Съединените щати се готвят да ударят позиции на афганистанския клон

...
Съединените щати се готвят да ударят позиции на афганистанския клон
Коментари Харесай

Кои са терористите от Ислямска държава - Хоросан?

Съединените щати се готвят да ударят позиции на афганистанския клон на " Ислямска страна " откакто терористичната организация пое отговорност за вчерашните атентати в Кабул. Кои са " Ислямска страна - Хорасан " и какви са разликите им с талибаните?

" Хорасан " е историческо название на района, който включва елементи от сегашен Пакистан, Иран, Афганистан и Централна Азия. " Ислямска страна " публично признава провинция Хорасан през 2015 година.

Тогава пакистански талибани се съюзяват с бойци, разочаровани от талибаните в Афганистан. Образуват районен клон. Оперират посредством скрити кафези, тъй като не удържат нито една територия.

" Талибаните желаят да основат суверенна ислямска страна, до момента в който " Ислямска страна - Хорасан " има за цел да сътвори халифат без граници, като в началото завладее Ирак и Сирия ", съобщи специалистът по тероризъм Мухамад Сиокилах.

Мишени на афганистанския клон са мюсюлмани шиити. С талибаните ги разделят кървави борби, от които излизат победени. От " Хорасан " третират сегашните управници в Афганистан като отстъпници, изключително след договорката им с Вашингтон. Обвиняват ги че са изоставили идеята на джихадистите.

" Ислямска страна - Хорасан " желае да притегли вниманието.Летището в Кабул е място, към което са ориентирани доста погледи, тъй че то е доста скъпа цел ", добави Рафаело Пантучи, специалист по интернационалните връзки.

Съединените щати се готвят още веднъж да ги ударят.

" Няма да забравим. Ще ви намерим и ще ви накараме да си платите ", сподели президентът на Съединени американски щати Джо Байдън.

Изтеглянето лишава Съединените щати от потенциала им да нанасят удари на място в Афганистан, само че те биха могли да се оправят със опасността с военни и разследващи средства, основани в други страни.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР