Съединените щати са ускорили разполагането на по-прецизната версия на основната

...
Съединените щати са ускорили разполагането на по-прецизната версия на основната
Коментари Харесай

САЩ ускоряват разполагането на модернизирани ядрени бомби в Европа

Съединените щати са ускорили разполагането на по-прецизната версия на главната си нуклеарна бомба в базите на НАТО в Европа, написа, като се базира на документ и двама души, осведомени с въпроса.

Пристигането на осъвременената бомба B61-12, която в началото е планувано за идната пролет, до момента в който в този момент това следва през декември тази година. Това са съобщили американски чиновници на съдружниците от НАТО по време на закрита среща в Брюксел този месец.

Този ход, който включва подмяна на по-старите бомби с по-новата версия в разнообразни бази в Европа за евентуално потребление от американски и съюзнически бомбардировачи и изтребители, се случва на фона на нарасналото напрежение поради заканите на Русия да употребява нуклеарно оръжие в Украйна и възходящите опасения, че Западът би трябвало да направи повече, с цел да възпре Москва да премине тази граница.

Модернизацията на програмата B61 се разисква намерено в бюджетни документи и обществени изказвания от години, а чиновници на Пентагона настояват, че модернизацията е нужна, с цел да се подсигурява, че запасите са осъвременени и безвредни. Потърсен за коментар, представителят на Пентагона бригаден военачалник Патрик Райдър отговори по електронната поща, че " макар че няма да обсъждаме детайлности за нашия нуклеарен боеприпас, модернизацията на американските нуклеарни оръжия B61 е в ход от години и проектите за безвредна и виновна замяна на по-старите оръжия с осъвременените версии B61-12 са част от от дълго време плануваните старания за рационализация. То по никакъв метод не е обвързвано с актуалните събития в Украйна и не е ускорено по никакъв метод. "

Датата на идване беше изненада за някои дългогодишни наблюдаващи, които се притесняват, че тя може в допълнение да разпали така и така рисковата обстановка в Европа, написа " Политико ". Съобщението на срещата в Брюксел е пристигнало няколко дни преди НАТО да даде началото на годишните си нуклеарни учения, известни като Steadfast Noon. Двуседмичното обучение завършва в неделя и в него вземат участие към 70 самолета. В сряда пък Русия организира нуклеарно обучение, което началникът на защитата на страната разказа като симулация на " масиран нуклеарен удар " в отговор на нуклеарна офанзива против Русия.

" Би било необичайно да се бърза с това ", сподели Ханс Кристенсен, шеф на Проекта за нуклеарна информация към Федерацията на американските учени, който от близко следи програмата. " Казват, че няма да реагираме на сходна обстановка с нуклеарни оръжия. Не мисля, че желаят да тръгнат по този път ".

Посланието, което стои зад изпращането на първите бомби през декември, може да е ориентирано по-скоро към европейските съдружници, които се усещат изключително уязвими от Москва.

Двама души, осведомени с въпроса за идната доставка за Европа, потвърдиха промяната на проектите, обявена в дипломатическата депеша. Те помолиха да не бъдат назовавани заради чувствителността на въпроса, написа " Политико ".

Документът ясно демонстрира, че съдружниците са разтревожени. Целта му е била да бъде публикувана в Пентагона и Държавния департамент и да даде на политиците къса информация за това, което е било обсъждано сред министрите на защитата на срещата на НАТО.

В документа се споделя, че по време на срещите 15 съдружници от НАТО са изразили угриженост, че алиансът " не би трябвало да се поддава на нуклеарния шантаж на Путин ".

" Предвид възходящия размер и мащаб на съветската нуклеарна изразителност, подгрупа съдружници желаеха продължение на консултациите в НАТО, с цел да се подсигурява непрекъсната подготвеност и поредни послания ", гласи писмото.

Запознати предизвестяват, че всички стъпки, свързани с нуклеарната сфера - колкото и скромни да са те - могат да имат непредвидени последствия и да доведат до ескалация.

B61 е семейство нуклеарни бомби, създадени за първи път при започване на 60-те години на предишния век и в началото изпитани при подземни нуклеарни опити в Невада. През десетилетията са създадени десетина версии, като множеството от тях към този момент са извадени от приложимост.

Програмата за удължение на живота на B61-12 на стойност 10 милиарда $ се ръководи от Министерството на енергетиката на Съединени американски щати и има за цел да размени няколко по-ранни версии, в това число към 100 бомби, съхранявани във въздушни бази в Германия, Италия, Белгия, Нидерландия и Турция.

Модернизацията се отнася до неядрените аспекти на структурата на неуправляемата бомба и включва унищожаване на парашута, инсталиране на нов комплект за оперението и други усъвършенствания за " доста по-голяма акуратност ", сподели Кристенсен.

Новата версия също по този начин е проектирана по този начин, че бойната авиация на Съединени американски щати и съдружниците - в това число бомбардировачите B-2 и B-21 и изтребителите F-15, F-16, F-35 и Tornado - да могат да носят оръжието, за разлика от няколкото по-стари версии на B61, които се съхраняват от години.

 Снимка: iStock by Getty Images

Самата бойна глава е една от най-универсалните в арсенала на Съединени американски щати, защото нейната избухлива мощ може да се усилва или понижава според от задачата, което я прави оръжие с ниска или междинна мощ.

Новият период за идване е знак, че Пентагонът е решил, че оръжието е готово по-рано от плануваното - споделя Ханс Кристенсен.

Той акцентира, че се чака основният контрольор на министерството на защитата на Съединени американски щати да приключи контрола на работата на оръжието преди началото на образованието на въздушните екипажи - в края на тази година или при започване на идната.

Военновъздушните сили са провели летателни тествания на новата структура на бомбата с F-35A през октомври 2021 година и са я сертифицирали за F-15E през 2020 година Но през февруари Пентагонът заяви, че възнамерява да " приключи узаконяването на B61-12 за F-35A преди януари 2023 година, след което [Военновъздушните сили на Съединени американски щати в Европа] ще могат да стартират съответното образование ".

" Мислех, че тези две неща ще се случат преди физическото им идване ", сподели Кристенсен.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин също по този начин съобщи пред съдружниците от НАТО в Брюксел този месец, че дълго чаканият обзор на нуклеарната политика на администрацията - който може да бъде оповестен в околните дни - ще резервира десетилетната нуклеарна декларативна политика на Вашингтон на " пресметната двоякост ", се оповестява документа.

Това е смяна спрямо мненията на президента Джо Байдън по време на президентската акция през 2020 година, в която той съобщи, че ще обмисли смяна на политиката на Съединени американски щати, с цел да съобщи, че единствената цел на атомните оръжия е да възпират нуклеарна офанзива против Америка или нейните съдружници - смяна, за която упорстваха групите за нуклеарно разоръжаване.

Оттогава администрацията отдръпна тези мнения. Но уверението на Остин пред европейските съдружници, че декларативната политика на Съединени американски щати в региона на нуклеарните оръжия ще остане непроменена, идва в миг, когато европейските столици търсят поддръжката на Вашингтон, с цел да се опълчват на въоръжените с нуклеарни оръжия Русия и Китай.

Джеймс Актън, шеф в Програмата за нуклеарна политика към Фондацията за интернационален мир " Карнеги ", съобщи, че мненията на Байдън за " единствената цел " по време на акцията са раздрусали цяла Европа и " имаше огромна акция от страна на съдружниците на Съединени американски щати да го убедят да не го прави и тази акция беше сполучлива ".

По време на срещите в Брюксел Остин също по този начин е уведомил съдружниците, че прегледът ще поддържа цялостната рационализация на американската нуклеарна триада, като в същото време ще пенсионира бомбата В83 и ще приключи програмата за нуклеарни ракети с морско базиране, стартирана от администрацията на Тръмп.

Но законодателите се опълчват на прекъсването на програмата за крилати ракети и евентуално ще продължат да я финансират в идното законодателство в региона на отбранителната политика на Съединени американски щати, написа в умозаключение " Политико ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР