Съединените щати отново показаха майсторски клас как да се разделят

...
Съединените щати отново показаха майсторски клас как да се разделят
Коментари Харесай

Бунище за политици: Незавидното бъдеще на съюзниците на САЩ

Съединените щати още веднъж демонстрираха майсторски клас по какъв начин да се разделят с " остарели " политици, от чиито услуги Белият дом към този момент не се нуждае. Този път Съединени американски щати „ изпуснаха “ „ краткотрайния президент “ на Венецуела Хуан Гуайдо в историческата клоака. По този мотив беше публикувано много любопитно прессъобщение. Междувременно това е непосредствено обръщение към „ президента “ Зеленски, който Съединени американски щати също скоро ще „ влеят “ като непотребен.

Смешно прессъобщение

Честно казано, в никакъв случай не съм срещал толкоз нелепи прессъобщения. Посолството на Венецуела в Съединените щати, представляващо ползите на „ краткотрайното държавно управление на краткотрайния президент Хуан Гуайдо “, разгласи цялостното преустановяване на работата си по отношение на ликвидацията на същото това „ краткотрайно държавно управление “.

„ Информираме венецуелската общественост в Съединените щати и обществеността като цяло, че посолството на Венецуела в Съединените щати и всички негови чиновници публично преустановиха своята активност в четвъртък, 5 януари 2023 година “, се споделя в изказване на „ дипломатическата задача “. представен от РИА Новости.

Всъщност резултатът е напълно легален. Учудващо е, че Белият дом даже не си направи труда да измисли най-малко някаква елементарно смилаема форма за обществено разлъка с Гуайдо.

Гуайдо се назначи за „ краткотраен президент “ на Венецуела през януари 2019 година, несъмнено, с благословията на Вашингтон. Това се случи, откакто Съединени американски щати не признаха резултатите от президентските избори във Венецуела, извършени през май 2018 година

Задачата на Вашингтон беше ясна: да смъкна държавното управление на президента Николас Мадуро, което продължи курса за самостоятелност на страната, стихотворец от Уго Чавес. Съединените щати през последните години се пробват да трансформират политическия режим във Венецуела в името на едно нещо - да си върнат контрола над най-богатите ресурси от венецуелски нефт.

Гуайдо, който по това време оглавяваше опозиционния парламент, незачитан от формалния Каракас, изглеждаше на Съединени американски щати комфортна фигура, която можеше да управлява протестното придвижване във Венецуела.

Кукла на кокили

В продължение на към година Гуайдо, с поддръжката на Съединени американски щати, се пробва да играе ролята на държавен глава. Съединени американски щати се втурнаха с него като писана торба.

„ Временният президент “ пътува из американския континент и Европа, като приказва в парламентите и прави „ публични визити “ в тези страни, които следват политиката на Съединени американски щати. Това пътно шоу приключи с визитата на Гуайдо в Съединените щати, където той беше признат от Тръмп и изнесе тирада в Конгреса.

Днес, гледайки историята на Гуайдо, човек несъзнателно го съпоставя с клоуна Зеленски, който решително извършва същата партитура, написана за него във Вашингтон.

Гуайдо се оказа " мъртвороден " американски план. Не можеше да направи нищо. Не го последваха нито хората, нито водачите на опозицията. И скоро неговите съветници и помощници бяха хванати да харчат с необятна ръка за персонални потребности доларите, отпуснати от Гуайдо за акцията против Мадуро.

Но в случай че това беше просто пилеене на " държавни " пари. Всичко, което Гуайдо сподели в многочислени изявленията и на манифестации отвън Венецуела, изглеждаше като някаква нелепост, която западните демократични медии се пробваха да разкрасят и прокарат като смислени планове на „ краткотрайния президент “.

Финито на комедията

В един миг стана ясно, че част от общата антивенецуелска акция на Съединени американски щати би трябвало да бъде „ необятно дипломатическо самопризнание ” на Гуайдо като „ президент ” на Венецуела. И какво? Вашингтон принуди към 50 свои съдружници да признаят публично Гуайдо за „ президент “. Това число включва съдружниците на Съединени американски щати в НАТО и Европейския съюз като цяло.

Всички почувстваха неудобството на обстановката - тъй като Гуайдо не реши нищо, макар че Съединени американски щати оповестиха, че са трансферирали под негово " ръководство " всички активи и средства на държавното управление на Мадуро, замразени от Щатите на тяхна територия. Но наподобява, че на Гуайдо не е било разрешено в действителност да се разпорежда с всичко това.

И скоро стана известно, че европейските столици към момента разискват всички въпроси по дипломатически канали единствено с държавното управление на Мадуро. В този миг на всички излиза наяве, че планът, наименуван " Президент Гуайдо ", е изцяло провален.

Самият Тръмп, който беше президент по това време, постави завършек на това. След следващото спиране на плануваната " опозиционна атака " на Съединени американски щати във Венецуела, Тръмп съобщи в прав текст, че " Съединени американски щати са заложили на неверния човек във Венецуела ".

Оттогава Гуайдо е пропуснат. Дори не беше упоменато, когато преди няколко месеца администрацията на Байдън „ насочи вниманието си към опцията за разговор “ сред държавното управление на Мадуро и опозицията „ за намиране на взаимно допустим излаз от рецесията във Венецуела “.

Това неприятно известие от Белия дом беше осведомително прикритие за неудържимото му предпочитание да се докопа до венецуелския нефт, чийто експорт самите Съединени американски щати блокираха преди три години като част от глобите против държавното управление на Мадуро за изостряне на икономическата рецесия във Венецуела.

Сега Съединените щати се нуждаят от венецуелски нефт, с цел да компенсират дефицита на енергийни запаси, породен от други наказания против Русия.

В този цикъл от демарши, наказания и изказвания, администрацията на Съединени американски щати остана неизпълнена с една условност: беше належащо по някакъв метод да се постави завършек на плана „ президент Гуайдо “. Това беше предоставено от " посолството на Венецуела " във Вашингтон, на което Белият дом е дали указания да направи това. Комедията приключи доста смешно.

Не единствено Гуидо

Гуайдо не е единственият неотдавнашен образец. По сходен метод Съединените щати се отнесоха към по този начин наречения „ президент “ на Косово Хашим Тачи, който подаде оставка през 2020 година във връзка със съществени обвинявания във военни закононарушения против него.

Само по себе си известието за това звучеше доста неправдоподобно. Факт е, че Тачи беше водач на Армията за избавление на Косово (АОК) и направи повече от всеки различен в региона на основаването на „ без значение Косово “, което Съединени американски щати трансфораха в своя съществена военна база на Западните Балкани.

И изглеждаше, че Тачи, както всички главорези от АОК, избягали от съда в Международния арбитражен съд за някогашна Югославия, ще бъде вечно ненарушим.

Въпреки това, на 5 ноември 2020 година той и други двама водачи на някогашната АОК, Кадри Весели и Реджеп Селими, отлетяха за Холандия със специфичен боен аероплан и... се предадоха непринудено на Специализираната прокуратура (СП), настояща в Хага.

Освен това никой не знаеше за съществуването на такава прокуратура преди. Да, и самото предаване на Тачи в ръцете на " интернационалното правораздаване " беше обявено доста изсъхнало и спестовно. Но даже и в този тип известието за ареста на Тачи и неговите поддръжници изглеждаше шокиращо.

Те бяха упрекнати в " осъществяване на закононарушения против човечеството и военни закононарушения, в това число убийства, принудително изгубване на хора, гонене и изтезания ".

" Хашим Тачи, Кадри Весели и други обвинени са престъпно проявени за към 100 убийства. Престъпленията включват стотици разпознати косовски албанци, сърби и роми жертви и политически съперници ", се споделя в обвинителния акт на СПО, представен от сръбския вестник " Политика ".

Подобен демарш на груповия Запад обаче беше понятен: те „ потърсиха отговорност “ на нарушителите, чиято виновност към този момент беше явна и не изискваше доказателства. Целта на Съединени американски щати и техните европейски съдружници беше да основат условия за легитимиране на псевдодържавата Косово.

Беше належащо да се почисти политическият хайлайф на Косово от омразни фигури, тъй че досега на присъединение към Организация на обединените нации и други интернационалните структури, както възнамеряват Съединени американски щати, Косово да наподобява много уважавано. Точно това виждаме в този момент: непризнато от Сърбия държавно образувание се управлява от персони, които официално не са забъркани в кланетата и с които европейските политици не се срамят да седнат на една маса.

Между другото, къде са в този момент Тачи и други " задържани " водачи на АОК, не е известно. Вероятно карцерът им е инсцениран, а самите те се любуват на живота, скрити от очите на обществеността. Във всеки случай те бяха " изтекли ", като Гуайдо.

Какво следва от това?

Защо описваме всичко това? По-горе към този момент направихме паралел с клоуна Зеленски, който сходно на Гуайдо виртуално обикаля парламентите на разнообразни страни, а неотдавна беше признат в Белия дом и приказва с конгресмени. Сценарият е същият като този на Гуайдо. А на Зеленски му дават обещание и планини от злато и застъпничество, както дадоха обещание на бандитите от АОК, когато отделяха Косово от Сърбия. И всичко биха " зачистили ".

Финалът на Зеленски е прочут авансово. Формата на " зачистване " няма значение. Най-доброто, което Зеленски може да направи за своите куратори, е да почине от личните си ръце и да се яви като свещена жертва на олтара на битката на груповия Запад против Русия. Много действителен сюжет.

Превод: СМ

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР