 27-членния Европейски Съюз решения от подобен мащаб изискват единогласие. Дори в случай че наподобява, че вълната се обръща в интерес на експулсирането на Русия, има народи, които към момента са на страната на Путин.

Германският представител Щефен Хебестрейт по-рано денем сподели, че прекъсването на Русия от SWIFT ще бъде механически мъчно, Италия също има терзания.

SWIFT (Общество за международни междубанкови финансови телекомуникации) се следи от Националната банка на Белгия и представители на централните банки от Съединени американски щати, Обединеното кралство, Европейски Съюз, Япония, Русия, Китай и други. Системата доставя сигурни известия сред повече от 11 000 финансови институции и компании в над 200 страни и територии.

SWIFT е блокирала достъпа на дадена страна единствено един път в историята си – през 2012 година, благодарение на инструкция на Европейски Съюз. Тогава бе блокиран Иран като част от редица ограничения, ориентирани към ограничение на нуклеарната стратегия на Ислямската република.

Банките на Уолстрийт се опълчиха на сходен ход против Русия, като се аргументираха, че това ще провокира по-висока инфлация, ще приближи Русия до Китай и евентуално ще прикрие подозрителни финансови транзакции от контрола на Запада.

Противниците също предизвестяват, че блокирането на Русия от световната платежна система рискува да насърчи създаването на опция на SWIFT, която в последна сметка може да подкопае надмощието на американския $.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР