Съединените щати са отказали цели три пъти виза на семейството

...
Съединените щати са отказали цели три пъти виза на семейството
Коментари Харесай

САЩ са отказали три пъти виза на семейството на Ане Франк по време на нацистката окупация



Съединените щати са отказали цели три пъти виза на фамилията на Ане Франк по време на нацистката окупация, демонстрира ново изследване. Усилията на фамилията на Ане Франк да емигрира там са били осуетени от " американската администрация ", настояват историци.

Новите проучвания са направени от къщата-музей на Ане Франк и Музея на мемориала на холокоста в Съединени американски щати. Те демонстрират, че фамилията е кандидатствало няколко пъти за американски виза, а бащата на Ане, Ото Франк е кандидатствал и за кубинска виза. Тези старания са били придружени от безкрайни бюрократични трудности.

Ане е едвам на 13 години, когато стартира да се крие от нацистите със фамилията си в задната част на някогашния офис на татко си в Амстердам. След като фамилията й е задържано от немската загадка полиция през 1944 година, тя е отведена в концентрационен лагер в Берген-Белсен, където е умряла малко преди края на Втората международна война.

Въз основа на нови документи и изявленията историците на двата музея са открили, че фамилията е събрало голям брой документи през 1938 година и е подало заявление за виза в американското консулство в Ротердам. От откритите документи по случая излиза наяве, че фамилията не е получило отвод за виза, просто тяхното заявление в никакъв случай не е било обсъждано. По-късно Ото Франс се обръща към Куба, от където се надява да се добере до Съединени американски щати, само че молбата му е отхвърлена 4 дни след нападението над Пърл Хабър. В последна сметка семейство Франк умира и поради бюрокрацията, настояват историците.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР