Съединените щати регистрираха вчера първи случай на полиомиелит след почти

...
Съединените щати регистрираха вчера първи случай на полиомиелит след почти
Коментари Харесай

САЩ регистрираха първи случай на полиомиелит от десетилетие


Съединените щати записаха през вчерашния ден първи случай на полиомиелит след съвсем 10 години, оповестяват здравните служби в щата Ню Йорк, оповестява Българска телеграфна агенция.

Жител на окръг Рокланд, който се намира на 48 км северно от Манхатън, е дал позитивна проба за болестта, като неговият случай демонстрира " верига на предаване от човек, който е получил перорална ваксина против полиомиелит ", се споделя в известието на службите.

Тази ваксина не се употребява в Щатите от 2000 година, което допуска, че произходът на вируса би могъл да е " от място отвън страната, където се употребява този тип профилактика ", прецизират нюйоркските санитарни управляващи. Те предлагат на лекарите да следят за възможни нови случаи и приканват жителите на окръг Рокланд, които не са имунизирани, да го създадат.

Последният прочут случай на полиомиелит в Съединени американски щати датира от 2013 година, по данни на американския Център за надзор и предварителна защита на болесттите.

Болестта, известна и като детски паралич, е извънредно заразна и поразява в по-голямата си част деца до 5 години. Заболяването е на практика изкоренено по света. От 1988 година насам случаите са намалели с 99%, само че все пак полиомиелитът е към момента ендемичен в 125 страни, като са открити към 350 000 случая.

Заразяванията в Съединените щати понижават съществено в края на петдесетте и началото на шейсетте години на 20 век вследствие основаването на ваксина.

Пероралната ваксина против полиомиелит защищава човек от заразяване, само че той може да бъде преносител. Този тип паралич може да аргументи съществено заболяване и парализа на неимунизираните.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР