Съединените щати от утре ще спрат да изпълняват задълженията си

...
Съединените щати от утре ще спрат да изпълняват задълженията си
Коментари Харесай

Помпейо: От утре спираме да изпълняваме задълженията си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег

Съединените щати от на следващия ден ще спрат да извършват отговорностите си по Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват (ДЛРСМО).

Това разгласи през днешния ден държавният секретар Майк Помпейо, представен от международните организации. Помпейо сподели още, че Съединени американски щати ще се изтеглят до 6 месеца от това основно съглашение с Русия, в случай че тя не спре да го нарушава. Надяваме се Москва да стартира още веднъж да съблюдава ДЛРСМО, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати. "Не сме ги вкарали принудително в това съглашение ", означи в това време той.

Помпейо уточни, че преди време тогавашният Съветски съюз е решил, че сключването на контракта "е в негов интерес. Сега Русия реши, че не е в неин интерес да съблюдава това съглашение. " Помпейо даде израз на готовността на Съединени американски щати да "влязат в договаряния по тези комплицирани въпроси на оръжейния надзор в целия свят, в това число диалози за подновяването на други съглашения за надзор на въоръженията ". Безпокойствата по отношение на разпространяването на оръжия са приоритет за администрацията на американския президент Доналд Тръмп, акцентира той.

ДЛРСМО е подписан през 1987 година от тогавашния американски президент Роналд Рейгън и последния руски водач Михаил Горбачов. Споразумението не разрешава на Съединени американски щати и Русия да разполагат в Европа наземно основани ракети със междинен и дребен обхват (между 500 и 5500 километра). Според Вашингтон Москва нарушава контракта, по-конкретно с наземно базиране на крилатата ракета "Новатор " 9M729 (SSC-8 по класификацията на НАТО) - обвинявания, които съветската страна отхвърля.

По-рано Съединени американски щати дадоха на Русия краен период до на следващия ден да стартира да съблюдава съглашението. Москва изрази страдание във връзка плануваното отдръпване на Вашингтон от контракта и нежеланието му да организира съществени двустранни диалози по въпроса.
Съединените щати споделят, че Русия е отказала да се съгласи на самостоятелни тествания на действителния обхват на ракетата "Новатор ".

Освен от хипотетичното нарушаване от страна на Русия, представители на държавното управление на Съединени американски щати показват безпокойства и че Китай, който не е страна по ДЛРСМО, придобива съществено военно преимущество в Азия, като разполага огромен брой ракети с обхват оттатък този, лимитиран от датиращото от интервала на Студената война съглашение. Излизането от съглашението би разрешило на администрацията на Тръмп да противодейства на Пекин, макар че не е ясно по какъв начин тя ще направи това, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки АП.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР