Съединените щати оказват натиск върху австрийската Raiffeisen Bank International (RBI),

...
Съединените щати оказват натиск върху австрийската Raiffeisen Bank International (RBI),
Коментари Харесай

Вашингтон притиска Raiffeisen да се откаже от сделка с Олег Дерипаска

Съединените щати оказват напън върху австрийската Raiffeisen Bank International (RBI) , най-голямата западна банка в Русия, да се откаже от проектите си за закупуване на промишлен дял от 1,5 милиарда евро (1,6 милиарда долара) на съветски магнат, предава " Ройтерс ", цитирайки няколко души директно запознанати с диалозите.

Намесата на Вашингтон евентуално ще провали една от най-големите западни покупко-продажби в Русия от началото на войната в Украйна и ще натрупа повече напън върху австрийската група, която обработва милиарди евро интернационалните заплащания за руснаци, са декларирали двама от източниците.

Raiffeisen купува каузи във виенската Strabag от компания, която строителната група разпознава като следена от Олег Дерипаска.

Банката преглежда договорката, която се извършва посредством Русия , като средство за отключване на някои от милиардите евро, блокирани в Русия, и евентуално разслабване на връзките й. Новината през декември провокира растеж в акциите на банката, която е съществено потърпевша заради своите връзки с Русия.

През последните седмици високопоставени чиновници на Министерството на финансите на Съединени американски щати подчертаха опасенията си по отношение на договорката на срещи с управлението на банката и австрийските управляващи, споделиха източниците на " Ройтерс ". Те показаха, че Дерипаска е глобен.

Служители на държавното управление на Съединени американски щати, които имат вяра, че Дерипаска ще завоюва от продажбата, са изискали банката да даде детайлности за лицата и фирмите , участващи в съглашението.

Ако все пак Raiffeisen продължи напред и се потвърди, че договорката е в нарушаване на глобите на Съединени американски щати, Вашингтон може да наложи наказания на банката.

С оглед на позицията на Съединени американски щати един от източниците каза, че австрийските управляващи няма да дадат зелена светлина, до момента в който различен сподели, че самата банка се готви да се откаже от договорката.

Говорител на банката сподели, че тя е " усърдно проверила сходството на транзакцията на Strabag с всички използвани наказания, преди подписването " и през последните седмици е " уведомила всички съответни органи, в това число Министерството на финансите на Съединени американски щати и OFAC (Служба за надзор на задгранични активи) ".

" От единствено себе си се схваща, че RBI няма да пристъпи към никаква договорка, която би била в нарушаване на глобите или би изложила RBI на риск от наказания ", сподели представителят.

Говорител на Дерипаска уточни по-ранни забележки, в които каза, че той няма надзор върху компанията, която държи каузи на Strabag , описвайки глобите на Запада като неправилни и учредени на подправени обвинявания.

Две години след експлоадирането на войната продължаващото наличие на Райфайзен акцентира дълбочината на връзките сред Австрия и Русия, свързани с съветските газопроводи и с Виена, която служи като център за парични средства от Русия и някогашни руски страни.

Банката е сериозен финансов избавителен пояс за милиони съветски клиенти , които желаят да изпратят евро или долари в чужбина.

Разговорите се организират на фона на продължаващо наблюдаване от страна на регулаторите на Raiffeisen и нейните съветски връзки, което стартира преди повече от година, когато американският орган за налагане на наказания OFAC стартира да изследва съветския бизнес на банката.
 Съединени американски щати упорстват австрийските банки да се изтеглят от Русия
Съединени американски щати упорстват австрийските банки да се изтеглят от Русия

" Райфайзен банк " остава най-голямата задгранична банка, оперираща в Русия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР